A mozgás szerepe a depresszió kezelésében

Számos tudományos vizsgálat eredménye bizonyította, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a depresszió és pánikzavar előfordulási gyakoriságát, valamint oldja a szorongást felnőttek körében. De hogyan kezdjünk neki?
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Túry Ferenc 2013-10-01

A legfrissebb ajánlások szerint a hangulatzavarok (különösen a depresszió és szorongás) kezelésében a rendszeres testmozgás számos jótékony hatása kedvezően befolyásolja a betegség kimenetelét. A testedzés javítja az alvást, az általános közérzetet, hangulatot, emellett segít a pozitív önértékelés és kedvező énkép kialakításában. Növeli az energiaszintet, életerőt és segíti a mindennapos stresszhelyzetek leküzdését.

A szív-ér rendszeri betegségekben, major depresszióban szenvedők érzelmi állapotát kedvezően alakítja, a depressziót oldja.Fizikai aktivitás hatására nő az önbizalom, javul az önértékelés. Ennek talaján megváltoznak a stresszre kialakuló idegrendszeri, illetve hormonális élettani reakciók. Mindez azt jelenti, hogy a mindennapos stresszhelyzetekre sokkal higgadtabban reagálunk, illetve sokkal nagyobb stressz-szint váltja ki a kedvezőtlen hormonális és idegrendszeri választ (idegességet, gyorsult szívműködést, erek összehúzódását, vércukorszint-emelkedést stb.).

Forrás: 123rf.com

Javaslatok

  1. Konzultáljon kezelőorvosával a szedett gyógyszerek mellékhatását illetően, mert az antidepresszánsok egy része csökkenti a sportteljesítményt, nehézkessé válhat a mozgás, „lustábbá” tesz! A szedett gyógyszereket azonban pszichiáterrel történt egyeztetés nélkül tilos (!) abbahagyni.
  2. Olyan sportágat válasszon, amelyben örömét leli!
  3. Nyugodt, békés környezetet válasszon az edzésprogramhoz! Fontos, hogy a testmozgás stresszmentes környezetben valósuljon meg.
  4. Ha edzettségi szintje alacsony, akkor eleinte 5-10 perc testmozgás is elegendő, amelynek időtartamát 1-2 hetente 5-10 perccel emelje úgy, hogy végül napi 20-60 perc folyamatos mozgásig jusson el.
  5. Hetente legalább kétszer végezzen rezisztenciaedzést (súlyokkal, ellenállással szemben végzett gyakorlatok), amely a nagyobb izomcsoportokra terjedjenek ki! Végezzen 1-3 sorozatot 10-15 ismétlésszámban, közepes intenzitáson!
  6. Ha már régóta nem mozgott, érdemes valamilyen csoporthoz csatlakozni, amely a motiváció fenntartásában is segíthet.
  7. Egészítse ki a mozgásprogramot jógázással, tai-chival! Mindezek a mozgásformák segítik a szorongás legyőzését és az ellazulás képességének kialakítását.

Az első lépés mindig nagyon nehéz, vagyis sok esetben idő kell, mire az ember rászánja magát a rendszeres testmozgásra. Azonban soha nincs késő elkezdeni és mindenképp megéri!

Irodalom:

American College of Sports Medicine:Exercising With Anxiety and Depression: Prescription for Health, Prescribing exercise for common conditions. 2010.