A gyerekeknek nem jók a divatdiéták

Az egyoldalú táplálkozás, a szélsőséges diéták, a divatos (fogyókúrás) étrendek veszélyesek is lehetnek, ha hozzá nem értő módon állítják össze, és különösen veszélyeztetettek a gyerekek.
2014. 07. 10.

Dr. Lichthammer Adrienn, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa hangsúlyozza továbbá, hogy a szülőknek nagy a felelőssége abban, hogy gyermeküknek milyen táplálékot adnak.


Napjainkban számos követője van a vegetarianizmusnak, valamint a sokkal újabb keletű paleo diétának, amelyek nyersanyagaikat tekintve igen különbözők. Míg az előző a növényi eredetű táplálékokra alapoz, az utóbbi a nagy mennyiségű hús fogyasztását részesíti előnyben.


A vegetarianizmus bizonyos földrajzi területeken hagyományosnak mondható, de Európában mintegy száz éve csak szórványosan, az utóbbi évtizedekben azonban nagyobb számban talál követőkre. Többféle változata létezik, legszigorúbb formájában, a vegán étrendben, kizárólag a növényi eredetű táplálék fogyasztása engedélyezett, míg például az ovo-laktovegetáriánusok tejet, tejterméket és tojást is az étrendbe illeszthetnek. Táplálkozás élettani szempontból legkevésbé kifogásolható a szemivegetarianizmus, amelyben szárnyas vagy hal is a tányérra kerülhet, igaz, sokkal kevesebb mennyiségben, mint a vegyes étrendben. Bármely irányzatát kívánja követni valaki a vegetarianizmusnak, javasoljuk, hogy előtte szakemberhez forduljon segítségért, hiszen önmagában a hús elhagyásától semmivel sem lesz egészségesebb az étrend.

 

Az igazi veszélyt a szakszerűtlen, önjelölt táplálkozástudósoktól származó információ jelenti, hiszen a laikusok gyakran az internetről, vagy ismerősöktől szereznek (rész)információkat. Így nem érthetik az egyes nyersanyagok szervezetre gyakorolt hatását, nem ismerik fel a tápanyaghiányos állapotokat. Szakszerűtlen összeállítással különösen sokat árthatnak egy fejlődésben lévő szervezetnek. A csontrendszer jelentős része például a serdülőkor végéig alakul ki, ezért ha nem megfelelő a kalciummal való ellátottság ebben az időszakban, nagyobb az esélye a csontritkulás korai kialakulásának. Bár a növényekben is megtalálható ez az ásványi anyag, de a hasznosulása rosszabb, mintha tejjel vagy tejtermékekkel kerülne a szervezetbe. Ugyanez igaz a vasra is, melynek hiányában vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Ezt súlyosbítja, hogy a normális vérképzéshez B12-vitamin is szükséges, ami kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg.


Nem jobb a helyzet a paleo étrend esetén sem. Ez ugyanúgy kizár bizonyos élelmiszereket (például a gabonaféléket és a tejet, tejterméket), hivatkozva arra, hogy ezek egyes összetevői (mint a glutén, tejcukor, kazein) mindenki számára károsak. Valóban léteznek olyan betegségek, ahol orvosi diagnózis alapján ezek kizárása indokolt (például cöliákia, tehéntejfehérje-allergia esetén), szükségtelen azonban az egészségesek számára is tiltani ezek fogyasztását. Ezt az étrendet követők továbbá a szokásosnál nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak, amely túlterhelheti a vesét, vagy köszvényre hajlamosíthat. A hússal együtt gyakran több zsír kerül a szervezetbe, mely hosszabb távon megnövelheti a vérzsírértékeket (például a koleszterinszintet). További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen megmondjuk, kire hogyan hat (káros, vagy elfogadható) ez az étrend, hiszen sokféle genetikai hátterünk miatt ez mindenkire másképpen hathat.


Nem véletlen, hogy a dietetikusok a lakosság számára sokféle nyersanyagot tartalmazó, változatos étrendet ajánlják. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek.

 

Ha a gyermekek étrendjével kapcsolatos vagy más táplálkozást érintő témában segítségre lenne szüksége, bátran írjon a Preventissimo dietetikus szakértőinek a Szakértő válaszol rovatban!

 

Forrás: 

Divat diéták – gyereknek nem ajánlott a szélsőséges étrend.

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
Diétatípusok - divatos diéták 1. rész
Legyen szó újságról, könyvről, internetről, rádió- és televíziós műsorokról, egyre többet hallani a táplálkozásról, különösen a különféle fogyókúrákról,...
Diétatípusok - divatos diéták 2. rész
A folytatásban olyan ismert diétákat elemzünk (a különböző csoportokból egyet-egyet), mint például a GI vagy az Ornish-diéta. Ezek között találunk követendő és tudományosan...
Diétatípusok - divatos diéták 3. rész
Sorozatunk utolsó részében a szétválasztó típusú divatdiétákat taglaljuk. Hangsúlyozzuk, a tartós és az egészséget nem veszélyeztető fogyás életmódváltás nélkül...
A diákok gyümölcsfogyasztásának növeléséért...
A gyümölcsök, zöldségek számos ismert és bizonyított jótékony hatását népszerűsítő kampányok ellenére a diákok fogyasztása az ajánlott mennyiség alatt marad.
Egye magát egészségesre!
Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően...
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar...
Elhízás, egészséges testtömegcsökkentés
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot...