Milyen a magyarok egészségügyi állapota?

Magyarországon jelentős azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek, ennek ellenére mégis elégedettek vagyunk egészségi állapotunkkal.
2015. 05. 08.

A felnőtt magyar lakosság 89 százaléka elégedett az egészségi állapotával vagy legalábbis kielégítőnek tartja azt, csaknem kétharmada jónak vagy nagyon jónak tekinti, az egészségügyi ellátásokkal pedig a túlnyomó többség elégedett - ismertette Boros Julianna, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársa felmérésük eredményét.


A kutatásból kiderült, hogy Magyarországon jelentős azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek, krónikus betegségről a magyarok 55 százaléka számolt be. Kiemelkedő a magas vérnyomás (31%), valamint más szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi betegségek - különösen a hát- és gerincfájás (21%), az ízületi kopás (17%) - és az anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség, 8%) gyakorisága. A lelki betegségek is sajnos eléggé gyakoriak, a krónikus depresszió például a lakosság 4 százalékát érinti.


A lakosság majdnem fele elégedett a fogai állapotával, bár 60 százalék azoknak az aránya, akiknek van hiányzó foguk fogpótlás nélkül, és a felnőtt lakosság csaknem harmadának van kezeletlen szuvas, lyukas foga.


A betegség nem mindig jelent korlátozottságot a mindennapi életben, de a lakosság 9,2 százaléka súlyosan, míg 20 százaléka mérsékelten korlátozottnak vallotta magát. Látási nehézségekkel küzd a felnőtt népesség fele, a hallásproblémák előfordulása 7-8 százalék körüli, a lakosság 18-20 százalékának pedig mozgásproblémával küzd. A 65 évesek és annál idősebbek körében gyakran már az önellátással kapcsolatos tevékenységek is gondot okoznak.


A felmérésben a lakosság jelentős része arról számolt be, hogy rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, ellenőrizteti a vérnyomását, a vércukor- és a koleszterinszintjét. A nők 60 százaléka vett már részt mammográfiás vizsgálaton, 84 százaléka pedig méhnyakrákszűrésen.


Jelentős azok száma, akik egészségtelen életmódot folytatnak, bár a megkérdezettek többsége tisztában van azzal, hogy saját maga is felelős az egészségéért, ellenben a lakosság csaknem harmada (29%) dohányzik, 5,4 százaléka önbevallás alapján is nagyivónak minősíthető, 67 százaléka nem sportol. A túlsúlyos-elhízottak közé tartozik a felnőtt lakosság 54 százaléka, a középkorú férfiaknak pedig a 71 százaléka.


A népesség 90-95 százalékának a felmérést megelőző 12 hónapon belül legalább egyszer szüksége volt egészségügyi ellátásra, de az esetek 13 százalékában a szükségesnél később jutott hozzá vagy esetleg meg sem kapta azt különböző okok, például a lakóhelyétől való nagy távolság miatt.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, mit tehet még egészségének megőrzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: http://www.medicalonline.hu

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A 2009-es magyar táplálkozási felmérés eredményei
2009-ben a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos, reprezentatív táplálkozási felmérést végzett, amelyben vizsgálta a hazai felnőtt lakosság élelmiszer-fogyasztási,...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
Az internetalapú kérdőívek segíthetik az orvosok...
Egy tanulmány szerint a számítógépes rendszerek az orvosoknál hatékonyabban gyűjtik az információt a betegek tüneteivel kapcsolatban, mint az emberek. De nem helyettesítik...
Mikor egészség, mikortól betegség?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem pusztán a betegségek hiánya. Ki számít...
Mit és mikor érdemes szűrni?
Szűrni olyan betegséget érdemes, amelynek népegészségügyi jelentősége nagy (gyakori, súlyos betegség), van olyan megelőző állapot vagy tünetmentes időszak, amikor a...
Életmód és egészség - táplálkozás, mozgás,...
Sok szó esik az egészséges életmódról. De mi is az pontosan, mit együnk, hogyan mozogjunk, mi segíthet lelki egészségünk megőrzésében? A sok javaslat között nehéz eligazodni,...