Az étcsokoládé segít, hogy újra futhasson

Egy kis létszámú kutatás biztató eredményeket közölt az étcsokoládé fogyasztása és a láb artériás betegségében szenvedők egészségét illetően.
2014. 07. 08.

Perifériás érbetegségben szenvedő 60 év felettiek körében végzett vizsgálatukban a római Sapienzia Egyetem kutatói kimutatták, hogy nagy kakaótartalmú étcsokoládé elfogyasztása után két órával a résztvevők nagyobb távolságot tudtak megtenni, hosszabb ideig voltak képesek járni.


A perifériás érbetegség tünetei: beszűkülnek a láb perifériás vénái, emellett a has, a kezek és a fej vérellátása is rosszabbodhat. A csökkentett véráramlás fájdalmat, görcsöket, a láb és a csípő fáradtságát okozza járás közben.


A tanulmány készítésébe bevont 14 férfi és hat nő - 60 és 78 év közötti betegek - segítség nélkül tudott járni az étcsokoládé elfogyasztása után. Ellenben, ha tejcsokoládét ettek, annak nem volt semmilyen hatása. A kutatók úgy vélik, hogy ennek a magyarázata az lehet, hogy a kakaóban található polifenolok csökkenthették a szövetkárosodást, javították a véráramlást a perifériás artériákban.


A betegek járását futópadon vizsgálták reggel, majd két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után (egy tábla csokoládé 100 grammos). A teszt során használt étcsokoládé 85%-os kakaótartalmú volt, vagyis igen gazdag polifenolokban. A tejcsokoládénak 30% alatti volt a kakaótartalma, így jóval kevesebb polifenolt tartalmazott.


Az étcsokoládé elfogyasztása után a betegek átlagosan 15%-kal hosszabb ideig és 11%-kal nagyobb távolságot tudtak megtenni, mint a reggeli mérések során, míg a tejcsokoládé egyik értéken sem javított. Bár a javulás mérsékelt volt, ezeknek a betegeknek az életminőségére fontos hatást gyakorolt - ismertette Lorenzo Loffredo, a római egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.


A sejtmozgásban, sejtlélegzésben fontos szereppel bíró nitrogén-monoxid szintje, mely összefüggésben van a jobb véráramlással, nagyobb volt az étcsokoládét fogyasztók vérében. Megfigyelések és más laboratórium kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a nagyobb nitrogén-monoxidszint lehet a felelős a perifériás vénák kitágításáért és a járóképesség javulásáért.


A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egy nagyobb méretű, hosszabb távú tanulmányban kell megerősíteni eredményeiket, tekintve, hogy a 20 emberen végzett kísérlet eredményei még nem elégségesek a kellően szilárd bizonyíték alapú kijelentésekhez De az már most tudható, hogy sokak kedvence, a fekete csokoládé nem csak finom, hanem egészségvédő is, ahogyan számos más tanulmány is erre a megállapításra jutott, csak más területeken.

 

Ha érdekli, hogy az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a szív-ér rendszeri betegségek kialakulására, töltse ki részletes Kérdőíveinket, amely után azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: http://jaha.ahajournals.org/
Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
Okosít-e a csokoládéfogyasztás?
A flavonoidok rendszeres fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát, javítja a teljesítményt bizonyos kognitív tesztekben és serkenti az agyi működést is. Forrásai között...
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
Az érfal belülről
Az erek belső felszínét egy vékony, összefüggő réteg borítja, ezt endothelnek nevezzük. Ez nemcsak egy passzív kerítés, ami elválasztja a vért a környező szövetektől,...
A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai
A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük...
Gyaloglás, kocogás, futás
A gyaloglás, kocogás és futás lényegében csak az intenzitásban tér el egymástól. De vajon milyen élettani hatásokat hoz létre? Egyáltalán milyen mozgásformáról van...