Ne késlekedjen! Élje túl a szívinfarktust!

Javítsd reakcióidődet! Ezzel a szlogennel indította útjára a Magyar Kardiológusok Társasága társadalmi célú kampányát.
2015. 07. 29.

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) azért tartja fontosnak a szívinfarktus-kampány életre hívását, mivel Magyarországon még mindig többségben vannak azok a betegek, akik hiába tapasztalják az infarktusra utaló jeleket, mégsem tesznek semmit. Ahelyett, hogy cselekednének, inkább otthon várják a saját ágyukban, hogy a panaszok maguktól megszűnjenek. Pedig érdemes szem előtt tartani, hogy a szívinfarktus esetében nagyon fontos az idejében való segítségkérés: minden 30 perc késlekedéssel 7-8 százalékkal nő a szívinfarktust követő halálozás esélye.

 

A kardiológusok a lakosság körében elterjedt „késlekedő” hozzáállást szeretnék megváltoztatni, hiszen a túlélésre, a gyógyulásra akkor a legnagyobb az esély, ha a beteg a lehető legrövidebb időn belül kórházba kerül, ahol megkaphatja a szükséges ellátást. A nemzetközi ajánlások szerint, ha valaki a gyomortól felfelé erős mellkasi fájdalmat érez, amely negyed órán belül sem szűnik meg, hívjon mentőt, hogy növelni tudja az életben maradási esélyeit. 

Mellkasi fájdalom esetén a húsz percen belül megkezdett orvosi beavatkozás életet menthet.

Magyarországon évente több mint ötvenezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben. A szívinfarktusos betegek száma háromszor annyi, mint Európa fejlett országaiban, vagyis hazánkban évente mintegy 25 ezer ember kap szívinfarktust. Leginkább a negyven felett járók a veszélyeztetettek, de a legtöbb beteg az ötven-, hatvan-, hetvenévesek között van. Sajnos, az sem ritka manapság, hogy valaki harminc- vagy huszonévesen kerül emiatt kórházba.


A típusos tünetek közé tartozik az erős mellkasi fájdalom, amelyet gyakran úgynevezett vegetatív tünetek kísérhetnek, mint például a verejtékezés, az izzadás, a hányinger, a légszomj vagy akár a halálfélelem is. Az esetek egy részében azonban nincsenek ennyire típusos tünetek, helyette általános rosszullétet, gyengeséget érez a beteg. Ezért is halogatják sokan, hogy orvoshoz forduljanak.

 

Magyarországon kétszer annyi az úgynevezett „hezitációs idő” a betegeknél, mint a szomszédos országokban. Hazánk kitűnően szervezett országos szívkatéteres hálózattal rendelkezik, amely a legkorszerűbb feltételek mellett a nap 24 órájában el tudja látni az akut szívinfarktusos betegeket. A feltétek tehát adottak, csak segítséget kellene időben kérni.

 

A mentőszolgálat nagy segítséget nyújt abban, hogy az infarktust elszenvedett betegek mielőbb eljuthassanak a centrumokba. A túlélési esély ezért sok esetben azon múlik, hogy a betegek mennyire veszik komolyan a figyelmeztető jeleket. A korszerű ellátásnak köszönhetően a statisztikai adatok javuló tendenciát mutatnak, azonban még több betegen lehetne segíteni, ha a veszélyt érző emberek időben kérnének segítséget és azonnal tárcsáznák a mentőket. 

Ha a fent felsorolt tüneteket tapasztalja Ön vagy a környezete, azonnal értesíteni kell az Országos Mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, és sürgősségi kórházba szállítást kell kérni. 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

Forrás: www.weborvos.hu

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
2015 a stroke megelőzésének éve
Az agyérkatasztrófa, vagyis a stroke nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a kellemetlen tünetek maguktól elmúljanak, de sajnos az idő múlásával a felépülés esélye...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és...
Szívinfarktus
A szívet a koszorúerek látják el tápanyagokkal és oxigénnel. Ha a koszorúéren szűkület keletkezik, akkor a szívizomszövet vérellátása hirtelen nagymértékben csökken,...
Szív- és érrendszeri betegségek
A szív és az érrendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet szerte a világon. Az érelmeszesedés a szervezet egészét érinti, de különböző mértékben jelenhet meg...
Az érfal belülről
Az erek belső felszínét egy vékony, összefüggő réteg borítja, ezt endothelnek nevezzük. Ez nemcsak egy passzív kerítés, ami elválasztja a vért a környező szövetektől,...