Testmozgás 2-es típusú cukorbetegség esetén

A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször elhízás, túlsúly talaján alakul ki, ráadásul lappangva. Sokszor csak akkor kerül felismerésre, amikor már szövődmények is kialakultak. A testsúly csökkenése - amelynek eszközei: a mozgás és a megfelelő táplálkozás - mérsékli a betegség alapjául szolgáló inzulinrezisztenciát, ezáltal csökkenti a vércukorszintet és a szövődmények kialakulásának esélyét.
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Palik Éva 2013-10-04

A rendszeres testmozgás (és a hangsúly a rendszerességen van) a testsúly csökkenése nélkül is javíthatja az inzulinérzékenységet. Fontos még, hogy rendszeres testmozgással az egyéb társuló eltérések is, mint a magas vérnyomás vagy a kóros vérzsírszintek, javíthatóak. Mivel a betegség felismerésekor már szövődmények lehetnek jelen, egy intenzívebb mozgásprogram előtt mindenképpen orvosi vizsgálat javasolt!

Tanácsok

  1. Mielőtt mozgásprogramba kezd, mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát! Érdemes a fizikai aktivitás megtervezését egy állapotfelméréssel kezdeni. Az itteni tanácsadás a személyes konzultációt nem pótolja! A 2-es típusú cukorbetegség esetében gyakran már a felismeréskor jelen vannak olyan szövődmények, amelyek a fizikai aktivitás mennyiségét és minőségét befolyásolhatják.
  2. Már kialakult érrendszeri szövődmények esetén kezelőorvosával egyeztesse a még biztonságos aktivitási szintet! Rosszul beállított magas vérnyomás esetén ne kezdjen mozgásprogramba, előbb vérnyomását rendezze!
  3. Közepes vagy súlyos retinopátia (szemfenéki szövődmények) esetén kerülje a súlyzós sportokat és ne boxoljon! Súlyos (proliferatív) retinopátia esetén az ütővel végzett sportok is kerülendőek, mert a szemfenéki nyomás megemelkedhet az ütő szorítása következtében, ami ideghártya-leváláshoz vezethet. Ilyenkor a futás és a nagyon intenzív aerobic sem javasolt.
  4. Legyen tisztában azzal, hogy az Ön által alkalmazott kezelési módot fizikai aktivitás esetén kell-e (és hogyan) változtatni!
  5. Figyeljen oda a lábára! A cukorbetegek lába érzékeny pont lehet, mert a betegség során esetlegesen kialakuló ér- és idegkárosodás sérülékennyé teheti. Nagyon fontos szerepe van a cipőválasztásnak, mindig kényelmes, jól illeszkedő sportcipőt hordjon, megfelelő zoknival! Rendszeresen ellenőrizze lábát, van-e rajta sérülés, sérülés esetén forduljon orvoshoz! Már kialakult érzészavar esetén a lábat erősen igénybe vevő sportágak nem javasoltak (pl. hosszútáv-futás, futószalagon futás).
  6. Ha gyógyszeres kezelése okozhat alacsony vércukorszintet, akkor ismernie kell a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) tüneteit, hiszen ezek mozgás alatt is előfordulhatnak: sápadtság, levertség, remegés, erõs izzadás, hányinger, szapora pulzus, agresszió, a koncentrációképesség romlása. Érdemes pótolniaa szénhidrátot, ha érzékel bármit a felsoroltak közül. Fizikai aktivitás esetén legyen önnél előre összekészített szénhidrátcsomag, ami kb. 15 g szénhidrátot tartalmaz (kiszámolva), egyszerű (pl. szőlőcukor) és összetett (pl. keksz) szénhidrátot fele-fele arányban. Hipoglikémia a testmozgás után órákkal is kialakulhat. Beszélje meg orvosával, az Ön kezelése okozhat-e mozgás közben hipoglikémiát, és mit tehet ennek elkerülésére.
  7. Ne kezdjen mozgásba, ha túl alacsony, vagy ha nagyon magas a vércukorszintje. Mozgás előtt, ha vércukorszintje 5,5 mmol/l alatt van, plusz szénhidrát bevitele ajánlott. 16 mmol/l feletti értékeknél megfontolandó a testmozgás halasztása.
  8. Lehetőleg szakember felügyelete mellett mozogjon, vagy legalább is megfelelő edzésterv mellett. Az edzésterv összeállításánál vegye figyelembe terhelhetőségét és esetleges szövődményeit!
  9. A rendszeresség a kedvező hatások szempontjából nagyon fontos, lehetőleg minden nap végezzen fizikai aktivitást. Egy alkalommal 20-60 percet mozogjon (úszás, gyaloglás, kocogás, aerobic, gyógytorna, kondicionáló torna, kerékpározás, tánc, stb.)! Hetente kétszer végezhet erőfejlesztő tréninget (súlyzózás, ellenállással szemben végzett gyakorlatok), kis súlyokkal, 10-15 ismétlésszámban, alacsony intenzitással! Lassan emelje a terhelés mértékét, ill. intenzitást!
  10. A mozgásprogram alatt tartson rövid szüneteket! Edzés előtt, közben és után folyamatosan pótolja a folyadékot! A bemelegítésről, nyújtásról, levezetésről soha ne feledkezzen el!

A rendszeres testmozgás előnyei

  • Javítja a szervezet inzulinérzékenységet, hosszú távon javítja az anyagcserét.
  • Javítja a kondíciót, életminőséget.
  • Csökkenti a szív, és érrendszeri szövődmények kockázatát.
  • Otimalizálja a testtömeget.

Kerülendő

  • a hirtelen, rendszertelen edzés (akkor inkább ne mozogjon),
  • a magas intenzitású edzés (túl erős edzés),
  • a hosszantartó, kimerítő edzés,
  • az éhgyomorra és teli hassal végzett edzés,
  • a rosszul beállított gyógyszeres kezelés mellett végzett edzés.

Semmiképp ne végezzen fizikai aktivitást az orvos engedélye nélkül, ha

  • szövődményei vannak,
  • lázas állapot, egyéb heveny betegség lépett fel.

Irodalom:

American College of Sports Medicine:Exercising With Type 2 Diabetes Mellitus: Prescription for Health, Prescribing exercise for common conditions. 2010.

Exercise and Type 2 Diabetes: American College of Sports Medicine and the American Diabetes Association: Joint Position Statement.Medicine & Science in Sport & Exercise, (42)12, 2282-2303, 2010.

Physical Activity Guidelines for Americans, 2008, Chapter 7:Additional Considerations for Some Adults