Zöldhályog - mit tehetek ellene?

Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Szerző: Dr. Gulyás Tamás Lektor: Dr. Palik Éva, Dr. Volner Veronika 2013-10-03

Szemünk a bejövő fényinformációt a látóideghártyára képezi le. A látóideghártya, vagy retina szemünk hátsó részén található. Ott speciális idegsejtek találhatók, amelyek az információt a látóidegen keresztül az agy látókérgébe továbbítják. Az itt található idegsejtek száma születésünkkor még bőséges, jóval nagyobb, mint ami a megfelelő látáshoz kell, majd a kor előrehaladtával ezek a sejtek pusztulnak. Mai ismereteink szerint az idegsejtek nem osztódnak, így a sejtek számának csökkenése végleges. Szerencsére azonban ez a pusztulás akár 50%-ot is elérhet, mielőtt bármilyen probléma lenne a látásunkkal. Ezt követően azonban a látásromlás rohamos lehet. A glaukóma vagy zöldhályog esetén ez a látóidegsejt-pusztulás gyorsul fel, általában a szemnyomás növekedésének következtében. A nyomásnövekedés hatására ugyanis romlik a látóidegsejtek vérellátása, illetve a direkt nyomási inger is ronthatja működésüket.

A szemnyomás fokozódását a szaruhártya és a szemlencse között található csarnokvíz elfolyásának zavara okozza. A csarnokvíz elvezetése és így a megfelelő szemnyomás fenntartása egy finoman szabályozott folyamat. A betegség adódhat a szabályozás zavarából, illetve az elfolyást biztosító képletek átmeneti vagy végleges elzáródásából. Nem célunk ezen okok részletes bemutatása. A betegség kezelése szemészeti hatáskör.

Tudni kell azonban, hogy míg egyes esetekben a szemnyomás állandóan megemelkedik, sok esetben pusztán nyomásingadozásról van szó. Minden nyomáskiugrás okozhat idegsejtpusztulást. Ezek a kiugrások tünetmentesek is lehetnek, így érdemes hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Forrás: 123rf.com

Mit tehetünk a zöldhályog ellen?

Az elsődleges zöldhályogot nem lehet megelőzni a tudomány mai állása szerint. Ugyanakkor a következményes látóideg-károsodást és a látásveszteséget viszont igen. Bárki megbetegedhet zöldhályogban, de vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek megtöbbszörözik a betegség előfordulását.

A korai diagnózis érdekében 40 éves kor felett 5 évente, 60 éves kor felett 2 évente érdemes részt venni szemészeti szűrővizsgálaton. Különösen figyeljenek erre azok, akiknek családjában glaukómás betegség már előfordult! A cukorbetegeknek, a magas vérnyomásban, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek nem árt tisztában lennie a zöldhályog megnövekedett kockázatával.

A másodlagos zöldhályog gyakran megelőzhető, ha az alap szemészeti betegséget, amely glaukómát okozhat, azonnal kezelni kezdjük. A szem sérülését is tanácsos elkerülni, mert némely esetben ennek is másodlagos zöldhályog lehet a szövődménye.

Bizonyos általános betegségek miatt huzamos ideje kortikoszteroid tartalmú gyógyszert szedő betegeknek szintén tudnia kell a zöldhályog megnövekedett kockázatáról.

Újabb klinikai tanulmányok összefüggést mutattak ki az inzulinrezisztencia és az emelkedett szemnyomás között. Az inzulinrezisztencia gyakori a cukorbetegek, elhízottak, és magas vérnyomásban szenvedők körében. A magas inzulinszint elkerülése érdekében javasolt az édességek és egyéb szénhidrátban dús ételek (finomlisztből készült tésztafélék, pékáruk, burgonya, stb.) fogyasztásnak mérséklése. Az egyik leghatékonyabb módja az inzulinszint csökkentésének a rendszeres fizikai aktivitás.

Milyen természetes anyagokkal befolyásolhatjuk a glaukomát?

Habár a glaukóma alapvetően a szakaszosan kiugró, vagy emelkedett szemnyomás következtében létrejövő látásromlást jelenti, a látóidegsejt-pusztulás kialakulásában az oxidatív stressz és a szem keringési zavara is szerepet játszhat. Ennek megfelelően – főként, mivel sokszor sokáig tünetmentes - megelőzésében fontos szerepet kap az oxidatív stresszhatás csökkentése és az étrend.

Az oxidatív stressz nem egy megfoghatatlan folyamat. Sejtjeink oxigén jelenlétében 18-szor annyi energiát képesek termelni egy egységnyi cukorból, mint a nélkül. Ezért azonban azzal fizetnek, hogy a folyamat melléktermékeként számos igen reakcióképes molekula szabadul fel. Ezeket szabad gyököknek nevezzük, és bármit oxidálni képesek, ami az útjukba kerül, így saját szövetelemeinket is. Fokozott jelenlétük jelenti az oxidatív stressz állapotot. Az olyan anyagokat, amelyek képesek semlegesíteni ezeket a szabad gyököket, antioxidánsoknak nevezzük, mivel semlegesítik ezt az oxidáló hatást.

Oxidációs károsodást okoznak a külső sugárzások is (pl.: UV), illetve a kívülről bevitt anyagok (pl.: a dohányzás kátrányai). Mivel a szemlencse fókuszálja a külső sugarakat, a szem esetén a sugárzás még fokozottabb szereppel bír.

Az oxidatív stressz-hatás csökkentése ez esetben a túlzott napsugárzás kerülését jelenti, amit megfelelő UV védelemmel rendelkező napszemüveggel valósíthatunk meg. E mellett kerüljük a telített zsírokban gazdag, illetve a nagy kátránytartalmú grillezett és sült ételeket. A dohányzás kerülése szintén kívánatos.

Az oxidatív stresszhatás kivédésére a nagy zöldség- és gyümölcstartalmú étkezés javasolt. Mivel a szem ideghártyája gazdagon tartalmaz ómega-3 zsírsavakat, a rendszeres halfogyasztás szintén kívánatos. Az étrend tartalmazzon nagy polifenoltartalmú összetevőket, amelyek a csokoládéban, teában vagy vörösborban találhatóak. A csokoládé azonban minél sötétebb legyen (fekete-, étcsokoládé), a bor fogyasztása pedig mértékkel történjen. A polifenolok mellett a karotenoidok és antocianidinek bírnak fontos szereppel, így a zöld leveles zöldségek, a sárgarépa és az intenzív színű bogyós gyümölcsök (pl.: áfonya) fogyasztása fontos védő szereppel bírhat.

Növényi hatóanyagok

A fent említett erős antioxidáns hatású étrendbe beépített növények mellett a Ginkgo biloba hatóanyagai bírnak fontos szereppel. Normál nyomású glaukomában már fennálló látáskárosodás javulása is elérhető általa, mert javítja a szemgolyó kis ereinek vérátáramlását. A feketeribizli antociánjai szintén hatékony fegyvernek bizonyultak egy 38 betegen végzett kettősvak vizsgálatban. A látóideghártya keringése fokozódott hatásukra, a szemnyomásra azonban nem voltak hatással.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül a cink és a szelén védő szerepe merült fel, de ezt egyértelműen nem sikerült bizonyítani. A feltételezett hatásmechanizmus alapja az, hogy ezek a nyomelemek az antioxidáns enzimek társfaktorai. Az antioxidáns enzimek olyan fehérjék a szervezetben, illetve a sejtekben, amelyek az anyagcsere-folyamatok során felszabaduló igen reakcióképes molekulákat képesek semlegesíteni. Ezek az enzimek az említett ásványokat használják fel erre a célra.

A szövődmények kialakulásának kockázatát csökkentő étrend-kiegészítők

A glaukóma esetén a szövődmény a látásromlás. A megelőzés a retina speciális érzékelő- és idegsejtjeinek védelme, ellenálló képességük javítása. Erre a célra a fentebb említett összes életmódi tanácsot érdemes figyelembe venni.

Az étrend-kiegészítőkben is megtalálható védő anyagok közül a szemben nagyobb mennyiségben található ómega-3 zsírsav, lutein, zeaxantin és béta-karotin (A-vitamin), így ezek pótlása a szem védelme érdekében más növényi színanyagoknál nagyobb szereppel bírhat.

Fontos tudni, hogy az AREDS formula nagy dózisban tartalmaz béta-karotint (Age Related Eye Disease Study = az antioxidáns vitamin- és nyomelempótlást vizsgáló klinikai vizsgálat neve), ami dohányosokban növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát és a mortalitást (halálozást). Ennek megfelelően a dohányosoknak nem javasolt a béta-karotin szedése. Egyes országokban a dohányosoknak külön részükre kifejlesztett, béta-karotin-t nem tartalmazó, de minden más paraméterében az AREDS-nek megfelelő vitamint is forgalmaznak.

A lutein, zeaxantin és béta-karotin védelmét és regenerációját szolgálhatja a C-vitamin és az E-vitamin, illetve az alfa-liponsav. E mellett tudományos megfigyelések szerint a B1- és B12-vitamin, a glutathion, és ginkgokivonat idegsejteket védő hatása a látóideg sorvadását is ellensúlyozza. Ezen anyagok feltételezett védő hatásának igazolására még további vizsgálatok szükségesek.

Az E-vitamin napi 400 IU-nál nagyobb mennyiségű fogyasztásának biztonságosságával kapcsolatban azonban szintén aggályok merültek fel. Az AREDS jellegű vitaminokat nem szabad más vitaminkészítményekkel kombinálni, mert az az E vitamin túladagolásához vezethet.

A szemcseppek biztonságos használata

Glaukoma esetén a legfontosabb a szemnyomás megfelelő határok között tartása, amelynek beállítása a szemorvos feladata. Erre a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján csak a gyógyszeres terápiák alkalmasak. Ezeket főként szemcsepp formájában juttathatjuk a szembe, ami szövődmények (pl.: fertőzés) veszélyét rejti magában. A biztonságosság érdekében összeszedtünk néhány gyakorlati tanácsot a szemcseppek használatával kapcsolatosan.

  • A szemcseppet (ha lehet, illetve éjszakára) tartsa hűtőben!
  • A szemcsepp alkalmazása előtt mindig mosson kezet!
  • Alkalmazáskor tartsa hátra a fejét!
  • A szemcsepp palackját tartsa fejjel lefelé!
  • Egyik kezével tartsa nyitva a szemét, másik kezével végezze a cseppentést!
  • A cseppentő legyen közel a szeméhez, de ne érjen hozzá!
  • A szem külső részére cseppentsen (pislogáskor a csepp szétterül és a könnycsatorna a belső szemzugból indul)!
  • Cseppentés után csukja be és tartsa csukva a szemét (akár az ujjaival is segítve) egy percig, hogy ne vezetődjön le rögtön a szemcsepp a könnycsatornán!
  • Több szemcsepp alkalmazása esetén várjon pár percet a különböző cseppek alkalmazása között!

Irodalom:

Bartlett H., Eperjesi F.: An ideal ocular nutritional supplement? OphthalmicPhysiol Opt., 24(4):339-349, 2004. Review. PubMed PMID: 15228513.

Ramdas W. D., Wolfs R. C., Kiefte-de Jong J. C., Hofman A., de Jong P. T., Vingerling J. R., Jansonius N. M.: Nutrient intake and risk of open-angle glaucoma: the Rotterdam Study. Eur J Epidemiol., 2012 Mar 30. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 22461101.

Ohguro H., Ohguro I., Katai M., Tanaka S.: Two-Year Randomized, Placebo-Controlled Study of Black Currant Anthocyanins on Visual Field in Glaucoma. Ophthalmologica, 2012 Feb 22. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 22377796.

Cybulska-Heinrich A. K., Mozaffarieh M., Flammer J.: Ginkgo biloba: An adjuvant therapy for progressive normal and high tension glaucoma. Mol Vis., 18:390-402, 2012. Epub 2012 Feb 9. PubMed PMID: 22355250; PubMed Central PMCID: PMC3283204.

Gaby A. R.: Nutritional therapies for ocular disorders: Part Three. Altern MedRev., 13(3):191-204. Review. PubMed PMID: 18950246.

Bendala-Tufanisco E, Grisolía S.: Antioxidants treatment of ocular diseases, Arch Soc Esp Oftalmol, 82(11):673, . 2007 Nov. Author reply 673-674. Spanish. PubMed PMID: 17979034.

Head K. A.: Natural therapies for ocular disorders, part two: cataracts and glaucoma.Altern Med Rev, 6:141-166, 2001.

Veach J.: Functional dichotomy: glutathione and vitamin E in homeostasis relevant to primary open-angle glaucoma. Br J Nutr. 2004; 91(6):809-29.

Chung H. S, Harris A., Kristinsson J. K., Ciulla T. A., Kagemann C., Ritch R.: Ginkgo biloba extract increases ocular blood flow velocity. J Ocul Pharmacol Ther, 15(3):233-240, 1999.

Tanvetyanon T., Bepler G.: Beta-carotene in multivitamins and the possible risk of lung cancer among smokers versus former smokers: a meta-analysis and evaluation of national brands. Cancer. 113(1):150-157, 2008.

Miglior S., Zeyen T., Pfeiffer N., Cunha-Vaz J., Torri V., Adamsons I.: European Glaucoma Prevention Study (EGPS) Group. Results of the European Glaucoma Prevention Study.Ophthalmology. 112(3):366-375, 2005 Mar.

Edgar R. Miller III., Roberto Pastor-Barriuso, Darshan Dalal, Rudolph A. Riemersma, Lawrence J. Appel, Eliseo Guallar: Meta-Analysis: High-Dosige Vitamin E Supplementation May Increase All-Cause Mortality. Annals of internal medicine. 142(1):37-46, 2005.

Kapcsolódó cikkek
A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése... A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sok színű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással... Szerző: 2013-10-02 A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges... A gyümölcsök előnye, nagy tápértékükön, ezáltal a betegségmegelőzésben betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok... Szerző: 2013-10-03 Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos... Szerző: 2013-10-04 Milyen a jó napszemüveg? Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes,... Szerző: 2015-05-19 Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka... Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata... Szerző: 2015-05-19 A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban A fitonutriensek (vagy fitokemikáliák) kifejezés a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja. A növények védekező rendszerének fontos... Szerző: 2013-10-04 A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük... Szerző: 2013-10-04 Tudnivalók az étrend-kiegészítőkről Az étrend-kiegészítők olyan szájon át fogyasztható készítmények, amelyek a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak. Általában koncentrált formában, egyedi... Szerző: 2013-10-01