Egy átlagos testalkatú, 31-60 év közötti, könnyű fizikai munkát végző felnőtt (korra való tekintet nélkül) napi energia- és tápanyagszükséglete a következő: 2344 kcal, 70 gramm fehérje (12 energia%), 77,8 gramm zsír (30 energia%), 338 gramm szénhidrát (58 energia%), legfeljebb 300 milligramm koleszterin, 30-35 gramm élelmi rost.
…amikor az ébredést követő rohanásban a reggeli elmarad, napközben a munkahelyen nem jut idő az ebédre, az este pedig lustálkodással telik a tévé előtt
Reggeli: éhgyomorra forró feketekávé (0,5 dl)
Munkába menet: csokoládés croissant (1 db) (de már a buszon vagy az autóban fogyasztva)
Munkahelyen: cukrozott, szénsavas üdítő (kóla) az automatából (330 ml)
Ebédre: előrecsomagolt, téliszalámis, sajtos, tojásos szendvics fehérkenyérből (1 db), tejes kávé cukorral (1 adag)
Délután: tejcsokoládé (1 kis szelet), cukrozott feketetea (3 dl)
Vacsorára: sonkás-sajtos pizza (rendelt, 1 adag), egy doboz sör (3,3 dl)
Tévé előtt: sózott chips (fél zacskó), sós mogyoró (1 marék), szűrt, cukrozott narancsital (3 dl)
Ez összesen (1 személyre):
2827 kcal, 78 gramm fehérje (11,1 energia%), 129,5 gramm zsír (41,4 energia%), 316 gramm szénhidrát (45 energia%), 250 milligramm koleszterin, 13 gramm élelmi rost
Forrás: 123rf.com
…amikor a reggeli a késői ébredés miatt kimarad, majd a kiadós ebédet követően délutáni süteményezés következik, a vacsora pedig a bő ebéd és a desszert miatt már nem is kerül sorra
Délelőtt: tejes kávé cukorral (1 adag)
Ebéd: tyúkhúsleves cérnametélttel, rántott hús, sült hasábburgonya, kovászos uborka (1 adag), szűrt, cukrozott narancsital (3 dl)
Délután (otthon vagy cukrászdában): csokoládétorta (1 szelet), tejszínhabos cappuccino
(1 adag)
Tévé előtt délután: pattogatott kukorica, olajos (3/4 zacskónyi pattogtatnivaló kukoricából), cukrozott feketetea (3 dl)
Ez összesen (1 személyre), a reggeli és a vacsora nélkül.
2263 kcal, 90 gramm fehérje (16 energia%), 105 gramm zsír (41,9 energia%), 236 gramm szénhidrát (41,9 energia%), 404 milligramm koleszterin, 21 gramm élelmi rost
A következő cikkben (Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 2. rész) a helyes választásra adunk javaslatokat, amelyekkel kiküszöbölhetőek a fent bemutatott táplálkozási hibák.