Az anyatejes táplálás világnapja – augusztus 1.

1990-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját, más néven a szoptatás világnapját. A WHO és az UNICEF a csecsemők egészséges táplálása érdekében indította el programját a témában.
2014. 08. 01.

A legideálisabb táplálék.

 

Az anyatej tápanyagtartalma tökéletes az újszülött, csecsemő számára. A szoptatott gyerekeknél kisebb az esély az elhízásra, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük – ehhez persze arra van szükség, hogy az édesanya is változatosan, egészségesen táplálkozzon, hiszen a gyermekeknek az első hónapokban jellemzően kizárólag az anyatej a táplálékforrása.

 

Hat hónapig kizárólag anyatejet.

 

Annak érdekében, hogy a csecsemők a legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel kell őket táplálni, és lehetőség szerint azon túl is kapjanak anyatejet, amíg a gyermek – és az édesanya – ezt kívánja. Legalább 6 hónapos korig az anyatej a gyermek kizárólagos és legfontosabb tápláléka, a szoptatás emellett mindkét fél számára szoros érzelmi köteléket is jelent, ami a mentális egészség kialakulásának, fenntartásának egyik alapköve.

 

Az anyatej összetétele folyamatosan változik.

 

Az anyatej minden más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében. Élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek mennyisége, minősége aszerint változik, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például az édesanya náthás lesz, az ellenanyagok megjelennek a tejben is, ezért a szoptatott csecsemő vagy el sem kapja, vagy enyhébb formában vészeli át a betegséget. 

 

Az anyatej jótékony hatásai.


A szoptatás csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók képtelenek elszaporodni. Kutatások sora bizonyította, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben. 

 

A szoptatás világhete
Augusztus 1. és 7. között világszerte minden évben megünneplik a szoptatás világhetét. Több mint 170 országban, hogy bátorítsák az édesanyákat a szoptatásra és ezáltal világszerte javítsák az újszülöttek, csecsemők egészségi állapotát.

 

Amennyiben kíváncsi arra, hogy jelenlegi életmódja, egészségi állapota mennyiben befolyásolja az életmóddal és a családi hajlammal összefüggő betegségek iránti hajlamát, töltse ki kérdőíveinket és tudja meg, mit tehet ezen betegségek megelőzéséért, egészsége védelméért.

 

Forrás: www.elso1000nap.hu, http://www.who.int

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
Új felfedezés a szoptatás védőhatásairól
A szoptatás időtartama befolyásolja a fiatal felnőttkori krónikus gyulladások kockázatát, ami a szív- és érrendszeri, illetve emésztőszervi betegségek későbbi kialakulásának...
Várandósság, szoptatás
A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanya speciális tápanyagszükséglettel rendelkezik, így különös figyelmet kell fordítania táplálkozására. Életmódja...
A terhességi diabétesz kapcsolata a későbbi szívproblémákkal
Friss kutatás igazolja, hogy a terhességi cukorbetegség megnöveli a később kialakuló 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázatát, ezáltal a szív-ér...
Az egészség világnapja - április 7.
A világnap alkalmából tekintsük át együtt az egészség fogalmát, az egészségi állapotot befolyásoló tényezőket!
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar...