A vastag- és végbélrák megelőzése, szűrővizsgálatok

Összefoglaltuk azokat a teendőket, életmódbeli változtatásokat, amelyek betartásával a vastag-és végbélrák kialakulása megelőzhető. Összegyűjtöttük a betegség kimutatására szolgáló egyszerű, fájdalommentes szűrővizsgálatokat is.
Szerző: Dr. Czegle Ibolya Lektor: Dr. Palik Éva 2013-10-01

Mit változtassunk?

A vastag- és végbélrák elkerülése a megfelelő életmód minél fiatalabb életkorban történő kialakításával lehetséges. A vastag- és végbélrák legfontosabb kockázati és védő tényezőinek figyelembe vételével összeállítottunk egy listát azokról a legfontosabb teendőkről, amelyeket akár a mai naptól kezdve megvalósíthat!

Forrás: 123rf.com

  1. Dohányzás abbahagyása
  2. A rendszeres alkoholfogyasztás mérséklése: ha mindenképpen ragaszkodik az alkoholos italok fogyasztásához, figyeljen arra, hogy férfiak esetén napi két, nőknél napi egy alkoholtartalmú italnál többet ne fogyasszon.
  3. Sok gyümölcs, zöldség és élelmi rost fogyasztása (lehetőleg napi rendszerességgel, a napi ötszöri zöldség, illetve gyümölcsfogyasztás lenne optimális).
  4. A vörös húsok és a készételek fogyasztásának minimálisra csökkentése.
  5. Rendszeres testmozgás, a normális testsúly elérése: felnőttek esetében a szokásos napi fizikai aktivitáson felül heti legalább 5x30 perc, gyermekek és serdülőkorúak esetén heti legalább 5x60 perc intenzív testmozgás javasolt.

A megelőző életmód mellett nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel is. Szűrővizsgálaton olyan vizsgálatot értünk, ami panaszmentes, (látszólag) teljesen egészséges embernél alkalmazott gyors, egyszerű, fájdalommentes vizsgálat, ami egy esetlegesen megbúvó daganatos (vagy egyéb) betegség korai kimutatására szolgál. Itt fontos szólnunk arról, hogyha családunkban valamilyen familiáris vastagbélrák vagy polyposis szindróma fordul elő, a genetikai vizsgálat elvégzése kiemelkedő fontosságú: ilyen esetekben ugyanis az egészségesektől eltérően jóval gyakrabban kell szűrővizsgálatokat végeztetnünk az esetleg kialakult daganat időben történő felfedezése céljából. Hasonló a helyzet akkor is, ha közeli hozzátartozóink valamelyikénél előfordul már a betegség. A továbbiakban a vastag-, illetve végbélrák szűrésében használt legfontosabb vizsgálómódszereket mutatjuk be.

Széklet vérvizsgálat

Mind a laboratóriumi széklet vérvizsgálat, mind a patikákban kapható gyorsteszt a székletben nyomokban előforduló vér kimutatására szolgál. A szűrővizsgálat alapja az, hogy a vastag és végbéldaganatok gyakran véreznek, de ez a vérzés sokszor csekély, szabad szemmel nem látható. Ezzel a módszerrel a korai stádiumú, panaszt még nem okozó, de már minimálisan vérezgető daganatok kimutathatók. Fontos ennél a vizsgálatnál, hogy legalább három különböző székletmintából származó negatív eredmény tekinthető valóban negatívnak, hiszen a daganat nem állandóan vérzik! Amennyiben székletben vér jelenik meg, az a vastag-, illetve végbéldaganatok alapos gyanúját vetik fel. Ekkor már egyéb, eszközös vizsgálatokra van szükség a diagnózis felállításához. Ha a vér szabad szemmel látható, sürgős orvosi vizsgálatra van szükség.

A vizsgálat előtt a következőkre kell figyelni:

  • aspirin, illetve más nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. ibuprofen, naproxen) szedése a gyomor-bélrendszer felsőbb részein apró nyálkahártya folytonossághiányokat okozhat, melyekből vér származhat, ami álpozitív eredményhez vezethet. Így a széklet vérvizsgálat elvégzése előtt, amennyiben ezt a társbetegség lehetővé teszik, célszerű ezen gyógyszerek szedését hét napig felfüggeszteni. Ehhez mindenképpen kérjük háziorvosunk segítségét!
  • napi 250 mg feletti C-vitamin-bevitel, illetve a citrusfélékből származó gyümölcsitalok álnegatív eredményhez vezethetnek, ezért ezek fogyasztását a vizsgálat előtt 3 napig szüneteltessük.
  • a vörös húsok különösen egyes konyhatechnológia eljárások alkalmazása mellett álpozitív eredményt okozhatnak, így ezek fogyasztása is a teszt végzése előtt 3 napig kerülendő.

Fontos tudni, hogy a székletmintából egy speciális laboratóriumi módszer segítségével pontosan kimutatható az is, hogy a székletben található vér emberi eredetű-e, így a teszt eredményét kedvezőtlenül befolyásoló diéta hiba (pl. véres hurka, steak fogyasztása) esetleges félrevezető hatásától nem kell tartanunk.

A széklet vérvizsgálat egyszerű, fájdalommentes, Magyarországon a háziorvostól kérhető olcsó laboratóriumi vizsgálat. Évente célszerű elvégeztetni.

A végbél ujjal történő vizsgálata

A végbél ujjal történő vizsgálata fontos szűrőmódszer, hiszen a vastag- és végbélrákok kb. egyharmada ezzel az egyszerű módszerrel diagnosztizálható. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy ez a vizsgálat csupán a végbél alsó néhány centiméterének vizsgálatára alkalmas, a többi szűrővizsgálatot nem helyettesíti, csupán azok kiegészítésére szolgál. Szintén évente célszerű elvégeztetni.

Colonoscopia, sigmoideoscopia

Ezek a vizsgálómódszerek a vastag- és végbél különböző hosszúságú szakaszának endoszkópos vizsgálatát jelentik. Magyarországon szűrővizsgálatként való alkalmazásuk csak halmozott családi előfordulású vastagbélrákok, polyposis szindrómák esetén ajánlott. Vastag- és végbélrák fennállására utaló panasz esetén azonban ez az elsőként választandó vizsgálómódszer. Erről, valamint a vizsgálathoz szükséges előkészületekről részletesen „A vastag– és végbélrák tünetei, a diagnózis felállítása” című cikkben olvashatunk.

Irodalom:

www.cancer.org

www.daganatok.hu

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a colorectalis daganatok ellátásáról.