Menedzsersportok

Modern világunk olyan sportágakat keltett életre, amelyek a menedzserek körében terjedtek el és váltak népszerűvé. Nem csak különleges felszerelés, hanem hatékonyság, és élmény-nyújtás jellemzi.
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Bognár József 2013-10-01

Kissé furcsának tűnhet az elnevezés, hogy mit értünk menedzsersportok alatt, hiszen tulajdonképpen bármelyik sportágat ide sorolhatnánk. Azonban kétségtelen tény, hogy mai rohanó világunkban változnak a trendek és tendenciák a szabadidő eltöltés terén is. Különösen az örökös teljesítménykényszerben, másfelől szabadidő hiányban szenvedők esetében. A közép- és felsővezetői rétegekre sajátos életminta jellemző.

Jó, ill. kiváló szociális körülmények, strukturált életvezetés munkahelyen és a szabadidőben egyaránt. Nem véletlen tehát, hogy olyan szabadidő-sportokat keresnek, amelyek (1) viszonylag rövidek, könnyen elérhetők és hatékonyak (pl. fallabda), (2) szociális kapcsolatok kiépítését szolgálják (pl. tenisz, golf), (3) élményt nyújtanak (pl. vitorlázás, búvárkodás).

Fallabda, tenisz

A fallabdázás részben Angliából, részben a francia labdaházakból indult el több mint száz évvel ezelőtt, egy időben a kültéri pályán játszott tenisszel, amelyről Voltaire is említést tesz egyik írásában. A teniszre kevésbé, a fallabdára inkább jellemző volt népszerűségének hullámzása. Míg a tenisz évtizedek óta „high society” sportágnak számít, addig a fallabda (angolul squash) csak néhány évtizedes virágzásra tekinthet vissza.

Mindkét sportágra jellemző a dinamikus és statikus mozdulatok kombinációja. Gondoljunk a sprintekre, hátrálásokra (dinamikus elem), a szerválásokra, fonák és tenyeres adogatásokra, leütésekre (statikus és dinamikus egyaránt). Az adogatások alapvetően a törzs, a lábak fixálásából állnak, amely alatt a mozgásban szereplő izmok megfeszülnek, majd a kar lendítése egy időben zajlik a törzs csavarásával, a mozdulatsor végül a labda elütésével zárul. A mozgás kivitelezéséhez jó labdaérzék, megfelelő technikai tudás, izomerő és anaerob, valamennyi aerob állóképesség szükséges.

Forrás: 123rf.com

Mindemellett a kifinomult mozgáskoordináció, a gyors reakcióidő, jó helyzetfelismerő képesség is nélkülözhetetlen. A két sportág a játék színvonalának függvényében igen nagy energiafelhasználással jár. Mindez a gyors, anaerob mozgásoknak, ütéseknek köszönhető. Ekkor szervezetünk jóval több szénhidrátot használ fel egységnyi energia (ATP) előállításához, mint az alacsony intenzitásra jellemző aerob közegben.

Ezért a szénhidrátkészlet lemerülésével párhuzamosan, viszonylag hamar (akár már a játék 10. percében) teljesítménycsökkenés, fáradtság jelentkezhet. Így sokszor már fél óra fallabdázástól is teljesen leizzadhatunk, izmaink bemerevedhetnek, és úgy érezhetjük, hogy ennyi egy alkalomra bőven elég volt.

Mivel fallabdázás alatt izmaink legfőképp a szénhidrátokból táplálkoznak, ezért fogyókúrás programok tekintetében nem jó választás, hiszen a testtömegcsökkentés célja a zsírpárnáktól történő megszabadulás, amely az alacsony-közepes intenzitású tréningek alatt dominál. Másfelől a súlytöbblet miatt a sok futás, helyzetváltoztatás igen nagy terhet ró az ízületekre. Csak a kismértékű (néhány kilogramm) többlet mellett javasolható a tenisz és fallabdázás egy alap mozgásprogram kiegészítéseként, hetente 1-2 alkalommal.

Golf

Napjainkban egyre nagyon teret hódít a golfozás, amely a stresszkezelésnek hatékony eszköze. Nem véletlenül, hiszen el kell távolodni a város zajától a golfpályák eléréséhez. Nem beszélve az előkészületekről, hiszen a golfozáshoz speciális felszerelés, ütősorozat, ruházat szükséges. A játék lényege, hogy változó terepen minél kevesebb ütéssel beletaláljunk a földbe fúrt 9 vagy 18 lyukba. A játékos saját ütőkészletével és versenytársaival gyalogol egyik lyuktól a másikig egy hatalmas területen. A pálya bejárása sokszor jó pár óráig is eltart. A golfozás energiafelhasználása minimális, de mivel hosszú ideig tart, ezért ideális választása lehet fogyókúrás sportprogramoknak.

Búvárkodás, vitorlázás

A búvárkodás és vitorlázás az utóbbi években növekvő népszerűséget vívott ki magának, amely egyrészt az élménynyújtó képességének, másrészt a természetközeliség megteremtésének köszönhető. Időnként nagyon jó elszakadni a bokros teendőktől, a zsúfolt városoktól és megtapasztalni a természetes vizek csendjét, élővilágának közelségét, a különleges illatok, fények, hangok folyamatos változását. A búvárkodás és vitorlázás felejthetetlenné teszi az aktív kikapcsolódást.

Irodalom:

Nagy, Gy.: Mérési és számítási módszerek a sportban, Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest,1992.

Berta, M., Boros, Sz., Farkas, J., Tóth, J.: Kézikönyv nemcsak testépítőknek, Totem Kiadó, Budapest,2001.