Egyre fiatalabbakat érint a vastag- és végbélrák

Az Egyesült Államokban egyre kevesebben betegednek és halnak meg vastag- és végbélrákban viszont a betegek egyre nagyobb százalékban a fiatalabb korosztályból kerülnek ki.
2015. 01. 08.

A vastag- és végbélrák (kolorektális rák, CRC), a világon a harmadik leggyakoribb rákbetegség, az összes daganatos betegség mintegy 10%-át teszik ki. Inkább a férfiakat érinti. A JAMA Surgery-ben 2014. november 5-én online megjelent tanulmányban a houstoni University of Texas, MD Anderson Cancer Center kutatói rámutattak, hogy járványügyi adatok szerint a vastag- és végbélrákok előfordulása és halálozása egyaránt már a korábbi életkorokban megjelenik. A 2000-es évek elején az Egyesült Államokban a vastagbelet és végbelet érintő tumoros betegek átlagos életkora 69 év volt, míg ma egyre fiatalabbak betegednek meg, míg az idősek közötti halálozás csökken, az Amerikában bevezetett 50 év fölöttieknek ajánlott vizsgálatnak köszönhetően.

 

A vastag- és végbelet érintő daganatok túlnyomó többségének kialakulásában az életkorral növekvő, és jórészt a civilizált világgal összefüggő kockázati tényezők játszanak szerepet: táplálkozás, elhízás, dohányzás, alkohol, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), és csak néhány, 5%-nál kevesebb daganat jön létre az örökletes genetikai elváltozások következtében. Az okok között szerepel még a fizikai aktivitás hiánya, de a vörös húsok, a feldolgozott húskészítmények (például a szalámi-, kolbász-, virslifélék), a „kényelmi termékek” (instant, iparilag feldolgozott, félkész termékek) fogyasztása, valamint a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának hiánya. A megelőzéséért elsősorban helyes életmóddal, vagyis sok mozgással és egészséges táplálkozással tehetünk.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (és ajánlja családtagjainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, étrendje és a szüleitől, nagyszüleitől öröklött hajlamai milyen kockázattal jár a vastag- és végbélrák kialakulására! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: Christina E. Bailey, MD, MSCI: Increasing Disparities in the Age-Related Incidences of Colon and Rectal Cancers in the United States, 1975-2010, JAMA Surgery, Published online November 05. 

 

Fotó: rappler.com 

 

Kapcsolódó cikkek
A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő...
Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét...
A vastag- és végbélrák jellemzői, típusai
Ez a fejezet a vastag- és végbélrák kialakulási mechanizmusában egyedülálló, gyakran különböző, polipképződéssel járó állapotokat, illetve a vastag-és végbélrák...
A vastag- és végbélrák kockázati és védőtényezői
Ebben a cikkben a vastag-és végbélrák legfontosabb genetikai, környezeti és életmódbeli hajlamosító tényezőit, kockázati tényezőit foglaljuk össze. Emellett áttekintjük...
A vastag- és végbélrák megelőzése, szűrővizsgálatok
Összefoglaltuk azokat a teendőket, életmódbeli változtatásokat, amelyek betartásával a vastag-és végbélrák kialakulása megelőzhető. Összegyűjtöttük a betegség kimutatására...
A vastagbél vizsgálata már virtuálisan is lehetséges
A vastagbéldaganat az egyik leggyakoribb halálok. A halálozások nagy része megelőzhető lenne, ha időben felismernék a problémát. Ez pedig csak szűrővizsgálattal lehetséges.