3,5 millió ember él magas vérnyomással

Ma Magyarországon 3,5 millió ember küzd magas vérnyomással, akik közül csak kevesen ismerik a kockázatokat, valószínűleg ezért is eredménytelen gyakran a kezelés.
2016. 03. 26.

Megdöbbentő eredmények derültek ki a Hypertonia Regiszter adataiból. A felnőtt magyar lakosság majdnem fele, 40-45 százaléka szenved magas vérnyomásban. A súlyos szövődményekkel járó, akár szívinfarktust, stroke-ot (gutaütést), veseproblémákat okozó magas vérnyomásról, valamint a kockázatokról igen keveset tudnak a betegek. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a kezelés gyakran eredménytelen.


Magyarországon a 8,3 millió felnőtt lakosból 3,5 millióra becsülhető a magas vérnyomásban szenvedők száma, ezzel ez a kórforma a leggyakoribb betegség hazánkban.


A regiszter 2015-ös adatfelvételében csaknem 27,5 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg vett részt, közöttük valamivel nagyobb volt a nők aránya: 14,5 ezer, míg a férfiak 13 ezren voltak. Az átlagosan 62 éves magas vérnyomással küzdők felénél már több mint 5 éve fennállt a betegség.


A felmérés igazolta az összefüggést a magas vérnyomás és az egészségtelen életmód és a túlsúly között. A férfiak átlagos testtömege 90 kg, a nőké pedig 77,7 kg volt. A célvérnyomást elérő és el nem érő nők és férfiak között mintegy 3 kg súlyeltérés volt mindkét nem esetében (a célértéket el nem érők voltak a nagyobb súlyúak).


A kutatásban a magas vérnyomás és a cukorbetegség összefüggése is tetten érhető: az ismert cukorbeteg és magas vérnyomással küzdő betegeknél a vércukorszint 7,4, a nem cukorbetegek esetében pedig 5,5 mmol/l volt.


A vese érintettségét is bizonyítják az adatok: az átlagos húgysavszint sem a férfiaknál (335,5 μmol/l), sem a nőknél (302 μmol/l) nem haladta meg a normális szintet, de mindkét nemnél nagyobb volt a célvérnyomást el nem érők csoportjában. Ennél a kórnál is számít, hogy mit örököltünk a felmenőktől: a betegek családi kórtörténetének 71 százalékában fordult már elő magasvérnyomás-betegeség, és az esetek egyharmadában volt már a családban cukorbetegség is.


A felmérés tanúsága szerint a kombinált kezelés ellenére a betegek közül kevesen érték el a célt, a 140/90 Hgmm alatti értéket. Ennek többek között az lehet az oka, hogy kevesen tartják be a terápiát, és nemcsak a gyógyszert nem szedik rendszeresen, hanem a javasolt életmódváltást sem hajtják végre, nem tesznek semmit a testtömegük csökkentéséért, nem mozognak többet.

Igaz, ez azzal is összefügg, hogy kevés az információjuk: ha a betegek pontosan tudnák, hogy mit kockáztatnak a terápia elhanyagolásával és mit nyerhetnek a betartásával, talán jobb lenne a helyzet.

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, mit tehet még egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Forrás:
Már 3,5 millió hipertóniás él közöttünk
A Hypertonia Regiszter adatfelvétel tanulságai. 


Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A szív világnapja - szeptember 24.
A szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat sújtják. A Pirosban a Nőkért mozgalom értük szól. Öltözzön Ön is pirosba és hívja fel a figyelmet a női szívek...
Szív- és érrendszeri betegségek
A szív és az érrendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet szerte a világon. Az érelmeszesedés a szervezet egészét érinti, de különböző mértékben jelenhet meg...
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és...
Magas vérnyomás
A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
2015 a stroke megelőzésének éve
Az agyérkatasztrófa, vagyis a stroke nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a kellemetlen tünetek maguktól elmúljanak, de sajnos az idő múlásával a felépülés esélye...