Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani – egész évben!
Hazánkban a halálozások mintegy 50%-a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az ómega-3 – segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.
A halhús jelentős víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finomszerkezetű kötőszövetnek köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké. Figyelem: bő olajban sütéskor nagy mennyiségű olajat képes magába szívni, ami nagyon sok plusz energiát jelenthet. Emiatt halételeinket is inkább párolni, főzni, grillezni, teflonserpenyőben vagy sütőzacskóban érdemes sütni.
A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az agy magzati és csecsemőkori megfelelő fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt. Egyes felmérések szerint idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri-, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata.
A többszörösen telítetlen zsírsavak felvétele a várandósság hónapjaiban is nagyon fontos: megfelelő mennyisége az anya táplálkozása révén magzatkorban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban a szoptatás által biztosítható - az anyatejen keresztül a gyermek megfelelő ellátottságban tud részesülni. Ezért mind a kismamáknak, mind a szoptatós anyukáknak ugyanolyan fontos a halak rendszeres fogyasztása, azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását - cápa, királymakréla, kardhal, cserepeshal -, amelyek nagyobb koncentrációban tartalmazhatnak nehézfémeket.
A csekély zsírtartalmú halaink közé tartozik a pisztráng, ami amellett, hogy nagyon ízletes, nagy fehérjetartalommal is bír, ráadásul 20 dkg elfogyasztásával fedezhetjük a napi ómega-3 zsírsav felvételünket is! Sütve, grillezve, töltve egyaránt elkészíthető, de tökéletes alapja lehet a szendvicskrémeknek, salátáknak is.
Kövessen bennünket a közösségi hálón is!
Forrás: Red Lemon Media, www.kapjra.hu
Fotó: shutterstock.com