A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő és csökkentő ételek

Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben áll ezeknek a betegségeknek a kialakulásával, így érdemes tisztában lenni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek csökkentik és azokkal, amelyek növelik a kockázatot.
Szerző: Schmidt Judit Lektor: Kiss-Tóth Bernadett, Dr. Palik Éva 2013-10-04

A szív- és érrendszeri betegségek közé számos szívet és keringési rendszert érintő betegség tartozik, amelyek közül leggyakoribbak a kóros vérzsírszintek, a magas vérnyomás, illetve az ezek következtében kialakuló érelmeszesedés, amely legrosszabb esetben halálhoz vezető szívinfarktushoz vagy agyi érkatasztrófához is vezethet.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő ételek

  • A telített zsírsavakban gazdag húsokban - ezen belül főként a zsíros húsrészekben, belsőségekben és húskészítményekben található zsír, telített zsírsavak és koleszterin túlzott fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  • Egyes húskészítmények és felvágottak (mint májkrém, löncshús, szalámi, kolbász, virsli, párizsi) készítése során rendszerint nagy zsírtartalmú húsrészek, belsőségek, szalonna, bőrke kerülnek felhasználásra, ami növeli a zsír, a telített zsír és a koleszterin fogyasztását. Ezen kívül gyártásuk során – az eltarthatóság és a kedvezőbb zamat érdekében - gyakran nitráttartalmú pácsókeveréket is használnak, ami szintén növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  • A bő olajban sütést és az így készült ételeket (pl. rántott hús/hal/sajt/gomba/zöldségek, lángos, fánk, sült krumpli) nem csupán a panírt (bundát) és az ételt átitató felesleges olaj miatt javasolt kerülni, ám az olaj nagy hőfokra történő hevítése (sütés során), illetve többszöri felhasználása a transzzsírsavak felhalmozódásához is vezet, ami növeli a „rossz” (LDL) koleszterin vérben lévő szintjét, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

  • A finomított lisztből készült gabonaételek (például fehér kenyér, finomított lisztből készült péksütemények, tészták, sütemények, illetve fehér rizs), valamint a burgonyaételek (különösen a főtt, tört burgonya) rendszeres fogyasztása, a zöldségköretek, a saláták és az élelmi rostban gazdag ételek hiányos fogyasztása mellett, a vérzsírszinteket kóros irányba tolhatja el, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  • A cukros süteményekben, péksüteményekben, cukorkákban és üdítőitalokban lévő finomított szénhidrátok („háztartási cukor”) fogyasztásának hatására a vérzsírszintek kóros irányba tolódhatnak el, és a szervezet gyulladásos aktivitása is fokozódhat, amik együttesen a szív- és érrendszeri betegségek (pl. szívinfarktus, hirtelen halál) kockázatának növekedéséhez vezet.

  • A főzéshez, sütéshez és kenyérkenéshez felhasznált állati zsiradékok nagy koleszterin-, telítettzsírsav- és a hidrogénezett, más néven keményített növényi olajokban is megtalálható transzzsírsav- tartalmuk révén növelik a szív- és érrendszeri betegségek (pl. magas vérnyomás, érszűkület, érelmeszesedés) kockázatát. A pálma- és kókuszzsírban nagy mennyiségben található telített zsírsav, ennek köszönhetően a többi növényi olajjal ellentétben szobahőmérsékleten szilárdak. A legújabb kutatások szerint a kókuszzsír fogyasztása hozzájárul a HDL-koleszterinszint növeléséhez. A pálmazsírnál ez a hatás sokkal kisebb volt, mert minél hosszabb a zsírsavlánc, annál kevésbé növeli a HDL-koleszterinszintet. Természetesen minden zsiradék esetében fontos a mértékletesség, hiszen mind az állati, mind a növényi eredetűek közel 100%-os zsírtartalmuk miatt túlzott mennyiségben, gyakoriságban fogyasztva hozzájárulhatnak a túlsúly, elhízás kialakulásához.

  • A sós rágcsálnivalók és az utánsózás eredményeképpen kialakult túlzott sófogyasztás hozzájárul a felesleges nátriumbevitelhez, ami növeli a szív- és érrendszeri (köztük a halálos kimenetelű) betegségek kockázatát.

  • Egyes félkész és késztermékek, amelyek hidrogénezett növényi olajokat tartalmaznak (pl. egyes mártásporok, kávékrémporok, kekszek, fagyasztott készételek), a bennük található transzzsírsavak révén hozzájárulnak a szív- és érrendszeri kockázat növekedéséhez. A félkész termékek só- és finomított cukortartalma is nagyobb lehet a javasoltnál, ami tovább növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  • A rendszeres és túlzott mértékű alkoholfogyasztás közvetlenül károsíthatja a szívizomzatot, fokozhatja az agyi érkatasztrófák kockázatát, és további szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő ételek

  • Halat, de bőven! A halfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében fontos tényező. A halakban található többszörösen telítetlen, ún. ómega-3 zsírsavak a szervezet gyulladásos folyamatait befolyásolják, így védő hatásúak számos betegség, mint például a koszorúsér-betegségek megelőzése szempontjából is. Kedvező hatást a legalább heti kétszeri halfogyasztásnál figyeltek meg.

  • Minél több színű zöldség- és gyümölcsfogyasztás bizonyítottan hozzájárul a tüdőrák kockázatának csökkentéséhez. A zöldségek és a gyümölcsök bizonyítottan védik a szív- és érrendszert is, amely többek között kálium-, folsav-, vitamin-, élelmirost tartalmukkal és egyéb biológiailag aktív hatóanyagukkal, mint a szín- és illatanyagot adó fitokemikáliákkal függ össze. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata 4 %-kal csökkenthető minden egyes adag zöldség és gyümölcs, valamint 7 %-kal a gyümölcsfogyasztás növelésével.

  • A nagy élelmirost-tartalmú gabonafélék (teljes kiőrlésű lisztek és a belőlük készült pékáruk, tészták, sütemények, valamint müzlifélék) rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin felszívódását a bélrendszerből, így csökkentve a koleszterinszintet, emellett számos hasznos vitamint és nyomelemet (pl. B-vitaminok, folsav, magnézium, szelén) is tartalmaznak, amelyek mind hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

  • A növényi olajokban lényegesen több a telítetlen zsírsavak mennyisége, kedvezőbb ezek aránya, valamint - a pálma- és kókuszzsír kivételével – csak csekély mennyiségben található bennük telített zsírsav. A hidegen sajtolt növényi olajok értékesebbek, ám a hőre érzékenyek, így azokat csak salátaöntetként vagy péksütemény „kenésére” ajánlott használni. Kenyérkenéshez javasoltak még a szívbarát, növényi szterolokkal dúsított margarinok is.

  • Az ómega-3 zsírsavban bővelkedő lenmag-, repce-, szója-, illetve dióolajra külön figyelmet kell fordítani, ugyanis kedvező összetételükből adódóan befolyásolják a gyulladásos folyamatokat, így csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezek közül főzésre/sütésre a repceolaj alkalmas.

  • A ómega-6:ómega-3 zsírsavak megfelelő aránya is rendkívül fontos tényező a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában. Az ómega-6 zsírsavak túlzott aránya növelheti a szívbetegségek előfordulási gyakoriságát, ennek ellenére a magyar lakosság étrendjében az ómega-6:ómega-3 arány 30:1 az ajánlott 4-5:1 arány helyett. Ennek érdekében az előző pontban felsorolt ómega-3 zsírsavakban gazdag olajokat is növelni kell az étrendben, hogy kiegyensúlyozzuk az ómega-6 zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó napraforgó-, kukorica-, sáfrány-, búzacsíra- vagy szezámolaj használatát.

  • A natúr olajos magvak (pl. dió-, mogyorófélék, mandula) egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakban, élelmi rostokban és növényi szterolokban is gazdagok, így rendszeres fogyasztásuk csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kutatások eredményei szerint a diófélék rendszeres fogyasztása az LDL-koleszterinszintet akár 8-12 %-kal is csökkentheti. Ám figyelni kell az olajos magvak avasodásának (oxidáció) elkerülésére, mivel az avasodás során egészségre káros anyagok keletkeznek. A dió jelentős ómega-3 zsírsav (linolsav) tartalommal bír, a többi dióféle zsírsavösszetétele változó.

Kiemelten jótékony élelmiszerek:

- a zabkorpában, zabpehelyben található vízben oldódó élelmi rost (béta-glükán) bizonyítottan csökkenti a vér koleszterinszintjét, mivel gátolja annak felszívódását a bélből. Továbbá lassítja a szénhidrátok felszívódását, így kedvezően befolyásolja az étkezést követő vércukorszint-emelkedést is.

- a lenmag rendszeres fogyasztása ómega-3 zsírsav-, élelmirost- és lignantartalmának köszönhetően hozzájárulhat az össz- és az LDL-koleszterin szintjének csökkenéséhez. Ebben kedvező zsírsav-összetétele mellett a benne található lignanok is szerepet játszhatnak. Hatékonyabb a lenmagban található tápanyagok felszívódása, ha étkezés előtt megőrli, ledarálja a lenmagot és ebben formában keveri például a müzlibe, turmixitalba. Az ajánlott mennyiség naponta két evőkanál ilyen formában adagolva.

Forrás: 123rf.com

- a paradicsom és a belőle készült paradicsomkészítmények szív- és érrendszeri kockázatot csökkentő hatását számos vizsgálat bizonyította, ami feltehetően likopintartalmának és egyéb vegyületeinek is köszönhető. Megjegyzendő, hogy a likopin a paradicsom megfőzése során tud kellően hasznosulni igazán (például paradicsommártás, paradicsomleves formájában).

- a hagymafélék, fokhagyma kedvező hatásáért a flavonoidok közé tartozó quercetinen kívül szerves kénvegyületek is felelősek. Ezek a vegyületek felelősek a hagyma okozta sírásért is, de emellett több gén átíródását is befolyásolják, hatásukra a gyulladásos folyamatok intenzitása csökken. Közvetlen értágító hatással is bírnak. Úgy tűnik a vérlemezkék összecsapzódását is képesek gátolni, így több ponton is kedvezően befolyásolhatják az érelmeszesedés folyamatát.

- a vörösbab és egyéb babfélék kitűnő növényi fehérjeforrások, amelyek élelmirost-tartalmuk révén csökkentik a koleszterin felszívódását, így csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

- a szója és egyéb szójatermékek fogyasztása élelmirost- és növényi szterol-tartalmuk révén kedvező hatást gyakorolnak a „rossz” (LDL) koleszterin szintjének, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére.

- a bogyós gyümölcsökben (főként a fekete-, a vörös- és a tőzegáfonya) található értékes növényi hatóanyagok, az antocianinok és bomlástermékeik meggátolják az LDL-koleszterin oxidációját (amelyek elősegítik az érelmeszesedés kialakulását), ezáltal csökkentik a szívbetegségek kockázatát, a már kialakult betegség esetén pedig javítják annak állapotát. További kedvező hatásuk, hogy rendszeres fogyasztás esetén az antocianinok hatékonyabbá teszik az agyban a neuronok közötti kommunikációt is. Az áfonya rendelkezik a legnagyobb ORAC-értékkel a zöldségek és gyümölcsök között.

- a kakaóban és a fekete csokoládéban nagy mennyiségben találhatóak meg az antioxidáns hatású flavonoidok, amelyek rendszeres fogyasztás mellett csökkentik a vérnyomást, javítja az érbelhártya működését, így csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Mivel a tejcsokoládéban található tej gátolja a flavonoidok felszívódását, ezért inkább az étcsokoládé fogyasztása javasolt. A tejcsokoládé a tejtartalom miatt állati zsiradékot és koleszterint is tartalmaz, míg a fehér csokoládé valójában nem is csokoládé, mert kakaót nem, csak kakaóvajat tartalmaz. Minél több benne egy csokoládéban a kakaó, annál kevesebb a cukor, így egy-két kocka akár naponta is az étrend része lehet, feltéve, hogy nem egy komplett étkezés helyett, hanem azt követően fogyasztjuk.

- a zöld teában található katekin (ECGC, epigallokatekin-gallát), amely egy bioflavonoid, rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, és napi három csésze zöld tea fogyasztása felett már az agyvérzés (stroke) előfordulásának csökkenése is kimutatható. A zöld tea ezen kívül az LDL-koleszterinszintet is csökkenti, és gátolja az LDL-molekulák oxidációját, természetesen rendszeres fogyasztás mellett. Fogyasztása után az érbelhártya működésének javulása is kimutatható.

- a vörösbor mérsékelt mennyiségű, különösen a jó minőségű vörösborok, fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentheti. A védőhatásért a borokban jelenlevő több vegyület is felelős, ezek közül a rezveratrol a szőlő héjában, míg a proantocianidinek a szőlő magjában találhatóak. A vörösbor tovább áll a ledarált szőlőn, ezért rezveratrol-tartalma is nagyobb. Ezek az anyagok az LDL-részecskék oxidációját, az érelmeszesedés szempontjából veszélyesebb forma kialakulását akadályozzák meg. Természetesen a védőhatás csak mérsékelt fogyasztás esetén érvényesül, túlzott alkoholfogyasztás esetén a káros hatások kerülnek előtérbe. A rezveratrol a szőlőben és a szőlőlében is jelen van, de szabad formája alkohol hatására alakul ki. Az egyes vörösborok rezveratrol-tartalma között is jelentős különbség lehet.

További tanácsok a szív védelméhez

  • Tartsuk meg egészséges testtömegünket! A túlsúly és az elhízás hatására növekszik a szívbetegségek, valamint egyéb területeket (pl. a végtagokat) érintő keringési rendellenességek kockázata is.

  • A rendszeres, napi négy-ötszöri étkezéssel elkerülhető a túlzott éhségérzetből eredő későbbi (jellemzően esti) túlevés és csökkenthető (még ha csak kis mértékben is) a vér koleszterin- és trigliceridszintje, ami csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

  • Az elegendő mennyiségű folyadék elengedhetetlen! A szervezet víztartalmának már 1%-os elvesztése is a szív- és érrendszeri funkciók csökkenését okozhatja; míg 10%-os veszteség halálos is lehet. A szervezet megfelelő folyadékegyensúlya elengedhetetlen a szervezet legtöbb funkciójához, köztük számos szív- és érrendszeri betegségre is kedvezően hat.

Irodalom:

Ismayil A., Edward S. et al.: Survival and Cardioprotective Benefits of Long-Term Blueberry Enriched Diet in Dilated Cardiomyopathy Following Myocardial Infarction in Rats. PLoS ONE, 4(11):e7975.doi:10.1371/journal.pone.0007975

Gayle G., Huiqing F. et al.: Oral Administration of Blueberry Inhibits Angiogenic Tumor Growth and Enhances Survival of Mice with Endothelial Cell Neoplasm. Antioxidants & Redox Signaling, 11, 1, 2009.

Ros E.:Nuts and novel biomarkers of cardiovascular disease.Am J Clin Nutr, 2009 May; 89(5):1649S-56S

Norman K. H., Harold S., Ian M. et al.: Cocoa, flavanols and cardiovascular risk. Br J Cardiol, 11:379-386, 2004.

Grassi D., Desideri G., Ferri C.: Blood pressure and cardiovascular risk: What about cocoa and chocolate?, Arch Biochem Biophys, 501:112-115, 2010.

Vazquez-Pireto M. A., Miatello R.M.: Organosufhur compounds and cardiovascular disease. Molecular Aspects of Medicine, 31(6):540-545, 2010 Dec.

Hansen S. N., Harris W. S.:New evidence for the cardiovascular benefits of long chain omega-3 fatty acids.Curr Atheroscler Rep, 9(6):434-440, 2007 Dec.

Prasad K.: Flaxseed and cardiovascular health.J Cardiovasc Pharmacol, 54(5):369-377, 2009 Nov.

Pelucchi C., Bosetti C., Rossi M., Negri E., La Vecchia C.:Selected aspects of Mediterranean diet and cancer risk.Nutr Cancer, 61(6):756-766, 2009 Nov.

Bertelli A. A., Das D. K.:Grapes, wines, resveratrol, and heart health.J Cardiovasc Pharmacol, 54(6):468-476, 2009 Dec.

Mann J.:Dietary carbohydrate: relationship to cardiovascular disease and disorders of carbohydrate metabolism.Eur J Clin Nutr, 61 Suppl 1:100-111, 2007 Dec.

Clement Y.: Can green tea do that? A literature review of evidence of the clinical evidence.Preventive Medicine, 49, 83–87, 2009.

Pereira M. A., Erickson E., McKee P., Schrankler K., Raatz S. K., Lytle L. A., Pellegrini A. D.: Breakfast frequency and quality may affect glycemia and appetite in adults and children. J Nutr., 141(1):163-168, 2011 Jan.

Giovannini M., Agostoni C., Shamir R.: Symposium overview: Do we all eat breakfast and is it important? Crit Rev Food Sci Nutr., 50(2):97-99, 2010 Feb.

ADA Evidence Analysis Library: Dietary fiber from whole foods and cardiovascular disease

ADA Evidence Analysis Library: What does the evidence indicate is there relationship between fiber intake and Coronary Heart Disease outcomes?

Hooper L., Summerbell C. D., Higgins J. P. T., Thompson R. L., Clements G., Capps N., Davey Smith G., Riemersma R., Ebrahim S.: Reduced or modified dietary fat for preventing cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 3, 2001.

Glen D. Lawrence: Dietary Fats and Health: Dietary Recommendations in the Context of Scientific Evidence. Adv. Nutr. 4: 294–302, 2013.

Csicsóka:

Kovács Ildikó: 10 dolog, amit a csicsókáról tudni kell. Új Diéta, 2008, 5, 31, URL: http://ujdieta.hu/indexa5ba.html?content=798

Fokhagyma:

Key , T. J., Silcocks, P. B. et al: A case control study of diet and prostate cancer. British Journal of Cancer, 76(5), 678-687, 1997.

Fleischauer, A. T., Arab, L.: Garlic and cancer: a critical review of the epidemiologic literature. The Journal of Nutrition, 3s, 1032S-1040S, 2001.

Áfonya:

Ismayil, A., Edward, S. et al: BaSurvival and Cardioprotective Benefits of Long-Term Blueberry Enriched Diet in Dilated Cardiomyopathy Following Myocardial Infarction in Rats. PLoS ONE, 4(11):e7975.doi:10.1371/journal.pone.0007975

Gayle, G., Huiqing, F. et al: Oral Administration of Blueberry Inhibits Angiogenic Tumor Growth and Enhances Survival of Mice with Endothelial Cell Neoplasm. ANTIOXIDANTS & REDOX SIGNALING, Volume 11, Number 1, 2009.

Paradicsom:

Giovanucci, A., Ascherio, A. et al: Intake of carotenoids and retinol in relation to risk of prostate cancer. Journal of the National Cancer Institute, 87 (23), 1767-1776, 1995.

Zöldtea:

Le J., Li P. X., Andy H. L. et al: PROTECTIVE EFFECT OF GREEN TEA AGAINST PROSTATE CANCER: A CASE-CONTROL STUDY IN SOUTHEAST CHINA. Int. J. Cancer. 108, 130–135, 2004.

Étcsokoládé:

Norman K. H., Harold S., Ian M. et al: Cocoa, flavanols and cardiovascular risk. Br J Cardiol, 2004, 11:379-86.


Kapcsolódó cikkek
A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink... A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos... Szerző: 2013-10-01 Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar... Szerző: 2013-10-04 Főzés, párolás egészségmegőrző módon Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk. Szerző: 2013-10-01 Az Ornish-féle életmódprogram ismertetése A dr. Dean Ornish amerikai kardiológus által összeállított életmódterápia részét képező, később ötfokozatúvá módosított étrend a kutatások alapján hatékony védelmet... Szerző: 2013-10-02 Növényi koleszterinszint-csökkentők A növényi szterolok (más néven fitoszterinek) csaknem valamennyi növényfélében fellelhető bioaktív hatóanyagok. Gyakran használják fel élelmiszerek dúsítására, mivel... Szerző: 2013-10-01 A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük... Szerző: 2013-10-04 A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő... Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét... Szerző: 2013-10-01 Az Ornish-étrend bemutatása Az Ornish-diéta vagy inkább –étrend sokak fejében talán csak úgy él, mint egy újabb fogyókúrás módszer, holott nem erről szól. Egy átfogó életmódprogram szerves része... Szerző: 2013-10-03