Az egészség világnapja - április 7.

A világnap alkalmából tekintsük át együtt az egészség fogalmát, az egészségi állapotot befolyásoló tényezőket!
2014. 04. 07.

Mit jelent az egészség?

A WHO-nak két különböző, időben egymás után született definíciója van erre:

  1. Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, a szociális, a pszichológiai és az élettani rendszer folyamatosan változó kölcsönhatásának pozitív eredménye.
  2. Az egészség annak a foka, amennyire az egyének és közösségek képesek önmaguk kiteljesítésére és szükségleteik kielégítésére, valamint megbirkózni a környezet kihívásaival, és megfelelő egyensúlyt alakítanak ki.

 

Az egészséget számos tényező befolyásolja. Százalékos megoszlásban a következőképpen járulnak hozzá egészségi állapotunkhoz:

- életmód, 43%
- genetikai tényezők, 27%
- környezeti hatások, 19%
- egészségügyi ellátás, 11%

 

Szomorú adatok

Hazánkban, illetve általában a fejlett országokban, a szív-ér rendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat. Magyarországon 2009-ben majdnem 65 000-en haltak meg valamilyen szív-ér rendszeri betegség következtében, amely ijesztően nagy szám; az összhalálozás felét teszi ki. A halálozási lista második helyét a daganatos betegségek foglalják el évi 30 000 halottal.

 

A daganatok gyakorisága a következőképpen alakul: a tüdő-, hörgő-, légcsődaganatok évi 8 000 halottat követelnek, második helyen állnak a vastagbél és végbél daganatai évi majdnem 5 000 halottal, férfiaknál a harmadik helyen állnak a szájüregi daganatok évi 1 100 halottal, nőknél pedig az emlődaganatok évi 2 100 halottal. Nőknél külön említendő a méhnyakrák is, amely évente majdnem 400 áldozatot követel, holott, egyes vélemények szerint, senkinek sem lenne szabad meghalnia a betegség könnyű hozzáférhetősége és kezelésre mutatott kedvező válasza miatt. 

 

Az Országos Lakosság Egészségfelmérés alapján a következő megállapítások tehetők:
- A 65 év feletti népesség 80%-a krónikus beteg.
- Minden hatodik fiatal allergiás.
- Minden ötödik idős ember cukorbeteg.
- A nők harmada, a férfiak negyede hipertóniás.
- A felnőtt nők 40%-a, a férfiak egyharmada szenved keringési betegségben.
- A felnőtt népesség negyede, az idősek fele ízületi gyulladással él.
- Az idős nők negyedének van orvos által megállapított csontritkulása.
- A középkorú nők negyedének van migrénje vagy gyakori fejfájása.  
Ezek az adatok csupán a diagnosztizált beteget mutatják, de sajnos ezen kívül rengetegen vannak, akik nem tudják, vagy nem mernek szembenézni a ténnyel, hogy gond van.

 

Az egészségnek nem csak egészségügyi vonatkozásai vannak, hanem szociológiailag is jellemezhetjük. Parson véleménye szerint, az egészség optimális képesség, hogy hatékonyan el tudjuk látni társadalmi szerepeinket, feladatainkat, amelyekre szocializálva vagyunk. Antonovsky szerint akkor vagyunk egészségesek, amikor harmóniában, összhangban és koherenciában állunk a környezettel, illetve a velünk történt eseményeknek értelmük van, képesek vagyunk a kihívások megoldásra, elfogadjuk a világban és a társadalomban betöltött helyünket, rendelkezésünkre áll a megfelelő társadalmi tőke.

 

Ahogy a fenti felsorolásból láttuk, az egészséget legnagyobb mértékben befolyásoló tényező az életmód. A megfelelő életmód kialakításában az egyénre hárul a felelősség, bár nem lehet elhanyagolni a különböző kormányzati intézkedéseket sem. Ép testben, ép lélek és fordítva, így a lelkünk és testünk kölcsönösen hatnak egymásra. A megfelelő testi és lelki egészség nem csak saját magunknak jó, hanem a környezetünkre is jó hatással van. Megfelelő példamutatással másokat is egészségesebb életre sarkalhatunk.

 

Ha érdekli, hogy az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a Preventissimo által vizsgált betegségek kialakulására, töltse ki részletes Kérdőíveinket, amely után azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Hasznos linkek:

http://www.cdc.gov/
http://www.ecdc.eu.int/

 

Forrás: http://prevencio.sote.hu

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
Csak egészség legyen! A megelőzés szerepe
A betegséget a testi, lelki egyensúly, harmónia és az életminőség felborulása, illetve az egészség hiányaként is meg szokták határozni. Ezeknek az emberi élet szempontjából...
Mikor egészség, mikortól betegség?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem pusztán a betegségek hiánya. Ki számít...
Mit tesz az életmód?
A diabéteszesek nagy részének (több, mint 90%-ának)  2-es típusú cukorbetegsége van. A 2-es típusú diabétesz kialakulása szorosan összefügg az elhízással és a mozgásszegény...
Az egészséges táplálkozás 12 pontja
Az egészséges életmód része a megfelelő, vagyis kellően változatos, jól összeállított, a túlzásokat minden tekintetben kerülő táplálkozás. Az étkezés ugyanakkor...