Nem lehet elég korán kezdeni a depresszió megelőzését

A várandósságuk alatt depressziótól szenvedő édesanyák gyermekeinél 1,28-szor nagyobb eséllyel alakul ki ugyanez a kórkép 18 éves korukig. A tanulság: a megelőzést már a kismamáknál kell kezdeni.
2013. 10. 12.

A várandósságuk alatt depressziótól szenvedő édesanyák gyermekeinél 1,28-szor nagyobb eséllyel alakul ki ugyanez a kórkép 18 éves korukig - ismertette a The Guardian online kiadása a JAMA Psychiatry  című szaklapban megjelent tanulmányt.

 

A Bristoli Egyetem kutatása arra utal, hogy a depresszióval megnövekszik a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintje, amely hatással lehet a méhben növekedő magzatra is. A tudósok szerint ez azt jelentheti, hogy a mentális egészség kialakulása már születés előtt megkezdődik.

 

A kutatás több mint 4500 szülő és serdülő gyermekeik egészségügyi adatainak elemzésével folyt. Rebecca M. Pearson, a kutatás vezetője elmondta, eredményeik fényében leghatásosabban a várandósság alatt lehetséges megelőzni a depressziós anyák gyermekeinek mentális megbetegedését.

 

Az üzenet világos: a várandósság alatt depresszióval küzdő nők segítése nem csak az ő szenvedésüket enyhíti, de a következő generációét is, nyilatkozta Carmine Pariente, a King's College London's Institute of Psychiatry biológiai pszichiátria professzora. A szülés utáni depresszió érdekes módon csak az alacsony iskolázottságú anyák esetében növelte a gyermek későbbi depressziójának valószínűségét.

 

A Preventissimo Tudástárában számos további hasznos írást talál a depresszió, szorongás megelőzése, kezelése (stresszoldás, relaxáció, pszichoterápia) témában.

 

Forrás: MTI

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
Depresszió
A környezetünkben élőkkel kialakított kapcsolataink bonyolult kölcsönhatásokon keresztül befolyásolják, hogy mennyire látjuk értelmét a saját életünknek, mennyire látjuk...
Szorongásos zavarok
Kóros szorongásról akkor beszélünk, ha a szorongás tünetei tartósan fennállnak és folyamatosan megzavarják az életvitelt. A pszichiátriai betegségfelosztás megkülönböztet...
Hogyan küzdjünk meg a depresszióval és a szorongással?
A szorongás és a depresszió nem különül el élesen egymástól, sőt, tünetei gyakran együttesen fordulnak elő. Az álmatlanság, feszültség, levert hangulat, aggodalmaskodás,...
Várandósság, szoptatás
A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanya speciális tápanyagszükséglettel rendelkezik, így különös figyelmet kell fordítania táplálkozására. Életmódja...