Mozgás daganatos betegségek esetén

A daganatos betegségek kezelése mellett a megfelelően kialakított, személyre szabott mozgásprogram fokozza az életerőt, izomerőt, energia-egyensúlyt, izomkoordinációt. Javul az általános közérzet, csökken a fájdalom és fáradtságérzet.
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Palik Éva 2013-10-01

Daganatos betegség esetén a rendszeres testmozgás nemcsak a kezelések mellékhatásait vagy a daganat kiújulásának esélyét csökkentheti, de fontos azért is, hogy egyéb betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség) kialakulását megelőzzük.

Javaslatok

  1. Mielőtt mozgásprogramba kezd, konzultáljon kezelőorvosával! Kérdezzen rá arra, hogy betegségének lefolyása, jelenlegi állapota milyen jellegű testmozgást, intenzitást, időtartamot tolerál!
  2. A javasolt mozgásformák közé tartozik a gyaloglás, kerékpározás, úszás és az alacsony intenzitású erőfejlesztő gyakorlatok (pl. torna, súlyzózás). A nyújtás sokat segít az izomzat lazításában.
  3. A mozgásprogram kezdetén fontos az aktív figyelem. Vegye szemügyre érzéseit, fáradtsági szintjét, erőfeszítéseit. Soha ne erőltessen semmit! Ha túl soknak vagy magasnak ítéli az intenzitást, akkor csökkentsen rajta! Ne keseredjen el, ha kezdetben sokkal nehezebbnek érzi a mozgásprogramot, mint gondolta! Legyen türelmes önmagával, kis lépésekben, a saját tempójában haladjon a hosszabb mozgásprogram és nagyobb intenzitás felé!
  4. Többször tartson pihenőt a mozgásprogram alatt, ha kell!
  5. Ügyeljen a megfelelő folyadékpótlásra!

Veszélyek

  1. A daganatos betegségek esetében nincs optimális mozgásprogram. A legfontosabb cél az élettani funkciók támogatása, javítása. Legyen mindig kész a mozgásprogram megváltoztatására, hiszen az egészségi állapot, a betegség lefolyása és a kezelések sokszor nem várt módosításokat igényelnek.
  2. A sebészeti beavatkozások csökkenthetik a mozgásterjedelmet, a teherbíró-képességet, amely módosítja a mozgásprogramot is.
  3. A sugárterápia károsíthatja a bőrt, amelyet különösen óvni kell az irritációtól mozgásprogram közben.

A jól felépített mozgásprogram hatására fokozható az izomerő, csökkenthető a kezelések kellemetlen mellékhatásainak egy része, ezáltal javítható az általános közérzet. Ennek érdekében azonban a kezelőorvos, operáló orvos, sportorvos és személyi edző szoros együttműködésére lehet szükség.

Irodalom:

American College of Sports Medicine:Exercising With Cancer: Prescription for Health, Prescribing exercise for common conditions. 2010.
Physical Activity Guidelines for Americans, 2008 Chapter 7:Additional Considerations for Some Adults