Az internetalapú kérdőívek segíthetik az orvosok munkáját

Egy tanulmány szerint a számítógépes rendszerek az orvosoknál hatékonyabban gyűjtik az információt a betegek tüneteivel kapcsolatban, mint az emberek. De nem helyettesítik az orvosi munkát.
2015. 02. 03.

Anamnézis-felvétel, orvosok, nővérek képzése, a szükséges közegészségügyi beavatkozások helyszínének megtalálása, azok hatékonyságának mérése: néhány terület, amelyen a számítógépek jobban teljesítenek, mint az ember, ezért kiegészíthetik, megkönnyíthetik a hagyományos orvosi tevékenységeket.


Brennan Spiegel vezető szerző és munkatársainak az American Journal of Gastroenterology-ban megjelent tanulmánya szerint a számítógépek javíthatják az orvosi ellátás minőségét, azonban nem helyettesíthetik az embert a vizsgálatok kivitelezése során. A számítógépek azáltal is megkönnyíthetik az orvos dolgát, hogy az anamnézis felvételével időt spórolnak számára, így a személyes találkozás alkalmával jobban fókuszálhatnak magára a páciensre, és jobban felismerhetik azokat a nonverbális jelzéseket (például az arckifejezést, a hangszínt, a test mozdulatait, stb.), amelyek felismerésére a számítógépek nem képesek.


A vizsgálat során 75 ambuláns beteg tüneteit kérdezte ki és rögzítette először orvos, majd a betegek ellátogattak egy honlapra (My GI Health), ahol egy, a tüneteikkel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki (hasi fájdalom, gyomorégés, reflux, hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés…). A kérdőív adatait aztán egy algoritmussal a szokásos anamnézisnek megfelelő formába alakították. Az orvosok és a számítógép által generált anamnéziseket ezután egy független orvosokból álló csoport értékelte, akik nem tudták, hogy a szöveg orvostól vagy a rendszertől származik-e.


A független szakértők véleménye szerint a számítógép által készített összefoglalók jobb minőségűek, szabatosabbak, teljesebbek és hasznosabbak voltak. A tanulmány írói szerint úgy tűnik, a betegek számára kényelmes az internetalapú információ-megosztás, ennek következtében lehetőség nyílik arra, hogy az adatok összegyűjtésének és elemzésének a terhét levegyük az orvosok válláról.


A számítógép és egy on-line kérdőív tehát nem helyettesíti az orvosi, egészségügyi szaktudást, sokkal inkább segíti a szakmai munka hatékonyságának növelését. Akár azzal, hogy a páciens a saját szabadidejében, a neki megfelelő időben kitöltött kérdőív esetén jobban át tudja gondolni tüneteit, válaszait, ideje és alkalmas nyílik arra, hogy esetleg korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit összegyűjtse, rögzítse a kérdőívben és ezáltal pontosabb képet adjon egészségi állapotáról az orvosi vizit alkalmával. A személyes konzultáció során így a valóban lényeges kérdésekről eshet szó és az emberi tényező („az orvoslás művészete”) is jobban figyelembe vehető.

 

A Preventissimo honlap nemcsak asztali számítógépen, laptopon, hanem akár tableten és okostelefonon is könnyen, kényelmesen használható. A regisztrációval megőrződnek a kérdőívben eltárolt adatok, amelyek így később egy orvosi vagy egészségügyi szakemberrel folytatott konzultáció során is hasznos információul (akár az anamnézis alapjául) szolgálnak. Emellett az egyéni egészségmegőrzés, egészségmenedzsment is hatékonyabbá tehető a kérdőív kitöltésével kapott személyre szóló tanácsok betartásával, amelyeket Tudástár cikkei is kiegészítenek.

 

Forrás:

http://www.medicalonline.hu
Almario CV, Chey W, Kaung A, Whitman C, Fuller G, Reid M, Nguyen K, Bolus R, Dennis B, Encarnacion R, Martinez B, Talley J, Modi R, Agarwal N, Lee A, Kubomoto S, Sharma G, Bolus S, Chang L, Spiegel BMR.: Computer-Generated Vs. Physician-Documented History of Present Illness (HPI): Results of a Blinded Comparison. The American Journal of Gastroenterology, 110, 170-179. (January 2015). 

 

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
Okostelefonnal és tablettel az egészségemért?
2014. végén országos reprezentatív kutatást végeztek a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket?
Csak egészség legyen! A megelőzés szerepe
A betegséget a testi, lelki egyensúly, harmónia és az életminőség felborulása, illetve az egészség hiányaként is meg szokták határozni. Ezeknek az emberi élet szempontjából...
Vegye kezébe a sorsa irányítását!
A genetikával kapcsolatosan nem csak az eleve elrendelésnek kell eszünkbe jutnia, hanem a saját szerepünknek is, már ami az örökletes betegségek elkerülésének lehetőségeit...
Betegségkörkép Magyarországon
Listavezetők vagyunk, negatív értelemben. Ugyanis Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben Európában, nálunk van a legtöbb öngyilkos és a legtöbb elhízott...
Kis tünettan - mikor forduljunk orvoshoz?
Lázas vagyok, köhögök, fáj valami... Mi tegyek? Meddig kezelhetem magam, és hogyan? Mikor kell már orvoshoz fordulnom? Ezekben a kérdésekben segítünk, összefoglaltuk mi...
Mikor egészség, mikortól betegség?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem pusztán a betegségek hiánya. Ki számít...