Divatos táncfajták

Napjainkban a tánc népszerűsége töretlenül növekszik. Régi és új táncirányzatok várják lelkes követőiket. Milyen táncmozgások különböztethetők meg és milyen jótékony hatásokat tudhatnak magukénak?
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Andrejszki Henrietta 2013-10-02

Grassi, a Szépség ókori elmélete című művében a következőket vallja a táncról: „A dal, a tánc a hangoknak és a mozdulatoknak bizonyos törvényszerűséget és rendet kölcsönöz, olyan állandóságot biztosít, mely a szakrális karhoz tartozó embert képessé teszi az örökké való rend részévé válására.” Az idézet jól demonstrálja a tánc életünkben betöltött szakrális szerepét, amely semmit nem vesztett fényéből az elmúlt évezredek alatt.

De vajon miben rejlik a tánc misztériuma napjainkban? Amikor olyan sokféle, élménydús mozgásforma érhető el és kínálatuk is folyamatosan bővül? Nos, alapvetően a tánc önmagunk non-verbális kifejezésének egyik legősibb eszköze. Lelkünk polivalenciája (többértékűsége) vetül ki mozdulataink közvetítésével.

Tánc és nőiség

Érzéseink kifejezését, a nőiség megélését napjainkban meglehetősen sok külső társadalmi tényező hátráltatja. Rengeteg elvárás nehezedik ránk a munkahely és magánélet felől egyaránt, amelyben igen nehéz egyetlen órácskát is szabaddá tenni saját magunk számára. A munkahelyek határozottságot, magabiztosságot, folyamatosan magas teljesítményt várnak el tőlünk, amelyek szinte minden egyes eleme a férfias tulajdonságokat tolja előtérbe.

A lágyság, finomság, az érzelmek kinyilatkoztatása nehezen, vagy látszólag talán egyáltalán nem bontakoztatható ki az adott munkahelyi szituációban. Ezért a női oldal és az érzések, gondolatok kinyilvánítása elnyomás, elfojtás alá kerül. A kialakult helyzet sokak számára kényelmetlen. Talán nem is tudatosan, hanem megérzés szintjén jutnak el a táncterembe és hastáncolni, salsázni, zumbázni, zuluzni, hip-hop táncolni kezdenek.

Milyen hatásokat fejt ki a rendszeres táncolás?

Nos, örömöt szerez, javítja a testünkről alkotott képet, ezáltal az önmagunkról alkotott kép is kedvezőbbé válik. Ennek talaján nő az önértékelés, az önbizalom. Mindemellett fokozza az önkontrollt, a koncentrálóképességet. Segíti az identitás kialakulását, erősíti a nőies tulajdonságokat. Finomítja, lággyá teszi a mozdulatokat, javítja a testtartást, növeli az izmok, inak, ízületek rugalmasságát, hajlékonyságát. Fokozza az izomerőt és az aerob kapacitást is. A tánc nem tekinthető pusztán testgyakorlásnak, hanem önmagunk, érzéseink, identitásunk legnemesebb kifejezőeszköze. Mindezek miatt nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is nagyon kedvezően hat.

Forrás: 123rf.com

A táncformák sokszínűsége között mindenki megtalálhatja a személyiségéhez illőt. A hastánc népszerűsége néhány évvel ezelőtt kezdődött, talán még napjainkban is előszeretettel választják. Nem véletlenül, hiszen a mesés kelet hangulatába varázsolja a táncost. Elfeledteti a mindennapok terheit, előcsalogatja a nőies tulajdonságokat. Az erőteljes csípőmozdulatok hatására a medence összes izmát képes megtornáztatni. Számos tudományos vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy a termékenységet, a hormonháztartást is kedvezően befolyásolja. Saját vizsgálataink bebizonyították, hogy a hastánc jelentősen növeli a testi elégedettséget, amely nem függ össze a testtömeggel. Vagyis a teltebb idomokkal rendelkező nőnek is segít saját testét elfogadni.

Nemcsak nőknek!

A salsa és az argentin tangó is hasonló hatásokat vált ki, mint a hastánc. A hip-hop inkább a tinédzserek kedvelt táncformája. A zumba egy latinos, aerobik elemekkel átszőtt új mozgásforma, amely napjainkban kezdte virágzását. Az aerobik strukturált, izomerőt, rugalmasságot, állóképességet fejlesztő mozgásformái a latin tánc lazaságával, csípőmozdulataival ötvöződnek. A zulu még csak most kezd kibontakozni. A föld energiáit mozgósító afrikai néptánc mozdulatait kelti életre az aerobik vázrendszerébe csomagolva.

A társastánc klasszikus és latin formái nem csak a műveltséget gyarapítja, hanem a férfi és nő testi, lelki összhangjának megteremtésében is segít. Emellett évszázadok óta jól bevált ismerkedési formát jelent, még korunk internetkommunikációs világában is. A táncparketten még a félénkebb férfiak is párjukra akadhatnak.

Minden táncfajtának nagy erénye, hogy képes fokozni az életenergiát, felszabadítani az ösztönöket, közel hozni a természetet, kibontakoztatni saját személyiségünket. Ezáltal nem csupán a testet, hanem a lelket és szellemet is fiatalítja. Ezért kortól és nemtől függetlenül élvezettel gyakorolható.

Irodalom

Nagy, Gy.: Mérési és számítási módszerek a sportban, Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest,1992.

Berta, M., Boros, Sz., Farkas, J., Tóth, J.: Kézikönyv nemcsak testépítőknek, Totem Kiadó, Budapest, 2001.

Boros, Sz.: Testi énkép, szorongás-, depresszió-hajlam és táplálkozás kapcsolatának vizsgálata élsportolók, szabadidő-sportolók és elhízottak körében; Doktori Disszertáció, Semmelweis Egyetem, Budapest, 2010.