Az étrend-kiegészítők szerepe magas vérnyomás esetén

A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mert sokszor hosszú ideig nincsenek tünetei, mégis súlyos szövődményekhez vezethet. Az életmód megváltoztatása és a természetes étrend-kiegészítők segíthetik a szövődmények megelőzését, kiegészíthetik a vérnyomáscsökkentők hatását.
Szerző: Dr. Gulyás Tamás Lektor: Dr. Palik Éva 2013-10-01

A magas vérnyomás betegségről bővebben a magas vérnyomásról szóló cikkünkben olvashat, ahol megtalálja a betegség pontos leírását és a normálisnak tartott vérnyomás értékeket is. A betegség lehet más kórállapotok következménye, de tartós fennállás esetén okozója is, például az erek falát érő folyamatosan fennálló nagyobb terhelés rontja az érelmeszesedés állapotát.

Okok

Általános vélekedés, hogy a magas vérnyomás oka 90%-ban ismeretlen. Ez azonban nem tejesen így van. Az esetek 5-10%-ában valóban található egyértelmű szervi ok. Ilyenek lehetnek egyes vesebetegségek, hormonális zavarok, daganatok, illetve érrendellenességek (pl.: aortaszűkület). A maradék 90%-ban hátterében valóban nem állapítható meg egyetlen ok, de számos olyan rendellenesség igen, amelyek helyrehozását követően a vérnyomás probléma is rendeződhet. Ide tartozik a stressz, illetve a stressz nem megfelelő kezelése. Nem véletlen, hogy a stresszkezelő technikák (pl.: jóga, thai chi stb.) önmagukban képesek lehetnek az állapot rendezésére, de akár egy háziállat simogatása is része lehet a terápiának. Ide tartoznak még a krónikus gyulladások, amelyek hátterében sokszor emésztési zavar, táplálékintolerancia áll, illetve számos anyagcsere-eltérés az enyhe ion- és sav-bázis eltérésektől a cukorbetegségig. Hogy ki milyen mértékben reagál a különböző terápiákra, az genetikailag is meghatározott, illetve annak függvénye, hogy tényleg a valódi problémát orvosoljuk vagy sem. A túlzott nátriumbevitel is csak az arra hajlamos egyénekben okoz magas vérnyomást, így annak visszaszorítása sem minden esetben jelent megoldást.

A étrend-kiegészítők hatása

Meg kell különböztetni a vérnyomás csökkentését célzó, illetve a szövődmények megelőzésére szolgáló összetevőket.

Ásványi anyagok

A legkézenfekvőbb összetevők amiket érdemes számításba venni, a magnézium és a kálium, amelyek hiánya, illetve a kalciumhoz és nátriumhoz viszonyított jelenléte nagy mértékben befolyásolja a szív és az érfalak izomzatának funkcióját. A nagy nátrium- és kis káliumbevitel egyértelmű összefüggést mutat a szív és érrendszeri halálozás fokozott kockázatával.

A megfelelő magnéziumszint kismértékben csökkenti a vérnyomást az alacsonyabb értékekhez képest, és csökkentheti a szövődményként kialakuló szívroham, illetve stroke kockázatát is. Magnéziumot étrend-kiegészítőkben is pótolhatunk 500-1000 mg napi bevitelig, de e felett orvosi kontroll szükséges. Nagy vizsgálatok alapján hatékonyabb a magnéziumban gazdag étrendre történő átállás, feltehetően azért, mert ilyenkor más, hasznos összetevők aránya is megnő. A magnéziumot a táplálkozással zöldségfélékből (zöld leveles zöldségek, kelkáposzta, kelbimbó, hüvelyesek), gabonafélékből és magvakból (dió, kesudió, mandula, dió) tudjuk pótolni, illetve tengeri moszatokból, halakból.

A nátriumbevitel csökkentése és a káliumbevitel növelése csökkentheti a magas vérnyomást és a szívbetegségek okozta halálozást. Kálium pótlása csak orvosi javaslatra szükséges, ha a káliumszintet csökkentő gyógyszereket szedünk, mert túladagolása életveszélyes lehet. Javasolt viszont az étrendben a nátrium-kálium arány változtatása. Javasolt lehet a csökkentett nátrium- és nagyobb káliumtartalmú sók használata. Emellett a kálium kiemelkedő forrásai a banán, citrusfélék és a zöldségek.

Növényi táplálékok

Táplálékaink közül a galagonya, a fokhagyma és az olívalevél rendelkezhetnek vérnyomáscsökkentő hatással. Ezeket és a belőlük készült étrend-kiegészítőket érdemes kipróbálni. Itt kell megemlíteni, hogy a galagonya az alacsony vérnyomást, vagy testhelyzetváltozásra (pl.: felállás) jelentkező vérnyomásesést is képes kivédeni - legalábbis egyes vizsgálatok erre engednek következtetni -, ami sokszor mellékhatása lehet a gyógyszeres terápiának.

Vitaminok

Étrend-kiegészítőkben a koenzim Q10 vérnyomáscsökkentő hatása használható ki, amely a szív teljesítőképességét is fokozza. Ez azért is érdekes, mert ennek a sejtanyagcserében fontos molekulának a szintje 30 éves kor felett csökken szervezetünkben. A koenzim Q10 termelődését egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek gátolják, ezért ilyenkor fokozottabban érdemes ügyelni pótlására. Az ilyen gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező izomfájdalmak kezelésében is hatékony lehet.

A D-vitaminnak szintén szerepe lehet a vérnyomás szabályozásában – valószínűleg a kalciumanyagcsere részeként – ugyanis azokon a területeken, ahol több a napfény, ez ritkább betegség, illetve az alacsony D-vitamin-szint növeli a magas vérnyomás kialakulásának esélyét. A megfelelő D-vitamin-ellátottság számos egyéb betegség esélyét is csökkenti.

Zsírsavak

Végezetül meg kell említeni, hogy a magas vérnyomás szövődményeként kialakuló érelmeszesedés, érszűkület megelőzése szempontjából fontos az LDL-koleszterin oxidációval szembeni védelme, amely miatt javasolt azomega-3 zsírsavak megfelelő mértékű bevitele, amelyek a trigliceridszint csökkentése mellett gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Forrás: 123rf.com

További életmódi tanácsok

A testsúly csökkentése egyértelműen hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez. Ehhez a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, amelynek anyagcsere-fokozó, stresszcsökkentő és az értónust csökkentő hatása önmagában is fontos tényező a vérnyomás szempontjából.

A megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás a fentiek értelmében közvetlenül is kedvező, nem beszélve a szövődmények megelőzéséről. Ehhez hozzátartozik az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása és a só megszorítása.

Irodalom:

Murthy S. N., Rao N. S., Nandkumar B., Kadam A.: Role of naturopathy and yoga treatment in the management of hypertension. Complement Ther Clin Pract, 17(1):9-12, 2011 Feb. Epub 2010 Sep 26.

Schwickert M., Langhorst J., Paul A., Michalsen A., Dobos G. J.: Stress management in the treatment of essential arterial hypertension. MMW Fortschr Med., 148(47):40-42, 2006. Nov 23. quiz 43.

Butler M. G.: Genetics of hypertension. Current status; J Med Liban?, 58(3):175-178, 2010 Jul-Sep.

Kanbay M., Chen Y., Solak Y., Sanders P. W.: Mechanisms and consequences of salt sensitivity and dietary salt intake. Curr Opin Nephrol Hypertens, 20(1):37-43, 2011 Jan.

Kita S., Iwamoto T.: Mechanisms for linking high salt intake to vascular tone: role of Na(+) pump and Na(+)/Ca²(+) exchanger coupling. Yakugaku Zasshi, 130(11):1399-1405, 2010 Nov.

Quanhe Yang, Tiebin Liu, Elena V. Kuklina, W., Dana Flanders, Yuling Hong, Cathleen Gillespie, Man-Huei Chang, Marta Gwinn,Nicole Dowling, Muin J. Khoury, Frank B. Hu.: Sodium and Potassium Intake and Mortality Among US Adults Prospective - Data From the Third National Health and Nutrition Examination Survey ARCH INTERN MED, 171 (13), JULY 11, 2011.

Hempel B., Kroll M., Schneider B.: Efficacy and safety of a herbal drug containing hawthorn berries and D-camphor in hypotension and orthostatic circulatory disorders/results of a retrospective epidemiologic cohort study. Arzneimittelforschung, 55(8):443-450, 2005.

Ried K., Frank O. R., Stocks N. P., Fakler P., Sullivan T.: Effect of garlic on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovasc Disord, 8:13, 2008 Jun 16.

Olive (Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage-1 hypertension: comparison with Captopril. Phytomedicine, 18(4):251-258, . 2011 Feb 15.

F. L. Rosenfeldt, S. J. Haas, H. Krum, A. Hadj, K. Ng., J-Y. Leong, G. F. Watts: Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trialsCoenzyme Q10 and hypertension. Journal of Human Hypertension 21, 297-306, April 2007.

Wyman M.: Coenzyme Q10: A therapy for hypertension and statin-induced myalgia? Cleveland Clinic Journal of Medicine, 777 435-442, July 2010.

Kapcsolódó cikkek
Cardio program edzőteremben - kezdőknek A cardio program a szív-ér rendszer működésének fejlesztésére, az oxigénfelvevő képesség fokozására alkalmas. Lássunk egy konkrét edzéstervet kezdők... Szerző: 2013-10-04 Cardio program edzőteremben - haladóknak A cardio program a szív-ér rendszer működésének fejlesztésére, az oxigénfelvevő képesség fokozására alkalmas. Lássunk egy konkrét edzéstervet haladók... Szerző: 2013-10-04 Szív- és érrendszeri betegségek A szív és az érrendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet szerte a világon. Az érelmeszesedés a szervezet egészét érinti, de különböző mértékben jelenhet meg az... Szerző: 2013-10-03 Az Ornish-féle életmódprogram ismertetése A dr. Dean Ornish amerikai kardiológus által összeállított életmódterápia részét képező, később ötfokozatúvá módosított étrend a kutatások alapján hatékony védelmet... Szerző: 2013-10-02 Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és... Szerző: 2013-10-01 Magas vérnyomás A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a... Szerző: 2013-10-02 Az Ornish-étrend bemutatása Az Ornish-diéta vagy inkább –étrend sokak fejében talán csak úgy él, mint egy újabb fogyókúrás módszer, holott nem erről szól. Egy átfogó életmódprogram szerves része... Szerző: 2013-10-03 Az étrend-kiegészítők szerepe kóros vérzsírértékek... A vérben jelenlévő triglicerid és koleszterin mennyisége jelentősen befolyásolhatja a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Kóros eltéréseik esetén a diéta és a... Szerző: 2013-10-01