Talán kevesen gondolnák, de a tudomány egyik, napjainkban igen kutatott területe a táplálkozás és a demencia közötti kapcsolat. A betegség megelőzésében ugyanis a megfelelő életmód, a rendszeres sport és a kiegyensúlyozott étrend is fontos szerepet játszik.
Agyunk megfelelő működése több tényező függvénye. Ezek egyike a táplálkozás. Az agysejtek a táplálékainkkal felvett és azok lebontása, emésztése során képződő glükózt (szőlőcukrot) használják fel elsődleges energiaforrásként. Naponta megközelítőleg 130 gramm szénhidrát szükséges az agy megfelelő glükózellátottságához. A túlzottan kevés szénhidrátot tartalmazó diéták, a szigorú, önsanyargató fogyókúrák már csak emiatt sem ajánlottak. Napjainkban azonban továbbra is él a félelem a szénhidrátokkal szemben, holott a szénhidrát-, így a glükózmegvonás nem csak átmeneti, de hosszú távú következményekkel is járhat: fejfájás, a koncentráló képesség zavara, emlékezési problémák, gondolkodásbeli lelassulás, idegesség, feszültség, szédülés, súlyosabb esetben akár ájulás is.
Forrás: 123rf.com
Szükséges esetén – például éhezés vagy egy drasztikusan lecsökkentett szénhidráttartalmú divatdiéta hatására - az agy ugyan képes aminosavakat is energiaként hasznosítani, de csak nagyon korlátozott mértékben. A zsírsavakat közvetlen módon nem tudja energiaként hasznosítani, de a zsírsavakból származó ketontesteket fel tudja használni. A ketontestek jellemzően éhezés során keletkeznek és ekkor fontos energiaforrást jelentenek mind az agy, mind pedig az idegsejtek számára. Ebben az állapotban a szervezet glikogénraktárai már kiürültek, a máj pedig fokozottan állít elő ketontesteket a zsírsavakból. Ez a folyamat lehetővé teszi fokozott felhasználásukat a szervezet szövetei, de különösen az agy számára. (Napi 50-100 g szénhidrátbevitel még megelőzi a ketózis (ketontestek felszaporodása) folyamatát.)
A legfőbb oka annak, hogy éhezés során az agy átvált a ketontestek hasznosítására az, hogy így igyekszik csökkenteni glükózigényét. Abban az esetben, ha ez a lehetőség nem állna rendelkezésére, akkor a glükózt nagy mennyiségben az izomfehérjék lebontásából igyekezne megoldani (ez az ún. glükoneogenezis), ami viszont jelentős mértékű izomsorvadáshoz vezetne. A ketontesteknek ez a „cukortakarékosságban” betöltött szerepe az éhezés során kialakult stresszhez való alkalmazkodásban fontos. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy megéri megvárni, míg éhezünk, mert akkor kevesebb szénhidrátra, így glükózra van szükségünk, ugyanakkor magyarázatául szolgálhat annak, hogy a divatos, igen kevés szénhidrátot, ám annál több fehérjét és zsírt szolgáltató diétairányzatok követői miért nem „esnek össze” vagy betegednek meg rövid távon az agyi glükózhiány miatt.
Irodalom:
European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA): Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal, 8(3):1462, 77, 2010. Doi:10.2903/j.efsa.2010.1462
Melyek az Alzheimer-kór rizikófaktorai?
Nestlé Életmód Központ: Nestlé Életmód Iránytű 2012/III.
Barberger-Gateau, P., Raffaitin, C. et al.: Dietary patterns and risk of dementia. The Three-City cohort study. Neurology, 69:1921–1930, 2007.
Angela Lunde: Preventing Alzheimer's: Exercise still best bet. 2008. március 25.
Tiffany F. Hughes, Mary Ganguli: Modifiable Midlife Risk Factors for Late-Life Cognitive Impairment and Dementia. Curr Psychiatry Rev., 5(2), 73–92, 2009. május 1.
Vincenzo Solfrizzi; Francesco Panza et al.: Diet and Alzheimer`s Disease Risk Factors or Prevention. Expert Rev Neurother, 11(5), 677-708, 2011.