Alapértelmezett súgó

A WWW.PREVENTISSIMO.HU HASZNÁLATA

 

Mi az oldal lényege?

A Preventissimo oldalán található kérdőívekkel Ön felmérheti a szív- és érrendszeri betegségekre, cukorbetegségre, emlő-, prosztata-, tüdő-, vastag- és végbélrákra, krónikus tüdőbetegségre, demenciára, zöldhályogra, szürkehályogra, makuladegenerációra való kockázatát. A rendszer azonnali tanácsokkal is szolgál, megtudhatja, hogyan csökkentheti az esetleges kockázatot, mit tehet egészsége megőrzése érdekében. 

Hogyan kezdjek neki?

Kattintson a felső menüsorban a Regisztrációra, ahol néhány kattintással regisztrálhat, így a kérdőívek kitöltése során a válaszait a rendszer automatikusan menteni tudja. Elegendő a felhasználónevét és egy jelszót megadnia, a többi adat megadása opcionális. (A kérdőívek belépés nélkül is kitölthetők, de ebben az esetben a megadott válaszok az oldal elhagyása után elvesznek.) 

Hogyan tölthetem ki a kérdőíveket?

A regisztrációt követően felhasználóneve, jelszava segítségével lépjen be az oldalra a Bejelentkezés menüre kattintva.

 

Ezt követően kattintson a felső menüsorban található, lila hátterű Kérdőívek ikonra!

Az első használat alkalmával egy tájékoztató szöveget olvashat a kérdőív használatáról a http://preventissimo.hu/udvozoljuk linken.

 

Javasoljuk, hogy ennek megfelelően járjon el, vagyis készítse elő orvosi, egészségügyi leleteit, eredményeit (amennyiben rendelkezik egy évnél nem régebbivel), mérje meg a testtömegét, testmagasságát, vérnyomását, haskörfogatát! A méréseket nem kötelező megtennie, ha nem tudja vagy nincs rá lehetősége, az adatokat beírhatja később is az orvosi, dietetikusi vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultáció alkalmával.

 

A bejelentkezést követően a kérdőívre adott válaszait a rendszer automatikusan elmenti, Önnek nem szükséges ehhez semmilyen gombot megnyomnia.

 

A Kérdőívek kitöltésének megkezdésekor a Választható kérdőívek feliratra kattintva egy lenyíló menüben négy kérdőív jelenik meg:

  • Alap életmód kérdőívek (133 kérdés),
  • Részletes életmód kérdőívek (160 kérdés),
  • Táplálkozási kérdőívek (87 kérdés), valamint a
  • Cukorbetegség kockázatát felmérő kérdőívek (85 kérdés).

A későbbiekben bármikor átválthat egy másik kérdőívre, az előzőleg megadott válaszai automatikusan átkerülnek a többi kérdőívbe is. 

A kérdőívben található jelzések értelmezése

A kérdőívek kitöltése közben az egyes kérdőívszakaszok melletti jelek mutatják, melyik kérdőívrészt töltötte már ki részben vagy teljesen. A kötelező kérdések megválaszolása a részletes kockázatelemzéshez fontos, ugyanakkor, ha valamelyik kötelező (csillaggal jelölt) kérdésre nem tud vagy nem áll szándékában válaszolni, nyugodtan kihagyhatja. A kérdőív értékelését ekkor is megkapja. Az Ön személyes kockázati profilja és egészségterve oly mértékben lesz teljes körű és személyre szabott, amilyen mértékben Ön kitöltötte a kérdőíveket.

 

Egyes kérdések mellett egy kérdőjel ikon található, erre rákattintva további információkat, magyarázatokat kaphat az adott kérdésről.

 

Az oldalak alján a Következő gombra vagy a kérdések témaköreinek címére kattintva a rendszer a következő kérdőívre lép tovább. 

A kérdőív eredményeinek megtekintése (Eredmények)

Már egyetlen kérdés megválaszolása esetén is megtudhatja, hogy a kérdésre adott válasza hogyan befolyásolja a Preventissimo által vizsgált betegségekre való kockázatát. A Kérdőívek minden oldalának alján talál egy Eddigi válaszaim megtekintése nevű ikont. Ha erre vagy közvetlenül a felső menüsorban található sárga hátterű Eredmények menüre kattint, megkapja az Eredmények tábláját, ami táblázatos formában mutatja be a válaszainak elemzését.

 

A Most megállok, később folytatom ikonra kattintva a rendszer eltárolja az addig kitöltött válaszait (az alapszintű automatikus mentés mellett) és kilépteti Önt a kérdőívekből. Bármikor visszatérhet és folytathatja a kitöltést, ha bejelentkezik a rendszerbe.

 

Az Eredmények táblázatban található ikonok értelmezése

Az Eredmények táblázatban található zöld, piros és egyéb színű számok, mosolygó és szomorú fejek magyarázatát az oldal tetején található A jelmagyarázathoz kattintson ide! mező ide szavára kattintva olvashatja. 

 

Az Eredményekről hol kapok további információt?

A színes körök mögötti szöveges tartalom (magyarázat) eléréshez vigye az egeret a kör fölé, és így egy rövid, szöveges magyarázat jelenik meg az adott kockázat vagy védő tényezővel kapcsolatban. Ha rákattint a körre, akkor a témához kapcsolódó cikket olvashatja el a Tudástárban (www.preventissimo.hu/tudastar). 

 

Az Eredmények táblázat mentése, továbbküldése

Az Eredmények oldal alján három lehetőség közül választhat:

  • lementi az Eredmények táblázatot pdf-ben,
  • elküldi az Eredmények táblázatot pdf-ben a saját vagy Ön által megválasztott szakember e-mailcímére,
  • megtekintheti a személyes egészségtervét, amely a válaszai alapján a rendszer által automatikusan generált, szakemberek által írt tanácsokat tartalmazza.  

Az Egészségterv értelmezése

Az Egészségtervét az Eredmények menü alján található Olvassa el személyes Egészségtervét! ikonra vagy közvetlenül az oldal jobb felső sarkában a zöld hátterű Egészségterv ikonra kattintva is elérheti.

 

Az Egészségtervben betegségenként csoportosítva olvashatja el a kérdésekre adott válaszai alapján az Ön személyes kockázati és védő tényezőit, valamint azokat a javaslatokat, amelyek segítik Önt az adott betegség megelőzésében, egészsége megőrzésében.

 

Az egyes kockázati, védő tényezők, ill. javaslatok alapértelmezetten csak egy rövid mondat vagy egy-egy szó formájában jelennek meg, azonban ha a szavak előtt található lefelé mutató nyílra kattint, bővebben elolvashatja a magyarázó szövegeket.

 

A Minden fül nyitása szóra kattintva, minden kockázati, védő tényező és a javaslatok hosszabb szövege egyszerre megjelenik, így teljes egészségben elolvasható. A Minden fül zárása szóra kattintva ennek az ellenkezője történik.

 

Az Egészségterv szűkítése, bővítése

Aszerint, hogy Önt mely betegségek, ill. mely életmódelemek érdeklik, lehetősége van az Egészségterv megjelenését szűkíteni, ill. bővíteni az oldal tetején található felsorolásban a pipák eltávolításával vagy bejelölésével (ld. a lenti ábrán), majd a Szűrés gomb megnyomásával. 

 

Az Egészségterv mentése, továbbküldése

Az Egészségterv oldal alján három lehetőség közül választhat:

  • lementheti az Egészségtervét pdf-ben (annyi szöveg jelenik meg a fájlban, amennyi az oldalon aktuálisan látható a szűkítésnek-bővítésnek megfelelően, így Ön állíthatja be az Egészségterv hosszúságát),
  • elküldi az Egészségtervét pdf-ben a saját vagy Ön által megválasztott szakember e-mailcímére,
  • megtekintheti a részletes Egészségtervét, ez a gomb a Minden fül nyitása funkcióval egyenértékű, vagyis erre kattintva lenyit minden kockázati, védő tényezőt, ill. javaslatot a részletesebb áttekintéshez.  

Sikeres kitöltést, jó egészséget kíván a Preventissimo.hu csapata!