A kenyér világnapja - október 16.

A kenyér erősen szimbolikus ételünk. Nehezen képzeljük el nélküle mindennapjainkat. Nemcsak étrendünk, nyelvünk is szegényebb lenne nélküle. Ma ünnepeljük a kenyér világnapját. Tudjon meg róla többet!
2013. 10. 16.

A világnap eredete


A kenyérnek sokféle jelentése van. Szimbolizálhatja magát az életet, magát a táplálékot is, de nem feledhetjük vallási jelentését sem. Mivel tényleg szinte minden nap fogyasztjuk valamilyen formában, fontos részét képezi az étrendünknek is. Éppen ezért külön világnapot is szenteltek a kenyérnek. A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel harminc ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.


Süsse otthon!

Ma érdemes kipróbálni valamilyen különleges kenyérreceptet, ha van módunk otthon megsütni (kenyérsütőgép sem kell hozzá, csak egy forma, amiben a sütőben megsüthető a házi kenyér). Nem mindegy, milyen kenyeret választunk, de napjaink gasztroforradalmában mindenki - életkortól, nemtől, egészségi állapottól függően - megtalálhatja magának a megfelelő kenyértípust. Készülhet hagyományos módon búzalisztből, persze legjobb, ha teljes kiőrlésűből, de adhatunk hozzá részben vagy teljes egészében rozs-, árpa-, rizs-, burgonyalisztet. Sőt, ma már nem csak gabonából, hanem akár "olajos magvak lisztjéből" is készülhet. 

 

Nyelvünkben is sokszor megjelenik

Mi sem mutatja jobban, mennyire hangsúlyos és nélkülözhetetlen eleme életünknek, mint az alábbi néhány kenyérrel kapcsolatos közmondás:

  • Nem csak kenyérrel él az ember.
  • Nem vagyunk egy kenyeren.
  • A haragos is megbékül a maga kenyerén.
  • Lágy kenyérrel várt vendég. (Azaz kedves vendég.)
  • Ha kenyered nincsen, kalácsot egyél.
  • Kegyelemkenyérhez nem sok fog kell.
  • Áldott, mint a darab kenyér.
  • Sok darab kenyér kell addig, mig az ember egymást megismeri.
  • Isten dagasztja a kenyért, de botját is ő töri el.
  • Kenyértörés. (Azaz olyan pont, hol valamely dolognak el kell dőlni vagy jobbra vagy balra.)

 

Forrás: http://mek.oszk.hu/07700/07767/07767.htm#13

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
Gabonafélék és burgonya szerepe és beépítése...
A gabonafélék olyan szerepet töltenek be táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház.
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar...
Gabonák, lisztek, tészták, kenyerek
Mindennapi étrendünk részét képezik a gabonák, illetve őrleményeik, a különböző rizsfajták és gabonaköretek, valamint az ezekből készült ételek. Arról már esett...
Mit kell tudni a különféle sütési technikákról?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas...
Élelmiszer-adalékanyagok és tartósítási eljárások
Az adalékanyagok a legtöbb fogyasztóból félelmet váltanak ki, még többen elítélik és fekete listára teszik őket. Azt viszont sokan elfeledik, hogy az adalékanyagok a gyorsan...