Adjunk kevesebb sót a gyermekeknek!

A gyermekek a sófogyasztás szempontjából kiszolgáltatottak, mivel készen kapják az ételeiket, így étrendjük a felnőtteken múlik. Ez a Nemzetközi Sótudatossági Hét fő üzenete.
2015. 03. 18.

A túlzott só-, vagyis nátriumfogyasztással számos betegséget összefüggésbe hoztak, mint például a magas vérnyomást, a szív-ér rendszeri betegségeket, az agyvérzést és a vesebetegséget. A magyar lakosság halálozási okai között 50%-ban a szív-ér rendszeri betegségek szerepelnek, ezért is fontos, hogy ne csak a felnőtt lakosság figyelmét hívjuk fel a sószegény érend jótékony hatásaira és fontosságára, hanem a megelőzést már gyermekkorban elkezdjük. 

 


Fotó: shutterstock.com 

 

Nem gondolták ezt másképpen a Nemzetközi Sótudatossági Hét (World Salt Awareness Week) szervezői sem, akik minden évben egy fő gondolatot választanak a hét témájának, ez idén a gyermekek és a só. Idén március 16. és 22. között kerül megrendezésre a Nemzetközi Sótudatossági Hét, amelyhez számos ország és intézmény csatlakozott.


A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára és arra, hogy az ízlés már gyermekkorban kialakul, így ekkor tehetünk a legtöbbet gyermekeink egészséges étrendjéért. Például azzal, ha kevesebb sóval készült ételeket kínálunk nekik. A szervezők szeretnék elérni, hogy a gyermekeknek szánt élelmiszereket előállító cégek felismerjék felelősségüket és kevesebb sót használjanak termékeikben és a gyermekeket célzó, nagy sótartalmú ételek reklámozása megszűnhessen.

 

Tegyen Ön is lépéséket egészsége megőrzése érdekében! Töltse ki Kérdőíveinket, tudja meg, hogy jelenlegi életmódja, sófogyasztási szokásai hajlamossá teszi-e valamely betegség kialakulására. Az Eredmények menü alatt nyomon követheti, hogy a kérdőívekben megadott válaszai hogyan befolyásolják az egyes betegségek kockázatát. Az Egészségtervben pedig személyre szóló tanácsainkat olvashatja.

Forrás:

World Action on Salt & Health. 

Dr. Kiss István: Nemzeti Sócsökkentő Program: STOP SÓ, MOTESZ Magazin, 2010; XVIII(1):46–48.

Kapcsolódó cikkek
Sócsökkentő praktikák
A magasvérnyomás kezelésében az étrend is kiemelt szereppel bír. A nátrium, amely a konyhasó egyik összetevője, vízvisszatartó hatása révén fokozza a vérnyomást, ezzel...
A félkész, késztermékek választéka és a „házon...
A legjobb és legmegbízhatóbb választásnak az otthon, frissen - friss, nyers, idényjellegű alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával - készült étel bizonyul. Jelenlegi...
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
Túl sok cukrot fogyasztunk
Kisebb mértékű cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy csökkenjen a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és...
A sózás szerepe és beépítése az egészséges...
Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe....
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.