Rendszeres joghurtfogyasztással a cukorbetegség kockázatának csökkentéséért?

A legújabb kutatások szerint a rendszeres joghurtfogyasztás jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. De nem csak a joghurtnak, hanem más, erjesztett tejtermékeknek is.
2014. 02. 25.

A Cambridge Egyetem által végzett kutatás során a tudósok több mint 4000 részt vevő étkezési szokásairól gyűjtöttek adatokat 11 éven keresztül hétnapos táplálkozási napló kitöltetése révén. Az össz-tejtermékfogyasztást vizsgálták, amelyet magas és alacsony zsírtartalmú típusokra kategorizáltak, külön értékelve a joghurtok, sajtok, tej fogyasztását. Az erjesztett (savanyított) tejtermékek fogyasztását együttesen (joghurt, sajt, tejföl) is mérték, amiket szintén magas és alacsony zsírtartalmú típusokra osztottak.

 

Az eredmények alapján a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása fordítottan arányos volt (korra, nemre illesztve) a cukorbeteggé vált esetek számával. Bár az antropometriai és táplálkozási adatok, ill. a cukorbetegség kockázati tényezőinek további vizsgálata ezt az összefüggést árnyalta. Fordított összefüggést találtak továbbá a csökkentett zsírtartalmú, erjesztett tejtermékek fogyasztása – különös tekintettel a joghurtfogyasztásra – és a cukorbetegség kialakulása között.


A joghurt, valamint az alacsony zsírtartalmú sajtok rendszeres fogyasztása 11 év alatt mintegy 24%-kal csökkentette a cukorbetegség kialakulási esélyét azokhoz képest, akik nem fogyasztottak ebből az élelmiszerkategóriából. Ez a kockázatcsökkenés napi közel 80 gramm, vagyis hetente négy és fél pohár (poharanként 125 gramm) sovány, erjesztett tejtermék, jellemezően joghurt fogyasztása esetén érvényes, de a sovány, friss sajtokra is vonatkozik (például a cottage cheese-re).

 

  

 Fotó: 123rf.com

 

Összefoglalva a kutatás eredményeit: azoknál, akik gyakrabban fogyasztottak csökkentett zsírtartalmú, erjesztett tejtermékeket, jellemzően joghurtot, kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A tudósok szerint a csökkentett zsírtartalmú, erjesztett tejtermékek a probiotikus baktériumoknak, valamint a K-vitamin-tartalmuknak, vagy akár (kisebb zsír- és nagyobb víztartalmukból eredően) kisebb energiatartalmuknak is köszönhetik jótékony egészségügyi hatásaikat.

 

Amennyiben kíváncsi arra, hogy a jelenlegi életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a cukorbetegség kialakulására, töltse ki részletes Kérdőívünket, amely után azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Forrás: Laura M. O’Connor, Marleen A. H. Lentjes et al.: Dietary dairy product intake and incident type 2 diabetes: a prospective study using dietary data from a 7-day food diary. Diabetologia. DOI 10.1007/s00125-014-3176-1

Kapcsolódó cikkek
A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink...
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos...
Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges...
A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük,...
A cukorbetegséget megelőző állapotok
A 2-es típusú cukorbetegség nem derült égből, villámcsapásként alakul ki, bár sokszor úgy tűnhet. A folyamat évek alatt, lassan halad előre a normál anyagcserétől a...
A cukorbetegség szűrése
A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői nagyrészt jól felismerhetőek, ilyen esetekben szükséges a gyakran tünetmentes betegség szűrése. Időben történő felismerés...
Az egészséges táplálkozás 12 pontja
Az egészséges életmód része a megfelelő, vagyis kellően változatos, jól összeállított, a túlzásokat minden tekintetben kerülő táplálkozás. Az étkezés ugyanakkor...
Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
Az étkezések gyakorisága és rendszeressége éppoly fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint az, hogy mit eszünk. Hányszor együnk egy nap? Miért fontos, hogy...