Okosít-e a csokoládéfogyasztás?

A flavonoidok rendszeres fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát, javítja a teljesítményt bizonyos kognitív tesztekben és serkenti az agyi működést is. Forrásai között a csokoládét is jelen van.
2014. 03. 24.

A flavonoidok egyik csoportja, a flavonolok - amelyek megtalálhatók a kakaóban, így a csokoládéban, a zöld teában, a vörösborban és néhány gyümölcsben - lelassítják, sőt meg is fordíthatják az idősödéssel járó kognitív teljesítménycsökkenést. Emellett javítják az endotél-funkciót és vazodilatációs hatásuk révén csökkentik a vérnyomást.


Mivel a csokoládéfogyasztás elméletileg nemcsak egyénekben, hanem egész populációkban is jó hatással lehet a kognitív funkciókra, Franz H. Messerli, az amerikai Columbia Egyetem munkatársa arra volt kíváncsi, hogy van-e kapcsolat az egyes országok lakóinak csokoládéfogyasztása és népességük kognitív szintje közt.


A kérdés megválaszolásához szükséges egyik adat – az egyes népek átlagos kognitív szintje – azonban hiányzott, ezért a szerző ezt az egy főre eső Nobel-díjasok számával becsülte meg. Ez szerinte azt tükrözi, hogy mekkora a száma a legmagasabb szintű kognitív működéseket mutató személyeknek egy adott népben, s így közvetve az ország átlagos kognitív teljesítményének mértékéül is szolgálhat.


Az egyes országok Nobel-díjasainak számát – 2011 októberéig – a szerző a Wikipédia alapján állapította meg, s az egy főre eső csokoládéfogyasztást az egyes országokban három kereskedelmi cég adatai alapján.


Ha 23 országot vett számításba, az egy főre eső csokoládéfogyasztás és a 10 millió lakosra számított Nobel-díjasok száma között igen erős korreláció volt (r = 0,791, p < 0,0001), s ez még kifejezettebb lett, ha Svédországot kizárták az elemzésből (r = 0,862). Az első helyen Svájc végzett, mind a csokoládéfogyasztást, mind a Nobel-díjasok számát tekintve. A regressziós egyenes alapján az állapítható meg, hogy az egy főre eső évi csokoládéfogyasztás 0,4 kg-os növekedése eggyel növeli egy adott országban a 10 millió személyre jutó Nobel-díjasok számát. A minimálisan hatásos csokoládé mennyisége kb. 2 kg/személy/év, és a dózis-válasz kapcsolatban plafonhatás nem mutatkozik a vizsgált (11 kg/személy/év) csokoládémennyiségig.


A szerző tisztában van azzal, hogy a korrelatív kapcsolat nem jelent egyben ok-okozati kapcsolatot is, azonban a fordított összefüggés lehetőségét valószínűtlennek ítéli. Semmi nem utal arra sem, hogy egy közös ok befolyásolná a csokoládéfogyasztást és a Nobel-díjasok számát – az egyes országok közötti szociális, geográfiai, klimatikus stb. különbségek nem tűnnek megfelelő magyarázatnak.


Az elemzés második fázisából azért zárta ki a szerző Svédországot, mert kiugró érték volt jellemző rá: csokoládéfogyasztása 6,4 kg/személy/év volt, s ennek alapján 14 Nobel-díjas lenne várható, azonban a svéd Nobel-díjasok száma ennek több mint a kétszerese, 32. A szerző ennek magyarázatára azt veti fel, hogy esetleg a stockholmi Nobel-díj Bizottság döntéseiben hazafias szempontok is szerepet játszanak, vagy, hogy a svédek érzékenyebbek más népeknél a csokoládé kognitív funkciót javító hatására.


A kutatás ugyan nem túl friss, és eredménye számos kérdést is felvet, de újabb elgondolkodtató adatokkal szolgál az étrend és a kognitív képességek közti kapcsolat szorosságát illetően. Bár kétségtelenül nem a korlátlan csokoládéfogyasztásra buzdít, hiszen jól ismert a csokoládék (fajtától függő) jelentős cukor-, zsiradéktartalma. A kellemes íz mellett a pozitív élettani hatás eléréshez válassza a minél nagyobb kakaótartalmú (ét)csokoládét!

 

Ha érdekli, hogy az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a demencia kialakulására, töltse ki részletes Kérdőíveinket, amely után azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.


Forrás: http://www.otszonline.hu

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban
A fitonutriensek (vagy fitokemikáliák) kifejezés a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja. A növények védekező rendszerének fontos...
A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai
A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük...
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az...
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes...
A demencia kockázati és védőtényezői
A demencia kialakulásában feltehetően szerepet játszó tényezőkről olvashat az alábbiakban.
A demenciáról
Ahogy az ember öregszik, egyre szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat. Mégsem törvényszerű, hogy az emlékezetünk, gyakorlatiasságunk, idős korunkra jelentősen romoljon....
A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási...
A mozgásnak minden életkorban van előnye
Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves,...
A rendszeres testmozgás hatása az öregedésre
Az életkor előrehaladtával szerveink, sejtjeink nem csupán alaki, hanem működésbeli változáson mennek keresztül. Ki gondolná, hogy a rendszeres, egyénre szabott testmozgás...