Testmozgás 1-es típusú cukorbetegség esetén

1-es típusú cukorbetegség esetén a kezelés alapja az inzulinadagolás, az étrend és a fizikai aktivitás összehangolása. A megfelelő és rendszeres testmozgás segíthet az általános erőnlét javításában, és egyenletesebb vércukorszintet eredményezhet, valamint fontos szerepe lehet az érrendszeri szövődmények megelőzésében.
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Palik Éva 2013-10-04

A fizikai aktivitás a beadott inzulin hatékonyságát növeli, ugyanakkora inzulinadag nagyobb vércukorcsökkentő hatást válthat ki. Ez a hatás nemcsak a testmozgás alatt, hanem utána is egy darabig fennáll. Az edzések gyakorisága, időpontja, intenzitása, a választott mozgásforma jellege a vércukorszintre gyakorolt hatást befolyásolja, emellett jelentős egyéni különbségek is lehetnek. Ugyanaz a mozgásprogram egyénenként más és más mértékben csökkentheti a vércukorszintet, és a már esetleg kialakult szövődmények befolyásolhatják a választható mozgásformákat.

Tehát fontos a kezelőovos bevonása a mozgásprogram megtervezésébe.

Tanácsok

  1. Mielőtt mozgásprogramba kezd, kérje ki kezelőorvosa tanácsát! Érdemes a fizikai aktivitás megtervezését egy állapotfelméréssel kezdeni. Az itteni tanácsadás a személyes konzultációt nem pótolja!
  2. Fontos, hogy tisztában legyen az Ön által alkalmazott inzulinok hatástartamával, jellemzőivel, és képes legyen inzulinkezelését önállóan módosítani.
  3. Régebb óta fennálló betegség esetén a lehetséges szív- és érrendszeri szövődmények felmérése különösen fontos, mert ezek hosszan tünetmentesek lehetnek. Már kialakult érrendszeri szövődmények mellett kezelőorvosával egyeztesse a még biztonságos aktivitási szintet! Rosszul beállított magas vérnyomás esetén ne kezdjen fizikai aktivitást, előbb vérnyomását rendezze!
  4. Közepes vagy súlyos retinopátia (szemfenéki szövődmények) esetén kerülje a súlyzós sportokat és ne boxoljon! Súlyos (proliferatív) retinopátia esetén az ütővel végzett sportok is kerülendőek, mert a szemfenéki nyomás megemelkedhet az ütő szorítása következtében, ami ideghártya-leváláshoz vezethet. Ilyenkor a futás és a nagyon intenzív aerobic sem javasolt.
  5. Figyeljen oda a lábára! A cukorbetegek lába érzékeny pont lehet, mert a betegség során esetlegesen kialakuló ér- és idegkárosodás sérülékennyé teheti. Nagyon fontos szerepe van a cipőválasztásnak, mindig kényelmes, jól illeszkedő sportcipőt hordjon, megfelelő zoknival. Rendszeresen ellenőrizze lábát, van-e rajta sérülés, sérülés esetén forduljon orvoshoz. Már kialakult érzészavar esetén a lábat erősen igénybe vevő sportágak nem javasoltak (pl. hosszútáv-futás, futószalagon futás).
  6. Ismernie kell a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) tüneteit, hiszen ezek mozgás alatt előfordulhatnak: sápadtság, levertség, remegés, erős izzadás, hányinger, szapora pulzus, agresszió, a koncentrációképesség romlása. Ha érzékel bármit a felsoroltak közül, érdemes pótolnia a sport közben felhasználtszénhidrátot. Fizikai aktivitás esetén legyen önnél előre összekészített szénhidrátcsomag, ami kb. 15 g szénhidrátot tartalmaz (kiszámolva), egyszerű (pl. szőlőcukor) és összetett (pl. keksz) szénhidrátot fele-fele arányban. A vércukormérője is legyen kéznél! Hipoglikémia a testmozgás után órákkal is kialakulhat. Intenzív mozgás esetén a mozgást megelőző és az azt követő étkezésnél is fokozott inzulinhatással kell számolni. Tehát ilyenkor ugyanannyi szénhidráthoz kevesebb inzulint adjon, illetve plusz szénhidrát bevitele is szükséges lehet. Tapasztalja ki, hogy az egyes mozgásformák hogyan befolyásolják vércukorszintjét, ha újfajta mozgásba kezd, az első időszakban mérjen sokat!
  7. Ne kezdjen mozgásba, ha túl alacsony, vagy ha nagyon magas a vércukorszintje. Mozgás előtt, ha vércukorszintje 5.5 mmol/l alatt van, plusz szénhidrát bevitele ajánlott. A magas vércukorérték elégtelen inzulinhatást jelez. A testmozgás ugyan vércukorcsökkentő hatású, de csak megfelelő inzulinhatás esetén. 16 mmol/l feletti értékeknél megfontolandó a testmozgás halasztása és korrekció végzése, mert ilyenkor a testmozgás vércukorszint- emelkedést is kiválthat.
  8. A rendszeresség kedvező, lehetőleg minden nap végezzen fizikai aktivitást! Egy alkalommal 20-60 percet mozogjon (úszás, gyaloglás, kocogás, aerobic, gyógytorna, kondicionáló torna, kerékpározás, tánc, stb.)!
  9. Ha erőfejlesztő tréninget végez (súlyzózás, ellenállással szemben végzett gyakorlatok, hetente max. 3x), a gyakorlatokat kis súlyokkal, 10-15 ismétlésszámban, alacsony intenzitással végezze, lassan emelje a terhelés mértékét, ill. intenzitását.
  10. A mozgásprogram alatt 5-10 percenként tartson rövid szüneteket.Edzés előtt, közben és után folyamatosan pótolja a folyadékot.A bemelegítésről, nyújtásról, levezetésről soha ne feledkezzen el!

Rendszeres testmozgás hatására kialakult előnyök

  • Javítja a kondíciót, életminőséget.
  • Csökkenti a szív, és érrendszeri szövődmények kockázatát.
  • Optimalizálja a testsúlyt.

Kerülendő

  • A hirtelen, rendszertelen edzés (akkor inkább ne mozogjon).
  • A magas intenzitású edzés (túl erős edzés).
  • A hosszan tartó, kimerítő edzés.
  • Az éhgyomorra és teli hassal végzett edzés.
  • A rosszul beállított inzulin adag mellett végzett edzés.
  • A bemelegítés nélkül végzett edzés.

Semmiképp ne végezzen fizikai aktivitást az orvos engedélye nélkül, ha

  • szövődményei vannak,
  • lázas állapot, egyéb heveny betegség lépett fel.

Irodalom:

American Diabetes Association: Physical Activity/Exercise and Diabetes. Diabetes Care, 27, s1 s58-s62,2004.
Kapcsolódó cikkek
Mozogni kell - Önnek is van kifogása? A lustaság nagy úr... Sokszor áldozatul esünk neki, ha a mozgásról van szó. Ilyenkor mindig meg tudjuk magyarázni, hogy miért nem tudunk elmenni edzeni. A továbbiakban... Szerző: 2013-10-04 A mozgás utáni regeneráció jelentősége, jellemzői Ki gondolná, hogy a kiadós testmozgás utáni regenerációnak legalább akkora a jelentősége, mint a helyesen felépített mozgásprogramnak. Lássuk, mit is jelent mindez és... Szerző: 2013-10-01 Bemelegítés, nyújtás A bemelegítés célja a szellemi és fizikai ráhangolódás az edzésre. A nyújtás pedig az izmok hosszának helyreállítását szolgálja. Egyiket sem célszerű... Szerző: 2013-10-02 A mozgásnak minden életkorban van előnye Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves,... Szerző: 2013-10-01 Testmozgás 2-es típusú cukorbetegség esetén A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször elhízás, túlsúly talaján alakul ki, ráadásul lappangva. Sokszor csak akkor kerül felismerésre, amikor már szövődmények is... Szerző: 2013-10-04 Az 1-es típusú cukorbetegség Az 1-es típusú diabéteszt korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, de valójában bármely életkorban kialakulhat. Jellemzője az inzulinhiány, így kezelésének... Szerző: 2013-10-01