Perifériás érbetegségben szenvedő 60 év felettiek körében végzett vizsgálatukban a római Sapienzia Egyetem kutatói kimutatták, hogy nagy kakaótartalmú étcsokoládé elfogyasztása után két órával a résztvevők nagyobb távolságot tudtak megtenni, hosszabb ideig voltak képesek járni.
A perifériás érbetegség tünetei: beszűkülnek a láb perifériás vénái, emellett a has, a kezek és a fej vérellátása is rosszabbodhat. A csökkentett véráramlás fájdalmat, görcsöket, a láb és a csípő fáradtságát okozza járás közben.
A tanulmány készítésébe bevont 14 férfi és hat nő - 60 és 78 év közötti betegek - segítség nélkül tudott járni az étcsokoládé elfogyasztása után. Ellenben, ha tejcsokoládét ettek, annak nem volt semmilyen hatása. A kutatók úgy vélik, hogy ennek a magyarázata az lehet, hogy a kakaóban található polifenolok csökkenthették a szövetkárosodást, javították a véráramlást a perifériás artériákban.
A betegek járását futópadon vizsgálták reggel, majd két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után (egy tábla csokoládé 100 grammos). A teszt során használt étcsokoládé 85%-os kakaótartalmú volt, vagyis igen gazdag polifenolokban. A tejcsokoládénak 30% alatti volt a kakaótartalma, így jóval kevesebb polifenolt tartalmazott.
Az étcsokoládé elfogyasztása után a betegek átlagosan 15%-kal hosszabb ideig és 11%-kal nagyobb távolságot tudtak megtenni, mint a reggeli mérések során, míg a tejcsokoládé egyik értéken sem javított. Bár a javulás mérsékelt volt, ezeknek a betegeknek az életminőségére fontos hatást gyakorolt - ismertette Lorenzo Loffredo, a római egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.
A sejtmozgásban, sejtlélegzésben fontos szereppel bíró nitrogén-monoxid szintje, mely összefüggésben van a jobb véráramlással, nagyobb volt az étcsokoládét fogyasztók vérében. Megfigyelések és más laboratórium kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a nagyobb nitrogén-monoxidszint lehet a felelős a perifériás vénák kitágításáért és a járóképesség javulásáért.
A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egy nagyobb méretű, hosszabb távú tanulmányban kell megerősíteni eredményeiket, tekintve, hogy a 20 emberen végzett kísérlet eredményei még nem elégségesek a kellően szilárd bizonyíték alapú kijelentésekhez De az már most tudható, hogy sokak kedvence, a fekete csokoládé nem csak finom, hanem egészségvédő is, ahogyan számos más tanulmány is erre a megállapításra jutott, csak más területeken.
Forrás: http://jaha.ahajournals.org/
Fotó: 123rf.com