A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség adja a felnőttkori cukorbetegségek mintegy 90%-át. A betegség központi eltérése a hasi elhízás, és az ennek következtében kialakuló csökkent inzulinérzékenység. Így a kezelés elsődleges célja az inzulinérzékenység helyreállítása.
Szerző: Dr. Palik Éva Lektor: 2013-10-01

Statisztika

A diabétesz a XXI. századra a nyugati típusú társadalmak egyik legjelentősebb népegészségügyi problémájává lett és előkelő helyet foglal el, a nem fertőző, ún. civilizációs betegségek sorában. Európában mintegy 55 millió cukorbeteg van, több, mint 90%-uk 2-es típusú (ld. később). Nemzetközi szervezetek becslése szerint a világon 2000-ben 171 millióra volt tehető a diabéteszesek száma (a 20 éven felüliek körében). 2030-ra várhatóan a betegek száma 400 millió körülire fog növekedni, és a diabéteszhez társuló szív- és érrendszeri szövődmények kialakulása további, világméretű egészségügyi gondokat okoz majd. A cukorbetegek döntő többsége, kb. 90%-a az ún. 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

Hazánkban a felnőttkori cukorbetegség gyakoriságáról nem rendelkezünk megbízható adatokkal. Tágabb térségünk adatainak ismeretében feltételezhető, hogy jelenleg mintegy fél-1 millió magyar állampolgár szenved ebben a krónikus anyagcsere-betegségben (bár egy részüknél a betegség nem került még felismerésre).

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alapja a szervezet sejtjeinek csökkent inzulinérzékenysége (ezt nevezzük inzulinrezisztenciának). Ilyenkor a sejtek ugyanakkora inzulinszint mellett kevesebb cukrot képesek felvenni, illetve ugyanakkora hatáshoz sokkal több inzulinra van szükség. Az eltérések már évekkel a betegség megjelenése előtt jelen vannak, de ilyenkor a hasnyálmirigy még képes megtermelni azt a többletinzulint, amire a szervezetnek szüksége van az inzulinrezisztencia leküzdéséhez. Később az inzulintermelés már nem elegendő ehhez (bár az inzulinszint magasabb, mint az egészséges embereké). Először az étkezés utáni vércukorszint emelkedik meg, mert az étkezéshez szükséges gyors inzulinkibocsájtást már nem képesek a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei biztosítani. Ilyenkor az éhomi vércukor még normális lehet, éhgyomri laborvizsgálat során a betegség nem derül ki (gyanú esetén terheléses vércukorvizsgálatra van szükség). Később már az éhomi vércukorszint is emelkedésnek indul, de ekkor már a betegség rendszerint évek óta jelen van. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulintermelése csökken, bár az inzulinszint így is sokáig a normál feletti, az inzulinhiány tehát relatív.

A 2-es típusú diabétesz általában öröklött hajlam talaján, de elhízás, a hasi zsírszövet mennyiségének megnövekedése következtében alakul ki. A hasi zsírszövetben termelődő hormonszerű anyagok rontják az inzulin hatékonyságát (inzulinrezisztenciához vezetnek), és részt vesznek a betegséghez gyakran társul egyéb eltérések (magas vérnyomás, kóros vérzsírszint, fokozott véralvadás) kialakításában is.

Forrás: 123rf.com

A vércukorszint emelkedése rendszerint lassú és fokozatos, ezért a betegség éveken át tünetmentes maradhat. Gyakran más okból (pl. jogosítvány) készült vérvizsgálat fedi fel, de sajnos az sem ritka, hogy a már kialakult szövődmények hívják fel rá a figyelmet. A magas vércukorszint okozta tünetek (gyengeség, sok folyadék fogyasztása, a vizeletmennyiség növekedése) ritkán fordulnak elő, leginkább akkor, ha már meglévő cukorbetegség mellett valami más tényező (pl. stressz, fertőzés) tovább emeli a vércukorszintet. Ezért fontos, hogy aki cukorbetegség szempontjából magas rizikóval bír, mert elhízott, keveset mozog, a családban halmozottan fordul elő cukorbetegség, vagy korábban terhességi cukorbetegséget állapítottak meg nála, az rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét, komolyabb rizikó esetén vércukorterheléssel is.

Az inzulinrezisztencia, illetve a 2-es típusú cukorbetegség hátterében rendszerint van genetikai fogékonyság is, de kialakulásában alapvető a nem megfelelő életmód szerepe. A kezelésének első lépése ezért az egészséges életmód kialakítása (megfelelő étrend, rendszeres testmozgás és stresszkezelés). Ha a betegség tünetmentesen kezdődik, nem mindig könnyű belátni a gyakran drasztikus életmódváltás fontosságát. Sajnos, már a diagnózis idején késői szövődmények vannak jelen a betegek mintegy felénél, és a szövődmények, ha már kialakultak, nem szüntethetőek meg, a károsodás maradandó.

Szövődmények

A szövődményeket a kis és nagy erek magas vércukorszint, valamint a betegséghez gyakran társuló magas vérnyomás és kóros vérzsírszintek következtében kialakult károsodása okozza. A cukorbetegek leggyakrabban koszorúér-betegségben halnak meg, maradandó egészségkárosodás agyi érelzáródás, szívinfarktus vagy alsó végtagi érszűkület, illetve a vese és a szem érintettsége következtében alakul ki. A legsúlyosabbak a szívet, az agyat és a lábakat ellátó ereken kialakult szűkületek, érelzáródások. A kisérbetegség különösen az idegsejtek, a szem látóhártyája és a vese ereit érinti. Ezek károsodásának következménye lehet az alsó végtagi: érzészavar, a látásvesztés illetve veseelégtelenség. Magas vércukorszint mellett a szervezet kevésbé képes leküzdeni a fertőzéseket és romlik a sebgyógyulás is. Sebfertőzés illetve szövetelhalás gyakran alakul ki a rossz keringésű alsó végtagokon. Ezek a sebek rossz gyógyhajlamúak, nehezen kezelhetőek, gyakran vezetnek a végtag elvesztéséhez (a cukorbetegség a nem traumás lábamputációk leggyakoribb oka), ezért fokozottan törekedni kell a megelőzésükre.A szövődmények (idegrost-károsodás, szemelváltozások, veseelváltozások, érrendszeri problémák) rendszerint azoknál alakulnak ki, akiknek a vércukorszintje tartósan magas. Ezért fontos a célértékig történő kezelés, nemcsak a vércukorszint, hanem a koleszterinszintek, a trigliceridszint és a vérnyomás esetében is. A célértékeket személyre szabottan kell megállapítani, és a betegség kezeléséhez hozzátartozik a társuló magas vérnyomás és kóros vérzsírszint kezelése is.

Az érkárosodás okozta szövődmények mellett 2-es típusú cukorbetegségben egyes daganatos betegségek is gyakrabban fordulnak elő.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése, a megelőzés lehetőségei

A 2-es típusú cukorbetegség rendszerint a nem megfelelő életmód miatt alakul ki, ezért kezelése során az első lépés mindenképpen az életmód egészségessé tétele (helyes táplálkozás, testmozgás, testsúlycsökkentés, stresszkezelés). Ha az életmódváltás önmagában nem elég, akkor gyógyszerrel kell kiegészíteni a kezelést (amelyek nem az életmódváltás helyett vannak, hanem annak kiegészítői). A gyógyszerek között található olyan, ami a szervezet inzulinérzékenységét javítja, olyan, ami a szénhidrátok felszívódását nyújtja el, valamint olyan is, ami a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulinelválasztását fokozza. Ezek a gyógyszerek kombinációban is alkalmazhatóak. A betegség későbbi szakaszában, amikor gyógyszeres kezeléssel már nem érhető el a normál vércukorszint, szükségessé válik az inzulin adása.

A megfelelő életmód a betegség megelőzésében is fontos, ezért érdemes egészségesen élni, és utódainkat is erre nevelni, elsősorban jó példával. Oldalainkon erre számos ötletet találhat, bejelentkezés és adatfelvétel után pedig személyre szabott tanácsokkal is szolgálhatunk.

A gyermekek megfelelő életmódra nevelése egyre égetőbbé válik, hiszen a korábban kizárólag felnőtt betegségnek tartott 2-es típusú cukorbetegség egyre gyakrabban fordul elő már kamaszkorban. A kiváltó ok ilyenkor is a túlsúly és a mozgásszegény életmód. Rendszerint egyéb társuló eltérések (magas vérnyomás, kóros vérzsírszint) is megjelennek, és ezek a gyermekek különösen veszélyeztetettek a szövődmények kialakulása szempontjából.

Irodalom:

American Diabetes Association: Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care, 34, s1, s11-s61, 2011.

Kapcsolódó cikkek
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek közül... Szerző: 2013-10-01 A kövérségről Mi az a kövérség? Kövérségről beszélünk akkor, ha a test zsírtömege kórosan megnövekszik. Leggyakrabban a testtömeg-index-szel (body mass index, BMI) jellemezzük. A... Szerző: 2013-10-04 Az egészséges táplálkozás 12 pontja Az egészséges életmód része a megfelelő, vagyis kellően változatos, jól összeállított, a túlzásokat minden tekintetben kerülő táplálkozás. Az étkezés ugyanakkor... Szerző: 2013-09-04 A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát... Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben.... Szerző: 2013-10-04 Egészséges tízóraik és uzsonnák Sokszor előfordulhat, hogy nem azért eszik valaki, mert éhes, hanem mert az evés, csipegetés, nassolás egyfajta pótcselekvésként szolgál. Idegesség, bánat, unalom, de... Szerző: 2013-10-04 Mit tesz az életmód? A diabéteszesek nagy részének (több, mint 90%-ának)  2-es típusú cukorbetegsége van. A 2-es típusú diabétesz kialakulása szorosan összefügg az elhízással és a... Szerző: 2013-10-04 Mozgásprogram elhízás esetén Elhízás (BMI>30 kg/m2) esetén a körültekintően megválasztott, rendszeres testmozgással, egészséges, csökkentett energiatartalmú táplálkozással és az érzelmi egyensúly... Szerző: 2013-10-04 Mozgásprogram túlsúly esetén A túlsúly (BMI 25-30 kg/m2 között) nem csak esztétikai problémát jelent, hanem növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, magas vérnyomás,... Szerző: 2013-10-04 Testmozgás 2-es típusú cukorbetegség esetén A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször elhízás, túlsúly talaján alakul ki, ráadásul lappangva. Sokszor csak akkor kerül felismerésre, amikor már szövődmények is... Szerző: 2013-10-04 Az 1-es típusú cukorbetegség Az 1-es típusú diabéteszt korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, de valójában bármely életkorban kialakulhat. Jellemzője az inzulinhiány, így kezelésének... Szerző: 2013-10-01