Hizlal vagy fogyaszt a stressz?

Országos szűrést szervez a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság ma az európai elhízás elleni napon. Ebből az alkalomból a stressz miatti hízásról (túlevésről) és fogyásról is szóba került.
2015. 05. 22.

A stressz és a testtömeg kapcsolata

Az életünkből nehezen kiiktatható a stressz, ami a táplálkozásunkra is kihathat és gyakran az energiaegyensúlyunk felbomlásához vezet. Ilyenkor könnyebben meghízhatunk, mert túlzott mennyiségű, nem jó minőségű ételek, italok elfogyasztásával igyekszünk oldani a bennünk lévő feszültséget, mások, épp ellenkezően, nem tudnak enni és nagyon lefogynak. A stressz leküzdésében is hasznos lehet, ha jobban odafigyelünk táplálkozásunkra, amelynek kulcsa a rendszeresség és a mértékletesség. Az energiaegyensúly megtartásához szükséges testmozgásnak is stresszoldó hatása van. Az energiaegyensúly fontosságára hívja fel a figyelmet az európai elhízás elleni napon a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) is ama országszerte 27 helyszínen megrendezett lakossági szűrések keretében.

 

Az energiaegyensúly az energiafelvétel és az energialeadás közti egyensúlyt jelenti.
A felvett energia az elfogyasztott táplálékokból, míg a leadott energia az alapanyagcseréből (alapvető életfunkcióinkhoz, mint a légzéshez, emésztéshez, kiválasztáshoz szükséges, felhasznált energia) és a különböző fizikai aktivitásokból származik. Fizikai aktivitás alatt nem csak a sporttevékenységeket értjük, hanem az apró szabadidős és otthoni tevékenységeket is, mint például a porszívózást, a kertészkedést, a sétálást, stb.

 

Stresszforrások – mindenki másképp oldja

A stresszt sok minden kiválthatja, külső és belső tényező egyaránt, például az aggódás, egy szereplés, egy vizsgahelyzet, munkahelyi túlterheltség, magánéleti gondok vagy bármilyen más, nem várt helyzet. A stresszre különböző módon reagálunk, és ez a táplálkozásunkra is kihathat, befolyásolhatja az egészségünket is. Vannak, akik evéssel próbálnak úrrá lenni a nehézségeken, a köznyelvben ezt úgy mondjuk, evésbe fojtják a bánatukat (stresszevők). Ők könnyen meg is hízhatnak egy-egy stresszesebb időszak alatt.  Másoknak pedig egy falat sem megy le a torkán: ők hirtelen, lefogyhatnak. Tartós stressz esetén náluk sokrétű tápanyaghiány léphet fel. A stresszevőknél jellemző lehet egy-egy étel túlzott fogyasztása, ami a többlet energia-felvétel mellett is szintén tápanyaghiányhoz vezethet. A stressz tehát hosszútávon mindenképpen fizikai és lelki kimerüléshez vezethet, végső soron egészségkárosító hatásokkal járhat.


„Az energiaegyensúly, azaz a bevitt és a felhasznált kalóriák közti egyensúly hosszú távú megtartásával, jó eséllyel visszaszorítható a népbetegségnek számító túlsúly és elhízás – mondja Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Kórház főigazgatója. – És ez messze nem pusztán esztétikai kérdés, hiszen az elhízás bizonyítottan növeli bizonyos betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát. Épp ezért társaságunk az európai elhízás elleni napon is szeretné ráirányítani a figyelmet az ideális testtömeg megőrzésének fontosságára. Ebből az alkalomból 27 helyszínen, valamint az OEFI regionális egészségfejlesztési centrumaiban lakossági szűrést szervezünk, ahova 3000 embert várunk. Az állapotfelmérésen kívül hasznos táplálkozási tanácsokat is kapnak a résztvevők."

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, mit tehet még egészségének megőrzése és az életmóddal befolyásolható betegségek megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Stresszoldó táplálkozási tippekért kövessen bennünket a közösségi hálón is!

 

Forrás: stressz_ellen/223464/" target="_blank">Kiegyensúlyozott táplálkozással a stressz ellen.

 

Fotó: shutterstock.com

 

Kapcsolódó cikkek
A magyar felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos...
A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember volt túlsúlyos Magyarországon a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján.
Európai elhízás elleni nap - május 22.
Az elhízás okozta egészségügyi teher évről évre feltartóztatatlanul növekszik, pedig a hátterében húzódó okok többsége elkerülhető lenne megfelelő egészséges magatartással....
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.
Hogyan fogyjunk?
A sikeres testsúlycsökkentés alapja, hogy nem egy meghatározott ideig tartó „kúra” az, amit elkezdünk, hanem egy életre szóló életmódváltás. Ezt nem könnyű kivitelezni,...
Elhízás, egészséges testtömegcsökkentés
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot...
Stressz és táplálkozás
Mindannyian tudjuk, hogy a gyakori stressz (testi-lelki egyaránt) és a táplálkozási zavarok/rossz tápláltsági állapot igen szoros összefüggésben állnak egymással. A stresszből...