Óriási méretű elhízás-válság fenyegeti a világot.

A világon 1 milliárd ember túlsúlyos, 475 millió elhízott. Ha ez a folyamat folytatódik, akkor 2030-ra várhatóan 2 milliárd túlsúlyos és 1 milliárd elhízott ember lesz a Földön.
2015. 09. 16.

Ugyanakkor 800 millió alultáplált, közte 300 millió gyermek (!). Az utóbbiból csak Indiában 230 millió az érintett.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2030-ra az európai lakosság 80%-a lesz túlsúlyos. Sajnos hazánkban a legrosszabb a helyzet. Az OECD 2014-es felmérése szerint vezetjük az európai toplistát, ugyanis minden harmadik magyar lakos elhízott – jegyezte meg a XIX. Önkormányzati Egészségügyi Napok őszi konferenciáján dr. Pados Gyula PhD. c. egyetemi docens, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) főtitkára.


A WHO az európai régió mind az 53 országának túlsúlyra és elhízásra vonatkozó adatait vizsgálta, amely szerint: "A lakosságot óriási mértékű elhízás-válság veszélyezteti."

 

Mindkét nem körében a testtömegindex-szel (BMI) és az életkorral arányosan nő a különböző betegségek kialakulásának kockázata. Vagyis, minél idősebb valaki és nagyobb a BMI-je, annál valószínűbb, hogy többféle betegségben szenved. Hosszútávon visszafordíthatatlan betegségek is kialakulhatnak, egyebek között szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség, a vérzsír kóros átrendeződése, stroke (szélütés), csont- és ízületi gyulladás, alvási apnoe, daganat, az epehólyag betegségei, meddőség, stb.

 

A BMI sajnos nem teljesen pontos mutatószám az elhízás vagy a túlsúly megítélésére, hiszen a nagymértékű izomzat például torzíthatja az eredményt. Pontosabb képet kapunk, ha haskörfogatot, vagy a derék/csípő arányt is nézzük, ill. ha négy ponton (a négy végtagon) mérő testösszetétel-mérő készülékkel mérjük a testtömegen belül a zsír, izom, víz arányát.

 

Az elhízásnak számos következménye lehet.

  • Ami biztos, hogy nő a halálozási arány, csökken az elhízottak gyermeknemző és fogamzó képessége.
  • Fokozódnak az egészségi állapot romlása miatt erre fordított kiadások.
  • Végül szociális és gazdasági diszkrimináció (negatív megkülönböztetés) is megfigyelhető, amelybe beleértendő a munkahelyen történő hátrányos megkülönböztetés, a szociális aktivitás csökkenése, illetve a képzésekben történő részvételi aktivitás mérséklődése.
  • Az elhízás költségei számos szinten jelentkezhetnek, mint például közvetlen, közvetett, szociális és a személyes kiadások és az életminőségbeli változások szintjén.

Hogyan tovább?

A kormányoknak a jelenleginél többet kell tenniük ahhoz, hogy az egészségtelen táplálkozás marketingjét korlátozzák, az egészséges ételeket elérhetővé tegyék. 

Az elhízás egyik legnehezebben kezelhető betegség, legalább olyan súlyos, mint a rák. Gyógyszer nincs rá, enyhítésére főleg a diéta (megfelelően összeállított, egyénre szabott étrend) és a rendszeres testmozgás marad…

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, szokásai, hogyan befolyásolják egészségi állapotát és mit tehet egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

 

Forrás: http://www.weborvos.hu

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
Európai elhízás elleni nap - május 22.
Az elhízás okozta egészségügyi teher évről évre feltartóztatatlanul növekszik, pedig a hátterében húzódó okok többsége elkerülhető lenne megfelelő egészséges magatartással....
Hogyan fogyjunk?
A sikeres testsúlycsökkentés alapja, hogy nem egy meghatározott ideig tartó „kúra” az, amit elkezdünk, hanem egy életre szóló életmódváltás. Ezt nem könnyű kivitelezni,...
Hizlal vagy fogyaszt a stressz?
Országos szűrést szervez a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság ma az európai elhízás elleni napon. Ebből az alkalomból a stressz miatti hízásról (túlevésről)...
Elhízás, egészséges testtömegcsökkentés
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot...
Milyen a magyarok egészségügyi állapota?
Magyarországon jelentős azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek, ennek ellenére mégis elégedettek vagyunk egészségi állapotunkkal.
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.