Az anyatej tápanyagtartalma tökéletes az újszülött, csecsemő számára. A szoptatott gyerekeknél kisebb az esély az elhízásra, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük – ehhez persze arra van szükség, hogy az édesanya is változatosan, egészségesen táplálkozzon, hiszen a gyermekeknek az első hónapokban jellemzően kizárólag az anyatej a táplálékforrása.
Annak érdekében, hogy a csecsemők a legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel kell őket táplálni, és lehetőség szerint azon túl is kapjanak anyatejet, amíg a gyermek – és az édesanya – ezt kívánja. Legalább 6 hónapos korig az anyatej a gyermek kizárólagos és legfontosabb tápláléka, a szoptatás emellett mindkét fél számára szoros érzelmi köteléket is jelent, ami a mentális egészség kialakulásának, fenntartásának egyik alapköve.
Az anyatej minden más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében. Élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek mennyisége, minősége aszerint változik, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például az édesanya náthás lesz, az ellenanyagok megjelennek a tejben is, ezért a szoptatott csecsemő vagy el sem kapja, vagy enyhébb formában vészeli át a betegséget.
A szoptatás csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók képtelenek elszaporodni. Kutatások sora bizonyította, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.
Amennyiben kíváncsi arra, hogy jelenlegi életmódja, egészségi állapota mennyiben befolyásolja az életmóddal és a családi hajlammal összefüggő betegségek iránti hajlamát, töltse ki kérdőíveinket és tudja meg, mit tehet ezen betegségek megelőzéséért, egészsége védelméért.
Forrás: www.elso1000nap.hu, http://www.who.int
Fotó: 123rf.com