Nemzeti rákellenes nap - április 10.

A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére Dollinger Gyula orvos születésnapján, minden év április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot.
2015. 04. 10.

Dollinger Gyula ortopéd orvos volt, de emellett egész életében harcolt azért, hogy fontos a korai beavatkozás a rákos betegségeknél. A kezdeményezésére jött létre 1902-ben az Országos Rákbizottság, aminek az első rákkal kapcsolatos statisztikákat köszönhetjük.

 

A rákos betegségek sokféle lehet, ezért a kezelési módszerek is széles spektrumon mozognak, de mindegyikre igaz, hogy a legfontosabb a megelőzés és a korai felismerést követően időben megkezdett kezelés.


A világon évente több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot (ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót is), s több mint 8 millióan halnak meg rákbetegségben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hangsúlyozza, hogy a rákos esetek mintegy fele megelőzhető volna az életmód megváltoztatásával.

 

A rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék. Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, további harmadát pedig meggyógyítani. Ennek érdekében hirdették meg 2006-ban a Nemzeti Rákellenes Programot, amelynek végső célja, hogy tíz év alatt tíz százalékkal csökkenjen a daganatos betegségekből eredő halálozások száma. A program legfontosabb üzenete, hogy a rákbetegséget meg lehet előzni, és e betegségből meg lehet gyógyulni.

 

Töltse ki kérdőíveinket (és ajánlja családtagjainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, étrendje és a szüleitől, nagyszüleitől öröklött hajlamai milyen kockázattal jár a prosztata-, emlő-, tüdő-, vastag- és végbéldaganat kialakulására! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: http://informed.hu/history/nemzeti-rakellenes-nap-199222.html
Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A prosztatarák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a prosztatarák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Ennek segítségével a veszélyeztetettek felismerhetik azt, hogy mely kockázati...
A tüdőrák kockázati és védő tényezői
A tüdőrák kialakulásáért felelős legfontosabb életmódbeli, környezeti és öröklött kockázati tényezőket és foglaltuk össze. Megismerkedhetünk azokkal a védőtényezőkkel...
Az emlőrák kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek az emlőrák kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és megtudhatja, hogy ezek közül...
A vastag- és végbélrák kockázati és védőtényezői
Ebben a cikkben a vastag-és végbélrák legfontosabb genetikai, környezeti és életmódbeli hajlamosító tényezőit, kockázati tényezőit foglaljuk össze. Emellett áttekintjük...