Evezés

Az evezést sokáig egy közkedvelt nyári sportnak tartották. Azonban az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a fitnesztermi evezés is. Talán nem véletlenül…
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Bognár József 2013-10-01

Nagyon kevés olyan sportág létezik, amelyet nem csak vízen, hanem szárazföldön, edzőtermi körülmények között, szezontól függetlenül is gyakorolhatunk. Ilyen az evezés is, hiszen nem csak a speciális hajóban, speciális evezőkkel szánthatjuk a vizet, hanem ú.n. evező-ergométeren is modellezhetjük ugyanazt a mozgássort, miközben egy digitális kijelzőn láthatjuk a megtett távot, időt és a karmozdulatok erejét (csapásszámot).

Hogyan evezzünk?

Az ergométer és a hajó sajátossága a sínen guruló ülőke. A lábfejeket egy pánt segítségével fixálni tudjuk a hajófenékhez, majd az evezőket megragadjuk, és a lábakat kinyújtjuk, az ülést hátratoljuk, miközben térdünk kinyújtjuk, gerincünk egyenes. Az evezők ekkor a mellkas síkjába érkeznek, karunk behajlik.

Az evezés egy klasszikus ciklikus sport, vagyis tulajdonképpen egy végtelen láncmozdulattal jellemezhető, amely két ütemből – „áthúzásból” és „előrekocsizásból” - épül fel. Az áthúzás során dolgoznak izmaink, előrekocsizáskor pihennek. A mozgássor akkor jó, ha nincs benne irameltérés, vagyis ha a ciklus egyenletes.

Ugyanis sokan – főleg a kezdő sportolók, szabadidő sportolók – elkövetik azt a hibát, hogy az előrekocsizást sokkal gyorsabban bonyolítják le, mint a húzást. Természetesen a helyzet adja magát, hiszen az előrerugaszkodás nem igényel különösebb erőfeszítést, ellentétben a húzással, a munkafázissal. Tehát az edzések alatt komoly feladat a két ütem időbeli szinkronjának begyakorlása.

Feltehetjük a kérdést, hogy melyek az evezésben közreműködő legfőbb izomcsoportok? Nos, a comb izmai indítják el a csapást, amelynek erejét a törzs (derék, hát, has) izmai tartják meg. A láb kinyújtásakor a felsőtest lendül munkába, majd a karok, vállak, felső hátizmok fejezik be a húzást.

Nem csupán az aerob állóképesség, hanem az izomerő is fontos limitáló tényező a sportági eredményességben. A karcsapások ereje azonban az egyén anatómiai jellemzőitől, vagyis termetétől is nagymértékben függ. Gondoljunk egy hosszú lábú, hosszú karú, közel két méter magas és egy alacsony, sokkal izmosabb versenyzőre: vajon ki a befutó? Természetesen a magasabb, hosszabb végtagokkal rendelkező sportoló, mivel biomechanikai szempontból sokkal gazdaságosabban képes egy mozgásciklust kivitelezni.

Az evezés – csakúgy, mint az úszás – meglehetősen nagy energiaigényű sportág, óránként 500-600 kilokalóriát is felemészthet. A közepes intenzitáson. legalább 50 percig végzett evezés kiváló állóképességi – cardio – edzést jelent, miközben egyenletesen erősíti a láb, törzs, karok izmait. Azonban rendkívül fontos a megfelelő technika elsajátítása, mivel derékfájdalmat (gerincbántalmat) okozhat.

Forrás: 123rf.com

Kiknek javasolt?

Lifetime sport lévén korra való tekintet nélkül javasolható. Cardio edzés egyik komponenseként egészségmegőrzésre, szív-ér rendszeri, anyagcserebetegségek megelőzésére kiválóan alkalmas. Azonban nem javasolt ízületi betegségek, különösen térd-, csípő- vagy gerincbántalmak esetén.

Negyven év felett azonban célszerű előzetes orvosi vizsgálat alapján tájékozódni a szervek állapotáról és az edzésprogramot az eredmények függvényében alakítani. Minden esetben fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő bemelegítésre, a fokozatos terhelésre és a megfelelő levezetésre, nyújtásra, regenerációra.

Irodalom:

Nagy, Gy.: Mérési és számítási módszerek a sportban, Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest,1992.

Berta, M., Boros, Sz., Farkas, J., Tóth, J.: Kézikönyv nemcsak testépítőknek, Totem Kiadó, Budapest, 2001.

Kapcsolódó cikkek
A mozgás utáni regeneráció jelentősége, jellemzői Ki gondolná, hogy a kiadós testmozgás utáni regenerációnak legalább akkora a jelentősége, mint a helyesen felépített mozgásprogramnak. Lássuk, mit is jelent mindez és... Szerző: 2013-10-01 Labdajátékok A labdajátékok közös jellemzője a labda és az ellenféllel szembeni küzdelem, amelyben a mozgásintenzitás nem egyenletes, hanem - legtöbbször széles skálán –... Szerző: 2013-10-01 Gyaloglás, kocogás, futás A gyaloglás, kocogás és futás lényegében csak az intenzitásban tér el egymástól. De vajon milyen élettani hatásokat hoz létre? Egyáltalán milyen mozgásformáról van... Szerző: 2013-10-01 Kerékpározás A kerékpározás egy igazi lifetime sport, vagyis egy életen át gyakorolható, élvezhető. Sokak életének első meghatározó élménye a kétkerekűvel történő közlekedés... Szerző: 2013-10-01 Sportsérülések: mi a teendő? Sportolás során sajnos akadnak olyan kellemetlen élmények, amikor egy rossz mozdult, fáradtság vagy egyéb külső hatásra balesetek, sérülések alakulnak ki. Az... Szerző: 2013-10-01 Úszás és vízitréning Az alábbiakban néhány fontos tudnivalóról írunk, amelyek talán még nagyobb kedvet teremtenek a rendszeres úszáshoz, vízitornához. A cikk második részében konkrét... Szerző: 2013-10-04