Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú diabéteszt korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, de valójában bármely életkorban kialakulhat. Jellemzője az inzulinhiány, így kezelésének alapja ennek pótlása.
Szerző: Dr. Palik Éva Lektor: 2013-10-01

Mivel felnőttkorban a 2-es típusú diabétesz gyakoribb, a diabétesz típusának megállapítása ilyenkor nem mindig könnyű, ezért a felnőttkori előfordulásról nehéz megbízható adatokat találni.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása

Az 1-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem termel elegendő inzulint, mert a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei (a béta-sejtek) károsodnak és elpusztulnak. Ennek oka az, hogy a szervezet saját védekező (immun-) rendszere idegenként azonosítja ezeket a sejteket, és elpusztítja azokat.

Ha az inzulintermelés elégtelen, a vércukorszint magas lesz, mivel az inzulin segítsége nélkül a cukor nem tud bejutni a sejtekbe. A cukor a vizelettel kiürül, a nagymennyiségű cukor ürüléséhez sok folyadékra van szükség, ezért a betegek sokat vizelnek, a vízvesztés miatt folyamatosan szomjasak. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet, ha a korábban szobatiszta gyerek ismét bevizel. Mivel a cukor nem tud belépni a sejtekbe és ott beépülni, ezért a páciens jó étvágy mellett fogy, gyerekek a növekedésben, fejlődésben is elmaradhatnak. Ehhez járul hozzá az is, hogy cukor hiányában a sejtek zsírsavakból és aminosavakból kezdenek energiát termelni, ami rosszabb hatásfokú. Ráadásul mivel glukóz hiányában a lebontás nem teljes, savanyú kémhatású melléktermékek képződnek a szervezetben (ennek jele lehet az acetonos lehelet). Súlyos esetben a szervezet kémhatása savanyú irányba tolódik, kialakulhat az úgynevezett ketoacidózis, egy életveszélyes állapot, amely kezelés nélkül kómához, majd halálhoz vezethet. A ketoacidózis jellemző tünete lehet a szapora, mély légzés (ún. Kussmaul légzés), hányinger, hányás, hasi fájdalom. Kevésbé súlyos esetben gombás fertőzés hívhatja fel a betegségre a figyelmet, különösen a nemi szervek tájékán. A vizeletben levő magas cukortartalom ugyanis kiváló táptalaj a gombák számára.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegség alapja az inzulinhiány, ezért kezelése minden esetben az inzulinpótlás. Az inzulin egy fehérje, amely a bélrendszerben lebomlana, ezért csak injekció formájában adagolható. A jelenleg alkalmazott inzulinkészítmények mesterségesen előállított emberi inzulint tartalmaznak. Az újabb készítményekben módosított szerkezetű inzulin (inzulin analóg) is lehet. A módosítások azt a célt szolgálják, hogy az inzulin felszívódásának üteme hasonlítson ahhoz, mintha a hasnyálmirigy termelné meg azt. Vannak lassan, egyenletesen felszívódó analógok, amelyek az alap inzulintermelést utánozzák, és nagyon gyorsan felszívódó analógok, amelyek az étkezésre adott inzulinválaszt pótolhatják.

Az adagolás a bőr alá történik, speciális, tollszerű adagolóeszközzel, úgynevezett pen-nel. Ezenkívül természetesen lehet fecskendővel és tűvel is adagolni. Bizonyos esetekben lehetőség van inzulinpumpa használatára is, amely folyamatosan, előre meghatározott ütemben pumpálja a bőr alá az inzulint. Történtek kísérletek alternatív inzulinadagolási módokkal, pl, a légutakon keresztül, vagy tapasz formájában, de az adagolás ezekben az esetekben nem volt megbízható. A kezelési lehetőségek közé tartozik a hiányzó szigetsejtek pótlása szigetsejt átültetéssel. Ilyen esetekben nem mindig hagyható el teljesen az inzulin, de kisebb mennyiségre van szükség, és az anyagcsere is stabilabbá válhat. Viszont, mint minden szerv- vagy szövetátültetés, ez a módszer sem kockázatmentes, kilökődésgátló gyógyszerek szedése szükséges, ezért rendszerint akkor javasolt, ha más szerv (pl. vese) átültetése is szükséges.

A kezelés fontos eleme a páciensek oktatása, hogy a mindennapi szükségletnek megfelelően legyenek képesek módosítani saját kezelésüket. A betegek megtanulják vércukorszintjük ellenőrzését ujjbegyből származó vércseppből, és azt, hogy hogyan módosítsák inzulinadagjukat a mért érték, a bevinni kívánt szénhidrát és a fizikai aktivitás függvényében. A vércukorszintet befolyásolhatják még egyéb heveny betegségek (pl. fertőzések), a menstruáció, a lelki állapot is. A kezelés része a rendszeres orvosi ellenőrzés is, így a késői szövődmények megelőzhetőek, vagy kialakulásuk késleltethető. A cukorbetegség megfelelően edukált beteget nem kell, hogy akadályozzon, mindennapjait megfelelő szabályok betartása mellett korosztályához hasonlóan élheti.

Hosszú távon, ha a vércukorszint kontrollja nem megfelelő, késői szövődmények alakulhatnak ki. Károsodhat a szem (főleg az ideghártya kiserei, de a szürkehályog is gyakrabban fordul elő), a vesék, az nagyerek és az idegek is. Ezért fontos a megfelelő vércukorkontroll és önellenőrzés mellett a rendszeres orvosi ellenőrzés és a szövődmények szűrése is.

Irodalom:

American Diabetes Association:Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care, 34, s1, s11-s61, 2011.

Kapcsolódó cikkek
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az... Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes... Szerző: 2013-10-01 A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink... A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos... Szerző: 2013-10-01 A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek széles választékában megtalálhatóak, ami már magában... Szerző: 2013-10-04 Testmozgás 1-es típusú cukorbetegség esetén 1-es típusú cukorbetegség esetén a kezelés alapja az inzulinadagolás, az étrend és a fizikai aktivitás összehangolása. A megfelelő és rendszeres testmozgás segíthet az... Szerző: 2013-10-04 A cukorbetegség kockázati és védő tényezői Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek közül... Szerző: 2013-10-01 A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség adja a felnőttkori cukorbetegségek mintegy 90%-át. A betegség központi eltérése a hasi elhízás, és az ennek következtében kialakuló... Szerző: 2013-10-01