Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 1. rész

Megvizsgáltuk, hogy a gyakorlatban átlagosan, persze némi túlzással élve, mennyit fogyaszt el egy irodai munkát végző ember egy átlagos hétköznap és egy vasárnap alkalmával. Ennek alapján megmutatjuk, milyen mértékben és hogyan javasolt változtatni a már berögződött szokásokon a minél változatosabb, kiegyensúlyozottabb táplálkozás érdekében. Az első részben a rossz példát, a folytatásban pedig a lehetséges változtatásokat olvashatja.
Szerző: Schmidt Judit Lektor: Kiss-Tóth Bernadett, Dr. Palik Éva 2013-10-06

Egy átlagos testalkatú, 31-60 év közötti, könnyű fizikai munkát végző felnőtt (korra való tekintet nélkül) napi energia- és tápanyagszükséglete a következő: 2344 kcal, 70 gramm fehérje (12 energia%), 77,8 gramm zsír (30 energia%), 338 gramm szénhidrát (58 energia%), legfeljebb 300 milligramm koleszterin, 30-35 gramm élelmi rost.

Egy átlagos hétköznap

…amikor az ébredést követő rohanásban a reggeli elmarad, napközben a munkahelyen nem jut idő az ebédre, az este pedig lustálkodással telik a tévé előtt

Reggeli: éhgyomorra forró feketekávé (0,5 dl)

Munkába menet: csokoládés croissant (1 db) (de már a buszon vagy az autóban fogyasztva)

Munkahelyen: cukrozott, szénsavas üdítő (kóla) az automatából (330 ml)

Ebédre: előrecsomagolt, téliszalámis, sajtos, tojásos szendvics fehérkenyérből (1 db), tejes kávé cukorral (1 adag)

Délután: tejcsokoládé (1 kis szelet), cukrozott feketetea (3 dl)

Vacsorára: sonkás-sajtos pizza (rendelt, 1 adag), egy doboz sör (3,3 dl)

Tévé előtt: sózott chips (fél zacskó), sós mogyoró (1 marék), szűrt, cukrozott narancsital (3 dl)

Ez összesen (1 személyre):

2827 kcal, 78 gramm fehérje (11,1 energia%), 129,5 gramm zsír (41,4 energia%), 316 gramm szénhidrát (45 energia%), 250 milligramm koleszterin, 13 gramm élelmi rost

Forrás: 123rf.com

Egy átlagos vasárnap

…amikor a reggeli a késői ébredés miatt kimarad, majd a kiadós ebédet követően délutáni süteményezés következik, a vacsora pedig a bő ebéd és a desszert miatt már nem is kerül sorra

Délelőtt: tejes kávé cukorral (1 adag)

Ebéd: tyúkhúsleves cérnametélttel, rántott hús, sült hasábburgonya, kovászos uborka (1 adag), szűrt, cukrozott narancsital (3 dl)

Délután (otthon vagy cukrászdában): csokoládétorta (1 szelet), tejszínhabos cappuccino
(1 adag)

Tévé előtt délután: pattogatott kukorica, olajos (3/4 zacskónyi pattogtatnivaló kukoricából), cukrozott feketetea (3 dl)

Ez összesen (1 személyre), a reggeli és a vacsora nélkül.

2263 kcal, 90 gramm fehérje (16 energia%), 105 gramm zsír (41,9 energia%), 236 gramm szénhidrát (41,9 energia%), 404 milligramm koleszterin, 21 gramm élelmi rost

A következő cikkben (Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 2. rész) a helyes választásra adunk javaslatokat, amelyekkel kiküszöbölhetőek a fent bemutatott táplálkozási hibák.

Kapcsolódó cikkek
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar... Szerző: 2013-10-04 Egészséges tízóraik és uzsonnák Sokszor előfordulhat, hogy nem azért eszik valaki, mert éhes, hanem mert az evés, csipegetés, nassolás egyfajta pótcselekvésként szolgál. Idegesség, bánat, unalom, de... Szerző: 2013-10-04 Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására... A megfelelő étrend kialakítása a napi rohanásban vagy éppen a hétvégi lazítás közben néha nehézségeket jelenthet, de ha tudjuk, mit mivel tudunk helyettesíteni, akkor... Szerző: 2013-10-06 Főzés, párolás egészségmegőrző módon Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk. Szerző: 2013-10-01 Egye magát egészségesre! Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően... Szerző: 2013-10-03 Az egészséges táplálkozás 12 pontja Az egészséges életmód része a megfelelő, vagyis kellően változatos, jól összeállított, a túlzásokat minden tekintetben kerülő táplálkozás. Az étkezés ugyanakkor... Szerző: 2013-09-04