A trombózis világnapja – október 13.

A Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Társaság (ISTH) október 13-át a Trombózis Világnapjának jelölte ki. A céljuk, hogy a nemzetek és a helyi közösségek együtt vegyék fel a harcot a trombózissal.
2014. 10. 13.

A trombózis a verőerekben vagy a visszerekben kialakuló vérrög, ami gátolja a véráramlást. Bármilyen életkorban előfordulhat és bármikor lesújthat. Ez a rendellenesség a világszerte vezető három szív-ér rendszeri halálok – a szívroham, a stroke (gutaütés) és a vénás tromboembólia – közös alapját képezi. A világnap alakuló rendezvényére idén kerül sor.

 

A Trombózis Világnap ugyan a betegség valamennyi formájával kapcsolatban végez majd felvilágosítást, de kezdetben a visszér eredetű trombózis (vénás thromboembolia, VTE) áll a program középpontjában. A vénás tromboembólia az egyik leggyakoribb és potenciálisan halálos, ugyanakkor alábecsült trombotikus esemény. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a végtagok mélyvénáiban kialakult vérrögök leszakadnak és a tüdőbe sodródnak.

 

Október 13-át választották a Trombózis Világnap dátumának, ami a híres német orvos és patológus, Rudolf Virchow születésnapja. Ő alkotta meg a "trombózis" kifejezést, és döntő előrelépést tett a betegség megértésében. "A trombózis – benne a visszér eredetű trombózis (vénás thromboembolia) és a betegség minden egyéb formája – által okozott halálozás csökkentése alapvető fontosságú annak érdekében, hogy számottevően mérsékeljük a teljes halálozást és javítsuk a lakosság egészségi állapotát világszerte." – mondta Michael Berndt, Ph.D., a Curtin Egyetem (Perth, Ausztrália) Egészségügyi Karának Kancellárhelyettese, az ISTH Tanácsának Elnöke.

 

Az ISTH (Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Társaság) összefogott a világ minden kontinensén működő trombózis társaságokkal, szív-ér rendszeri, ideggyógyászati és hematológiai szervezetekkel abból a célból, hogy felvilágosítsa a lakosságot, az egészségügyi szakembereket és a politikai döntéshozókat a trombózis kockázatáról, a megelőzés és a kezelés lehetőségeiről.

 

Szomorú tények:

  • Egyedül Európában évente félmillió ember hal meg VTE következtében – több, mint autóbalesetben, emlő-, prosztatarákban és AIDS-ben együttvéve.
  • Az Egyesült Államokban 100 000 – 300 000 ember hal meg évente VTE-ben, és a betegség miatt több mint 500 000 kórházi felvétel történik évente.
  • A világ többi részén, például Ázsiában, a helyzet hasonlóan szörnyű, bár az adatok hiánya elfedi a trombotikus betegségek jelentős hatását.

Ha érdekli, hogy az életmódja, étrendje milyen kockázattal jár a szív-ér rendszeri betegségek kialakulására, töltse ki részletes Kérdőíveinket, amely után azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.


A trombózisról ide kattintva olvashat további információkat.
 

Forrás: http://haemostasis.hu

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A vénák betegségei
A vénák azok az erek, amelyek a vért a szövetek felől a szív felé vezetik. A vénás betegségek között leggyakrabban a vénák elzáródása (trombózis) és gyulladása (flebitisz)...
Szív- és érrendszeri betegségek
A szív és az érrendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet szerte a világon. Az érelmeszesedés a szervezet egészét érinti, de különböző mértékben jelenhet meg...
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
A szív világnapja - szeptember 24.
A szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat sújtják. A Pirosban a Nőkért mozgalom értük szól. Öltözzön Ön is pirosba és hívja fel a figyelmet a női szívek...
Szív- és érrendszeri genetikai variációk
Egyre több génről ismert, hogy bizonyos variációik befolyásolhatják a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. Ilyenek például a zsíranyagcserével,...