Túl sok cukrot fogyasztunk

Kisebb mértékű cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy csökkenjen a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.
2015. 03. 12.

A WHO újonnan kiadott irányelvében azt javasolja, hogy a felnőttek és a gyermekek csökkentsék a napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes energiafelvételük kevesebb, mint 10 százalékára.


Az új irányelvek az élelmiszerekhez, italokhoz, az ipari feldolgozás, a főzés során és a fogyasztó által hozzáadott cukor - a monoszaharidok (mint a glükóz/szőlőcukor és a fruktóz/gyümölcscukor) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor), valamint a mézben, a szirupokban és a gyümölcslevekben, gyümölcslé-koncentrátumokban lévő cukrok fogyasztására vonatkoznak. A WHO irányelvei nem vonatkoznak a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra, a tejben természetesen formában meglévő cukorra (laktóz), mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre.


A naponta elfogyasztott cukormennyiség többségét a feldolgozott ételek "rejtik", amelyeket általában nem sorolnak az édességek körébe. Néhány példa: egy nagykanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi), míg egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

 

A WHO szerint, ha sikerül a kellő mértékben csökkenteni a cukorfogyasztást, csökkenni fog a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya. További előnyökkel járna, ha a fogyasztást 5 százalék alá sikerülne csökkenteni, ami naponta körülbelül 25 gramm (6 teáskanál) cukor elfogyasztásának felel meg. 

 

Tegyen Ön is lépéséket egészsége megőrzése érdekében. Töltse ki Kérdőíveinket, tudja meg, hogy jelenlegi életmódja, cukorfogyasztási szokásai hajlamossá teszi-e valamely betegség kialakulására. Az Eredmények menü alatt nyomon követheti, hogy a kérdőívekben megadott válaszai hogyan befolyásolják az egyes betegségek kockázatát. Az Egészségtervben pedig személyre szóló tanácsainkat olvashatja

 

Források:
Kisebb cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet.

World Health Organization: Information note about intake of sugars recommended in the WHO guideline for adults and children
World Health Organization: Guideline: Sugars intake for adults and children
World Health Organization: WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children. 

 

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink...
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos...
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek...
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az...
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes...
A cukorbetegség szűrése
A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői nagyrészt jól felismerhetőek, ilyen esetekben szükséges a gyakran tünetmentes betegség szűrése. Időben történő felismerés...
Mi az igazság a cukorral kapcsolatban?
A világon rengeteg kutatást végeznek a cukor egészségre gyakorolt hatásáról, de a legtöbb egymásnak ellentmondó eredményt hoz. Vajon miért?