2015 a stroke megelőzésének éve

Az agyérkatasztrófa, vagyis a stroke nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a kellemetlen tünetek maguktól elmúljanak, de sajnos az idő múlásával a felépülés esélye nagyban romlik. Előzze meg!
2015. 06. 17.

Hazánkban évente több mint 40 ezer új stroke (szélütés, gutaütés) esetet regisztrálnak, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy a magyar lakosság egészségi állapota messze a nemzetközi átlag alatt van. Ráadásul még mindig sokan nem ismerik a szélütés tüneteit, nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha valaki pitvarfibrillációban (pitvarremegésben, a szívritmuszavarok egyik leggyakoribb formájában) szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2015-öt a „Stroke Megelőzés Évének" tekinti.


A magyar lakosság körében a halálokokat tekintve a szív- és érrendszeri betegségek és ezen belül a stroke vezető szerepet töltenek be, ezért is nagyon fontos, hogy minél többen megtanulják, (fel)ismerjék a tüneteket, hogy minél hamarabb segítségben részesülhessenek és részesíthessenek másokat, amivel az életben maradási és felépülési esélyek nagyban növelhetők. A szélütés jelentős fizikai károsodást, bénulást, az életminőség jelentős romlását, vagy akár halált is okozhat, ami megelőzhető, ha időben cselekszünk.


Az elmúlt években útjára indított Ne késlekedj! elnevezésű kampány elsősorban a stroke tüneteire, a „hezitációs” idő csökkentésére és az azonnali mentőhívás jelentőségére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei emellett a pitvarfibrilláció felismerésére, kezelésére helyezi a hangsúlyt. A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is.

 

A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők

  • 48 százaléka féloldali bénulásban,
  • 12-18 százalék beszédzavarban szenved,
  • 22 százalék járásképtelen,
  • 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul,
  • 32 százaléka depresszióval küzd - ismertette az aggasztó számokat prof. dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság (MST) elnöke.

A professzor hangsúlyozta, hogy a stroke-nak három fő tünete van:

  1. a száj félrehúzódása,
  2. beszédzavar,
  3. féloldali végtaggyengeség.


Az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak, viszont a túlélési, valamint a mihamarabbi és a legkevesebb visszamaradó tünettel való gyógyulás esélyét nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan kerül valaki kórházba.
Ha a fent felsorolt tüneteket tapasztalja Ön vagy a környezete, azonnal értesíteni kell az Országos Mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, és sürgősségi kórházba szállítást kell kérni.

 

A megelőzés érdekében nagyon fontos a kockázati tényezők kiiktatása, vagy csökkentése. A stroke kockázati tényezői között említhetjük a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az extrém túlsúlyt, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, de köztük van még a már említett pitvarfibrilláció is.


Azoknak, akik agyi érkatasztrófán estek át, jóval nagyobb az esélyük, hogy újabb stroke betegséget szenvedjenek el. Ez különösen érvényes azokra a betegekre, akiknél továbbra is fennállnak az agyi érkatasztrófát kiváltó kockázati tényezők. Ezért nagy jelentőségű a másodlagos megelőzés (szekunder prevenció).


A Szívvel a stroke ellen - 2015 a Stroke Megelőzésének Éve elnevezésű kampány mindenki számára hozzáférhető információkkal támogatja az embereket. A program egy összefogás eredménye, amelyet a Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat hívott életre. Idén bekapcsolódik a kampányba Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja is, amelynek segítségével országosan mintegy 200 helyszínen ismerkedhetnek meg a résztvevők a kampány elemeivel.  

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

Forrás: http://www.weborvos.hu

Fotó: shutterstock.com

 

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

Kapcsolódó cikkek
Szívritmuszavarok
A szívverések gyorsaságát és szabályosságát egy finoman felépített és beállított rendszer szabályozza. Ezt a rendszert idegi és környezeti tényezők is befolyásolják,...
Az agyi érbetegségek
A szervezet igen finoman szabályozza az agy vérellátását, mert mind a túl kevés, mind a túl sok vér károsíthatja az agy működését. Agyunk idegsejtjei állandóan működnek,...
Szív- és érrendszeri betegségek
A szív és az érrendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet szerte a világon. Az érelmeszesedés a szervezet egészét érinti, de különböző mértékben jelenhet meg...
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
A szív világnapja - szeptember 24.
A szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat sújtják. A Pirosban a Nőkért mozgalom értük szól. Öltözzön Ön is pirosba és hívja fel a figyelmet a női szívek...
A szívroham kockázatát szűrő új eljárást dolgoztak...
Az Edinburghi Egyetem tudósainak új képalkotó eljárásával szűrhető a szívroham kockázata.