Tudja, mit és mennyit evett 2013-ban?

2013-ban a KSH adatai alapján jobban étkeztünk, mint az előző években, ami örömteli bizakodásra ad okot a táplálkozási szakemberek körében.
2015. 07. 18.

Összességében mennyiségben ugyanannyit ettünk 2013-ban, mint 2012-ben. Zöldségből, gyümölcsből, halból többet, zsírból, tejből, tejtermékből és alkoholból kevesebbet fogyasztottunk, mit egy évvel korábban – írja a KSH frissen megjelent, 2013-as élelmiszermérlege.

 

A magyar lakosság fejenként átlagosan 615 kilogramm ételt fogyasztott el 2013-ban, ami naponta csaknem 2 kilogramm élelmiszert jelent. Ennek a harmada állati eredetű volt, az előző évhez képest ezekből 4 %-kal kevesebbet ettünk, növényi termékekből - liszt, rizs, burgonya, zöldségfélék, gyümölcsök - viszont 3 %-kal többet.


Az elfogyasztott ételek legnagyobb része, mintegy harmada zöldség és gyümölcs volt, negyede tej és tejtermék, 15 %-a rizs és liszt alapú élelmiszer. A hús és hal aránya a teljes mennyiség tizede.


A húsfogyasztás az elmúlt két évben alig változott, de ha hosszabb távon nézzük, akkor 2000-hez képest csaknem 15 kilogrammal csökkent az éves fogyasztás. 2013-ban fejenként átlagosan 56 kg hús került a tányérokra. Ezen belül baromfiból az előző évhez képest fél kilóval, az előző öt év átlagához képest egy kilóval, az ezredfordulóval összemérve pedig 9 kilóval kevesebb et került az asztalunkra.

 

Folyamatosan csökken 2006 óta a zsiradékok fogyasztása. Az állati zsiradék fogyasztási aránya 40 % volt, szemben a 2010-es 50 %-kal, ez egy kedvező változás.


Zöldségből és gyümölcsből összesen átlagosan 186,5 kiló fogyott fejenként.

 

Örömteli tény, hogy visszaesett az alkoholfogyasztás, 2000-hez képest 20 %-kal kevesebbet gurítottunk le a torkunkon a szeszesitalokból.

 

Töltse ki táplálkozási Kérdőívünket (és ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, Ön mit tehet egészségének megőrzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Kövessen bennünket a közösségi hálón is!

 

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal: Élelmiszermérlegek és tápanyagfogyasztás, 2013.

 
Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A 2009-es magyar táplálkozási felmérés eredményei
2009-ben a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos, reprezentatív táplálkozási felmérést végzett, amelyben vizsgálta a hazai felnőtt lakosság élelmiszer-fogyasztási,...
Betegségkörkép Magyarországon
Listavezetők vagyunk, negatív értelemben. Ugyanis Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben Európában, nálunk van a legtöbb öngyilkos és a legtöbb elhízott...
A magyar felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos...
A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember volt túlsúlyos Magyarországon a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján.
Egyre korszerűbben étkezünk!
Tízből egy ember étkezik a korszerű orvostudományi ismereteknek megfelelően, de a lakosság nagy többsége odafigyel az ételek testsúlyra gyakorolt hatására.