Minden negyedik ötven év feletti érintett lehet

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. Az időben történő szűrés – a vastagbéltükrözés – és az ezzel egyidejű műtéti beavatkozás életeteket menthet.
2016. 03. 07.

Azoknál a betegeknél, akikkel a mai napon közlik a vastagbélrák diagnózisát, többségükben már akár 8–10 évvel ezelőtt is ott volt az ominózus elváltozás a vastagbélben. Ha egy szűrővizsgálat során kivették volna, ma nem szembesítenék őket a rákkal.

 

Azoknak az embereknek, akikkel a következő 10 évben fogja közölni orvosuk a vastagbélrák diagnózist, egy időben elvégzett vastagbéltükrözéssel, jó eséllyel már ma meg lehetne találni és eltávolítani a fenyegető elváltozást. Ezzel meg lehetne előzni az életet veszélyeztető rák kialakulását, vagy ha az már kialakult, a most még kezdeti stádiumban lévő daganatot a teljes gyógyulás esélyével kezelhetnék – hívta fel figyelmet a szűrés és a megelőzés fontosságára a Gyógyulj Velünk Egyesület.

 

50 év felett javasolt a szűrés

 

– Évente 10 ezer vastagbéldaganatot fedeznek fel, ami átlagban 10 év alatt fejlődhetett ki, tehát 100 ezer embernek még ma időpontot kellene kérnie vastagbélszűrésre ahhoz, hogy elkerüljék a komolyabb szövődményeket. Többségüknek ma még nincs panasza, s ránézésre nem is lehet megmondani, melyik az a 100 ezer ember, akiben ott a vastagbélrák vagy annak előképlete, ezért indokolt minden 50 év feletti nőnek és férfinak a vastagbélszűrés – fejtette ki Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbélrákon ugyancsak keresztülment – elnöke.

 

Az 50 év felettiek között minden 4. emberben vannak vastagbélpolipok. Nem minden polipból lesz rák, viszont az elváltozások típusba sorolásához és a veszélyesnek ítélt polipok eltávolításához vastagbéltükrözésre van szükség.

 

A vizsgálat fájdalommentesen elvégezhető

 

– Országos szintű vastagbélszűrés sajnos mind a mai napig nincs Magyarországon, mindenkinek a személyes felelőssége, hogy eljut-e vizsgálatra. A vastagbéltükrözést a gasztroenterológiákon végzik, oda a háziorvostól kérhető beutaló. Akik tartanak a vizsgálattól, jó, ha tudják, hogy a tükrözés bódításban, vagy rövid altatásban is elvégezhető, igaz utóbbira kapacitáshiány miatt kevés kórházban van ma lehetőség – magyarázta Lakos István.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket, hogy megtudja, az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a vastagbélrák kialakulására. Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen minket a közösségi hálón is!

 

Forrás:

Gyógyulj Velünk Egyesület.  

100 ezer embernek kellene ma vastagbéltükrözésre jelentkeznie! 

 

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A vastag- és végbélrák jellemzői, típusai
Ez a fejezet a vastag- és végbélrák kialakulási mechanizmusában egyedülálló, gyakran különböző, polipképződéssel járó állapotokat, illetve a vastag-és végbélrák...
A vastag- és végbélrák kockázati és védőtényezői
Ebben a cikkben a vastag-és végbélrák legfontosabb genetikai, környezeti és életmódbeli hajlamosító tényezőit, kockázati tényezőit foglaljuk össze. Emellett áttekintjük...
A vastag- és végbélrák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat a teendőket, életmódbeli változtatásokat, amelyek betartásával a vastag-és végbélrák kialakulása megelőzhető. Összegyűjtöttük a betegség kimutatására...
A vastag- és végbélrák tünetei, a diagnózis felállítása
A vastag- és végbélrák legfontosabb klinikai tüneteit foglaltuk össze. Veszélyes, hogy a vastagbélrák gyakran alattomos, általános tünetekkel jelentkezik (pl. tisztázatlan...
A vastagbél vizsgálata már virtuálisan is lehetséges
A vastagbéldaganat az egyik leggyakoribb halálok. A halálozások nagy része megelőzhető lenne, ha időben felismernék a problémát. Ez pedig csak szűrővizsgálattal lehetséges.
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.