A magyar felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott

A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember volt túlsúlyos Magyarországon a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján.
2015. 05. 12.

Magyarországon 2014-ben a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhízott volt. A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember rendelkezett súlytöbblettel. Az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya: a fiatal nők több mint egyharmada, a középkorúak kétharmada, illetve az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel rendelkezik. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúaknak már háromnegyede és az idősebb korosztály több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott - derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2014-ben végzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatából (OTÁP 2014), amelyben ezer felnőtt lakos adatait elemezték a szakértők.

Mi az az OTÁP 2014?
Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat egy, a felnőttek körében, országos reprezentatív mintán történő vizsgálat. Az OTÁP 2014 eredményeként nemzetközileg is összehasonlítható adatokat kapunk a lakosság táplálkozására, tápláltsági állapotára vonatkozóan.

A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, hogy nyomon követhessék ezek időbeli változását.

 

A túlsúly és az elhízás együttes aránya a hazai felnőtt lakosság körében, OTÁP 2014

  

A testtömegen kívül a tápláltsági állapot másik jellemzője a haskörfogat. Ha ez az érték a nőknél 88, a férfiaknál 102 centiméternél több, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb. Az OTÁP 2014 felmérése szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91 cm, egy magyar férfinak 98 cm a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nő már hasi elhízottnak számít.

 

Ugrásszerű a növekedés a fiatalok és a középkorúak körében: a 35–64 éves magyar nőknek átlagosan 11 cm-rel, a magyar férfiaknak 13 cm-rel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nőknél plusz 7 cm, a férfiaknál 4 cm adódik.

 

Hazánkban a nyolcvanas éveket követően a sovány és normál testalkatúak aránya 45%-ról 35%-ra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16%-a volt elhízott, 2014-re már megduplázódott az arányuk – háromból egy felnőtt elhízott és egy pedig túlsúlyos!

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, mit tehet még egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

Forrás: A felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhízott. 

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A 2009-es magyar táplálkozási felmérés eredményei
2009-ben a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos, reprezentatív táplálkozási felmérést végzett, amelyben vizsgálta a hazai felnőtt lakosság élelmiszer-fogyasztási,...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
Elhízás, egészséges testtömegcsökkentés
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot...
Hogyan fogyjunk?
A sikeres testsúlycsökkentés alapja, hogy nem egy meghatározott ideig tartó „kúra” az, amit elkezdünk, hanem egy életre szóló életmódváltás. Ezt nem könnyű kivitelezni,...
Mozogni kell - Önnek is van kifogása?
A lustaság nagy úr... Sokszor áldozatul esünk neki, ha a mozgásról van szó. Ilyenkor mindig meg tudjuk magyarázni, hogy miért nem tudunk elmenni edzeni. A továbbiakban a leggyakoribb...
Milyen a magyarok egészségügyi állapota?
Magyarországon jelentős azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek, ennek ellenére mégis elégedettek vagyunk egészségi állapotunkkal.
Túl sok cukrot fogyasztunk
Kisebb mértékű cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy csökkenjen a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.