Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal

A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést okoz. Lisztjéből tojás nélkül készíthető tészta, amely akár az alábbi saláta formájában is része lehet étrendünknek.
Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit Lektor: Dr. Palik Éva 2014-07-24

Hozzávalók 1 adagra:

  • csiperke 100 g
  • zöldbab 100 g
  • durum száraztészta 80 g
  • paradicsom 1 kisebb darab (50 g)
  • kaliforniai paprika, sárga 0,5 közepes darab (50 g)
  • sovány sajt 50 g
  • natúr joghurt 50 ml
  • almaecet 1 teáskanál
  • olívaolaj 1,5 teáskanál
  • oregánó, szárított 1 csipet
  • friss bazsalikom 1 csipet
  • kakukkfű, szárított 1 csipet
  • só 1 csipet

Elkészítés:

A tésztát bő, forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A megtisztított zöldbabot 3 cm-es darabokra vágjuk (vagy használhatunk mélyfagyasztott, darabolt zöldbabot is). Forró, sós vízben 15-18 perc alatt félpuhára főzzük. Fél dl főzővizet tegyünk félre. A megtisztított gombát szeleteljük fel. 5 percig - barnulásig - pirítsuk a gombát az olaj felén. Fűszerezzük az oregánóval és a sóval. A gomba levet enged, ezért külön víz hozzáadása nem szükséges. Ebből a léből is megőrizhetünk egy keveset, amelyet majd a főzővízzel a joghurtos mártáshoz öntünk. A megtisztított paprikát és a paradicsomokat is kockázzuk fel. A paprikát, paradicsomot keverjük össze a tésztával és a zöldbabos gombával.

A sajtot szeleteljük fel. A leöblített bazsalikomot vágjuk apróra. A joghurtot keverjük össze a főzővízzel, a gomba levével, a maradék olajjal, az almaecettel, a kakukkfűvel, a sóval és a bazsalikommal. Keverjük a tésztasalátához és szórjuk a tetejére a sajtot. Bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Tápérték-információ 1 személyre:

  • Energia: 566 kcal
  • Fehérje: 38 g
  • Szénhidrát: 71 g
  • Zsír: 13 g
  • Élelmi rost: 12 g
  • Koleszterin: 92 mg