Összességében mennyiségben ugyanannyit ettünk 2013-ban, mint 2012-ben. Zöldségből, gyümölcsből, halból többet, zsírból, tejből, tejtermékből és alkoholból kevesebbet fogyasztottunk, mit egy évvel korábban – írja a KSH frissen megjelent, 2013-as élelmiszermérlege.
A magyar lakosság fejenként átlagosan 615 kilogramm ételt fogyasztott el 2013-ban, ami naponta csaknem 2 kilogramm élelmiszert jelent. Ennek a harmada állati eredetű volt, az előző évhez képest ezekből 4 %-kal kevesebbet ettünk, növényi termékekből - liszt, rizs, burgonya, zöldségfélék, gyümölcsök - viszont 3 %-kal többet.
Az elfogyasztott ételek legnagyobb része, mintegy harmada zöldség és gyümölcs volt, negyede tej és tejtermék, 15 %-a rizs és liszt alapú élelmiszer. A hús és hal aránya a teljes mennyiség tizede.
A húsfogyasztás az elmúlt két évben alig változott, de ha hosszabb távon nézzük, akkor 2000-hez képest csaknem 15 kilogrammal csökkent az éves fogyasztás. 2013-ban fejenként átlagosan 56 kg hús került a tányérokra. Ezen belül baromfiból az előző évhez képest fél kilóval, az előző öt év átlagához képest egy kilóval, az ezredfordulóval összemérve pedig 9 kilóval kevesebb et került az asztalunkra.
Folyamatosan csökken 2006 óta a zsiradékok fogyasztása. Az állati zsiradék fogyasztási aránya 40 % volt, szemben a 2010-es 50 %-kal, ez egy kedvező változás.
Zöldségből és gyümölcsből összesen átlagosan 186,5 kiló fogyott fejenként.
Örömteli tény, hogy visszaesett az alkoholfogyasztás, 2000-hez képest 20 %-kal kevesebbet gurítottunk le a torkunkon a szeszesitalokból.
Kövessen bennünket a közösségi hálón is!
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal: Élelmiszermérlegek és tápanyagfogyasztás, 2013.
Fotó: shutterstock.com