Karácsonyi étkezési tippek

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk arra, hogy a sok finom falat láttán túl sokat együnk. Pedig ha mértékkel fogyasztjuk, az alkalomhoz illő ételek is beépíthetők az egészséges táplálkozásba.
2014. 12. 17.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) öt hasznos tanácsa segítségünkre lehet a karácsonykor szokásos hízás elkerülésében.

 

  1. Étkezzünk lassan, rágjunk meg jól minden falatot!
  2. A napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokoládét vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számít! Figyeljünk az adagokra, mennyiségekre!
  3. Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg minden étkezésünk tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!
  4. Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél, hogy ne a tévé előtt emésszük meg a karácsonyi nehéz falatokat!
  5. Az ünnepi menü részeként fogyasszunk halat is!

 

„Bár önmagában egyetlen élelmiszer sem tesz bennünket egészségessé, de a bőséges halfogyasztás hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. A legtöbb hal 100 grammja 20 gramm fehérjét tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitelnek mintegy harmada. Bár az „olajos” halak tartalmaznak zsírt, de ez főként telítetlen. A tengeri gyümölcsök olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a vas, a kalcium és a cink” – írja az MDOSZ karácsonyi közleményében.

 

 

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
Az étrend-összeállítás és -átalakítás alapelvei
A személyre szabott étrend összeállítása, amely számos tényezőt, mint az egyén részletes tápláltsági állapotát vagy egyéni preferenciáit is figyelembe veszi, szakmai...
Advent és egészség
December első vasárnapján meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Most már végképp egyértelművé válik, hogy mindjárt itt a karácsony. A nagy hajtásban ne...
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az...
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes...