Az elhízás elleni napon tartott szűrésen aggasztó eredmények születtek

Ahogy mi is hírül adtuk, az európai elhízás elleni nap alkalmából a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság az országban 27 helyen tartott szűréseket. Lesújtó eredmények születtek.
2015. 06. 07.

Az energia-egyensúly fontosságára, az ezen alapuló normális testsúly hosszú távú megőrzésének egészségügyi jelentőségére kívánta felhívni a figyelmet a 2015. május 22-én megrendezett esemény.

 

A szűrésen megjelentek vizsgálati eredményei sajnos aggasztók, az országos átlaghoz képest is rosszabb képet mutattak. Azoknak, akik a Szent Imre Kórházban vettek részt a szűréseken, 76%-a túlsúlyos vagy elhízott volt, ami még az országos átlagnál is 11%-al nagyobb. A nők derékbősége a már magas kockázatot jelentő 88 cm-nél is több volt (átlagosan 94 cm), ami bizonyítottan növeli a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A testzsír-százalék mindkét nem esetében meghaladta – a nők esetében 30%-os, a férfiaknál 20%-os – normál értékeket. A vércukorszintmérés eredményeiben szerencsére nem találtak a megengedetthez képest lényegesen nagyobb eltéréseket, de a vizsgálatokban résztvevők koleszterinszintje már valamivel a normális tartomány felett volt.

 

A fenti eredmények tükrében még fontosabbnak tartom, hogy minden lehetséges fórumon felhívjuk az emberek figyelmét a bevitt és a felhasznált kalóriák közti egyensúly hosszú távú megtartására, mert csak így van esély arra, hogy megelőzzük és visszaszorítsuk a népbetegségnek számító túlsúlyt és elhízást, ami számos további betegség kockázatát rejti magában – mondja Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Kórház főigazgatója. – Az intézményünkben, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Obezitológiai Centrumában megjelenteket természetesen szakorvosi és dietetikai tanácsokkal láttuk el, indokolt esetben a házi orvosukhoz irányítottuk őket további terápiára.”

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek (többek között a cukorbetegség, szív-ér rendszeri betegségek megelőzése érdekében)! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Testsúlyt normalizáló tippekért kövessen bennünket a közösségi hálón is!

 

Forrás: WELL PR Ügynökség

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A magyar felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos...
A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember volt túlsúlyos Magyarországon a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján.
Hogyan fogyjunk?
A sikeres testsúlycsökkentés alapja, hogy nem egy meghatározott ideig tartó „kúra” az, amit elkezdünk, hanem egy életre szóló életmódváltás. Ezt nem könnyű kivitelezni,...
Elhízás, egészséges testtömegcsökkentés
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.