A háromnapos rendezvényre a közép-európai régióból és azon kívülről is, 31 országból 148 előadás érkezett be. A szakmai tanácskozáson az elhízástudomány területei, az alapkutatásoktól a gyakorlati beavatkozásokig kerültek górcső alá, többek között a genetika és epigenetika újdonságai, elméleti kutatások és epidemiológia, a legfrissebb klinikai vizsgálatok eredményeinek bemutatása, a szövődményes és társult betegségek kezelése, a sebészeti megoldások, valamint a gyermekkori elhízás kérdései és különösen a megelőzés lehetőségei.
A túlsúly és elhízás előfordulása világszerte jelentős terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerekre, így az államra és persze kihat az egyén életminőségére is. A kongresszus egyik fő megállapítása az volt, hogy a növekvő előfordulás megfékezése több szakterület összefogását és globális stratégiai gondolkodást kíván, mert az önálló kezdeményezések eddig nem hoztak átütő eredményt.
A másik fő gondolat a megelőzés jelentősége, ami különösen a gyermekkori elhízás növekvő előfordulásának megfékezésében kiemelt jelentőségű.
A kongresszuson megállapítást nyert, hogy az elhízás elleni küzdelemben alapvető a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás, de a növekvő fizikai inaktivitás elleni fellépés nélkül a szakemberek nem lehetnek eredményesek az elhízás elleni küzdelemben, sem pedig az egészségmegőrzésben.
Az életmód két fő tényezője mellett a fizikai, kémia, biológiai, társadalmi és gazdasági környezet szerepe egyre meghatározóbb tényezővé válik a járványszerűen terjedő elhízásban, amelynek okai rendkívül összetettek, ezért az ellene folytatott küzdelemben is számos szakterület, továbbá a közösségek széleskörű összefogása szükséges. A közösségek bevonása helyi, települési, munkahelyi, iskolai, családi színterekre épülhet.
A legfőbb szakmai feladat a betegségek kialakulásának megelőzésében és a kezelésben is a hosszútávú testsúlytartás biztosítása. Ebben csak a gondozás formájában történő, lassú ütemű és hosszú távon végzett testsúlycsökkentő programoknak van létjogosultsága, amihez szükség van az elhízás egészségügyi ellátórendszerének minőségi kialakítására
.
Forrás: http://www.weborvos.hu
Fotó: shutterstock.com