A tea egészségre gyakorolt hatásai

Nem mindegy, milyen fajta teát iszunk, ahogyan az sem, hogyan készítjük el. A napszak, a hangulatunk, de akár egészségi állapotunk szerint is más és másfajta tea élvezetével tehetjük teljesebbé életünket. Írásunkból megtudhatja, miért jó teázni és melyik tea hogyan védi az Ön egészségét.
Szerző: Schmidt Judit Lektor: Kovács Judit, Dr. Palik Éva 2014-01-08

A tea általános hatásai

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a teában (mind a fekete és zöld fajtáját tekintve) található antioxidáns hatású anyagok (a kakaóban, feketecsokoládéban, vörösborban is jelen levő flavanolok, amelyek a flavonoidok közé tartoznak) rendszeres fogyasztás mellett csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek (például a magas vérnyomás, agyvérzés, emelkedett koleszterinszint) kockázatát. A rendszeres (napi három csészének megfelelő mennyiségű) teafogyasztás akár 10%-kal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, emellett a teafogyasztás kedvezően befolyásolja a vérnyomást, a vérzsírszinteket és az erek egészségi állapotát is. Más eredmények is azt mutatják, hogy napi három csésze teát két héten át fogyasztva 25%-kal nő meg a vérben keringő flavonoidok szintje, amelyek antioxidáns (szabad gyökök elleni) hatásait a (az angolok kedvelt szokása szerint) hozzáadott tej nem befolyásol.

Forrás: 123rf.com

Az Oolong tea gazdag forrása a tanninsavnak, amely javítja a száj egészségi állapotát. Kimutatták, hogy szájsebészeti beavatkozás után felgyorsítja a regenerálódást. Bár a folyamat mechanizmusa még nem ismert teljes egészében, kimutatták, hogy segít megelőzni a fogkő kialakulását is.

A maté tea erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet, segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést, segíti a szívműködést, segíti a vércukorszint szabályozását. Kávé helyett is fogyaszthatják, amennyiben élénkítő hatásra van szükségük.

Egy csésze teában található biológiailag aktív anyagok

Összetevő

Hatásai

Katechinek

Több mint a felét a teában található katechineknek az epigallokatechin-gallát nevű vegyület (EGCG) teszi ki, amely hússzor erősebb hatású antioxidáns, mint a C-vitamin.

Thearubiginek

A thearubigin a feketetea készítése során keletkezik a flavonoidokból, enzimatikus oxidáció során, amikor a tealevelek fermentációja bekövetkezik és feketévé válnak.

Teaflavinok

A tealevelek fermentációja közben keletkező anyagok.

Metil-xantinok

A tea legfontosabb purin alkaloidja a koffein, a teában is megtalálható enyhe élénkítőszer. 200 ml (egy csésze) tea átlagosan 40 mg koffeint tartalmaz, miközben az instant kávéban 64 mg-ot, a főzött kávéban pedig akár 150 mg-ot is mérhetünk.

Kis mennyiségben teofillint és teobromint, xantint, hipoxantint is kimutattak a tealevelekben.

Tannin (csersav)

A flavonoidok közé tartozó anyag, amely a tea jellegzetes ízét, szájösszehúzó, fanyar zamatát, keserűségét adja.

Ajánlott irodalom:

Le J., Li P. X., Andy H. L. et al.: Protective Effect of Green Tea against Prostate Cancer: A Case-Control Study in Southeast China. Int. J. Cancer., 108, 130–135, 2004.

Norman K. H., Harold S., Ian M. et al.: Cocoa, flavanols and cardiovascular risk. Br J Cardiol, 11, 379-86, 2004.

Naghma Khan, Vaqar Mustafa Adhami, Hasan Mukhtar: Review: Green Tea Polyphenols in Chemoprevention of Prostate Cancer: Preclinical and Clinical Studies. Nutrition and Cancer, 61(6), 836–841, 2009.

Yuri Clement: Can green tea do that? A literature review of the clinical evidence. Preventive Medicine, 49, 83–87, 2009.

Pon Velayutham, Anandh Babu, Dongmin Liu: Green Tea Catechins and Cardiovascular Health: An Update. Curr Med Chem., 15(18), 1840–1850, 2008.

Yang G et al.: Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 16, 1219-1223, 2007.

FOOD TODAY: The Hidden Health Benefits of Tea. 09, 1999.

Figler Mária, Cseh Judit, Bodrogi Péter: Az étrendi flavonoidok és hatásai

Kiss Mariann: Teakalauz – A teáról praktikusan, Budapest, HVG Könyvek, 2007.

B.-H. Jin, J.-O. Lee, H.-D. Kim, D.-I. Paik: The Effect of Green Tea drinking on Dental Caries Prevention