A dietetikusok eddig sem javasolták a bő olajban sült ételek (pl. rántott hús, fánk) gyakori fogyasztását, és az is ismert volt, hogy minél több ilyet eszik valaki, annál valószínűbb, hogy elhízik. Egy friss vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy aki örökletesen hajlamos a hízásra, az az átlagnál érzékenyebb az ilyen ételek hízlaló hatására. Akinél magas a genetikai kockázat a kövérségre, azoknál sokkal szorosabb volt az összefüggés a bő zsiradékban sült ételek fogyasztása és a túlsúly mértéke között, mint akiknél nincs ilyen kockázat.
Már eddig is ismert volt, hogy az elfogyasztott zsiradék minősége a genetikai hajlamtól függően befolyásolhatja a zsírsejtek működését, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a genetikai és az elfogyasztott táplálék egymásra hatása fontos lehet az elhízás kialakulása szempontjából. Tehát fontos, hogy mit eszik, és az, hogy szervezete hogyan reagál, függ attól is, hogy mit örökölt a szüleitől.
A zsírszegény sütési praktikákról tudástárunkban is olvashat.
Forrás: BMJ 2014;348:g1610.
Fotó: 123rf.com