Országos szemészeti és cukorbetegség szűrések áprilistól

Évente 4-6000 ember veszíti el a látását Magyarországon, de a vakok-látássérültek pontos száma nem ismert. A magyar lakosság szemészeti állapotának megismerésére országos felmérés indul áprilisban.
2015. 03. 24.

A vakság megelőzhető okainak felszámolása és a vakok-látássérültek számának lényeges csökkentése érdekében ismernünk kell, hogy ez hány embert érint. Ennek érdekében indul idén áprilisban az az országos felmérés, amelynek során mintegy 3600 ötven év feletti lakost kérdez ki és vizsgál meg szemészetileg saját lakásában felkeresve a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika kutatócsoportja, a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, a Vakok Állami Intézete és a Magyar Diabetes Társaság támogatásával. A két és fél hónapig tartó szűrővizsgálat során párhuzamosan 2 vizsgálócsoport járja az országot, 105 körzetben, körzetenként 35 ötvenéves vagy annál idősebb lakosnál végeznek ingyenes szemészeti vizsgálatot, vércukorszintmérést és a kérdőíves felmérést.

 

A szemészeti vizsgálatok között szerepel a látóélesség és a szemlencse, rossz látás esetén a szemfenék vizsgálata, valamint cukorbetegség gyanúja esetén a szemfenék vizsgálata a szembogár tágítása után. A vizsgálatok során mindenkiről kétoldalas adatlapot tölt ki a vizsgálócsoport, amelyen, ha látásromlás vagy vakság áll fent, akkor annak okait is rögzítik. Szemészeti eltérés esetén a beteget a legközelebbi szemészeti rendelőbe, kórházba irányítják.


A feldolgozás eredményeként országos áttekintést kapnak:

  • a lakosság látásminőségéről,
  • a látásromlás és az elkerülhető vakság okairól és gyakoriságáról,
  • a szürkehályog műtétek eredményeiről,
  • a cukorbetegség előfordulási gyakoriságáról,
  • a diabéteszes szemfenéki elváltozások előfordulásáról és súlyosságáról,
  • valamint a cukorbetegek szemészeti ellenőrzésének gyakoriságáról és glikémiás kontrolljáról.

Minden lakos, akinek lakóhelye a vizsgálatba bekerült, még a vizsgálat előtt értesítést fog kapni a szűrésről. A felmérés előtti hetekben az érintetteket pontosan tájékoztatni fogják a vizsgálat menetéről és időpontjáról.

 

A vizsgálat fontos célja, hogy a felmérés eredményei és következtetései eljussanak a döntéshozókhoz, és a szemészeti ellátás úgy változzon, hogy az elkerülhető vakság és látássérülés lényegesen csökkenjen hazánkban az elkövetkező években.

 

Vegye kezébe saját egészségét, már ma tegyen azért, hogy elkerülje a vaksággal, látásromlással járó állapotokat! Ismerje meg, hogy jelenlegi életmódja és a szüleitől, nagyszüleitől örökölt hajlama alapján érinti-e Önt a zöld-, szürkehályog, illetve a makuladegeneráció kockázata. Töltse ki részletes Kérdőíveinket, hogy azonnali kiértékelést és tanácsokat is kapjon (már egyetlen válasz esetén is) az életmód-változtatáshoz az Eredmények és az Egészségterv menü alatt!

 

Forrás:
http://semmelweis.hu/mediasarok/2015/03/17/orszagos-szemeszeti-es-cukorbetegseg-szures/

Fotó: shutterstock.com

 

 

Kapcsolódó cikkek
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos...
Mit és mikor érdemes szűrni?
Szűrni olyan betegséget érdemes, amelynek népegészségügyi jelentősége nagy (gyakori, súlyos betegség), van olyan megelőző állapot vagy tünetmentes időszak, amikor a...
A cukorbetegség szűrése
A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői nagyrészt jól felismerhetőek, ilyen esetekben szükséges a gyakran tünetmentes betegség szűrése. Időben történő felismerés...
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.