Okostelefonnal és tablettel az egészségemért?

2014. végén országos reprezentatív kutatást végeztek a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket?
2015. 01. 19.

Kérdések


Az Ipsos Zrt. által végzett kutatás kérdései között szerepelt, hogy a megkérdezettek töltenek-e le speciális egészségügyi, életvitellel, testmozgással, étrenddel, terápiamenedzsmenttel (a kezelés támogatásával) kapcsolatos alkalmazásokat? Ha igen, használják-e azokat a mindennapokban? Vezetnek-e cukorbetegséggel kapcsolatos, vérnyomás- vagy menstruációs naplót okostelefonjukon/tabletjükön? Eltárolják-e laborleleteiket ezeken az eszközökön? Amennyiben igen, használják-e az okostelefont/tabletet az orvossal történő konzultáció során?

 

Eredmények


A magyar felnőtt lakosság 37%-a rendelkezik okostelefonnal és 67%-a asztali számítógéppel/laptoppal/tablettel. A megkérdezetteknek azonban csupán 4%-a használja okostelefonját vagy tabletjét az életmód, egészségmegőrzés támogatására. Nem meglepő módon a felhasználók többsége a 18-39 éves korosztályból kerül ki, elsősorban a főiskolát, egyetemet végzettek közül. A nemek tekintetében valamelyest női túlsúly érvényesül, de a férfiak aránya sem elhanyagolható.

 

A kutatás fényt derített arra is, hogy viszonylag csekély az egyes egészségügyi és életmóddal kapcsolatos alkalmazások ismertsége és használata. Azok, akik mindennapi életük során használnak ilyeneket, elsősorban az étrend, diéta betartásának támogatására teszik ezt. A rendszeres testmozgás, mint fontos életmódelem okostelefonnal vagy tablettel történő támogatása elhanyagolható és csupán alkalomszerű. Az egészségügyi és terápiamenedzsmenttel kapcsolatos alkalmazások ismertsége a teljes magyar lakosság körében nem éri el az egy százalékot.

 

A megkérdezettek 10%-a őrzi meg egészségügyi adatait, de ezt jelenleg a többség (83%) még offline (papír alapon) teszi. Az idősebbek esetén az adattárolás 13%-ot tesz ki, ami nem kimagasló érték és azt jelenti, hogy ők inkább az orvosra bízzák a nyilvántartást. A kutatásból az is kiderült, hogy leginkább laborleleteket vagy vérnyomásra vonatkozó adatokat tárolunk.

 

Érdekes és meglepő, hogy a lakosság mindössze 3,5%-ának van életmóddal kapcsolatos honlapon vagy egészségügyi honlapon regisztrációja. Egyelőre még távol állunk attól, hogy az orvosi konzultáció során okostelefont vagy tabletet használjunk a konzultáció támogatására – ezt jelenleg a felnőtt lakosság csupán 1,5%-a teszi. Az orvos ugyan nincs mindig a „kezünk ügyében”, mégis egyelőre inkább tőle reméljük, hogy megmondja, mi a legjobb nekünk. Szakembertől várjuk el, hogy utat mutasson, miként éljünk, hiszen magunktól nem használunk vagy csak nagyon kevesen keresünk fel ilyen jellegű oldalakat. A változás azonban elkezdődött.

 

A Preventissimo (www.preventissimo.hu) honlap használata alkalmas a fenti célok elérésére, mivel nemcsak asztali számítógépen, laptopon, hanem akár tableten és okostelefonon is könnyen, kényelmesen használható. A regisztrációval megőrződnek a kérdőívben eltárolt adatok, amelyek így később egy orvosi vagy egészségügyi szakemberrel folytatott konzultáció során is hasznos információul szolgálnak. Emellett az egyéni egészségmegőrzés, egészségmenedzsment is hatékonyabbá tehető a kérdőív kitöltésével kapott személyre szóló tanácsok betartásával, amelyeket Tudástár cikkei is kiegészítenek.

 

Forrás: Ipsos Zrt. www.ipsos.hu

 

Kép forrása: shutterstock.com

 

Kapcsolódó cikkek
Csak egészség legyen! A megelőzés szerepe
A betegséget a testi, lelki egyensúly, harmónia és az életminőség felborulása, illetve az egészség hiányaként is meg szokták határozni. Ezeknek az emberi élet szempontjából...
Életmód és egészség - táplálkozás, mozgás,...
Sok szó esik az egészséges életmódról. De mi is az pontosan, mit együnk, hogyan mozogjunk, mi segíthet lelki egészségünk megőrzésében? A sok javaslat között nehéz eligazodni,...
Mikor egészség, mikortól betegség?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem pusztán a betegségek hiánya. Ki számít...
Már a mobillal is védhetik a nők az egészségüket!
A Vigyázunk Rád! mobilalkalmazás Magyarország első, kifejezetten nőknek ajánlott átfogó daganatellenes prevenciós okostelefon-alkalmazása. Ingyenesen letölthető.
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
Betegségkörkép Magyarországon
Listavezetők vagyunk, negatív értelemben. Ugyanis Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben Európában, nálunk van a legtöbb öngyilkos és a legtöbb elhízott...