Az időskori depresszió leküzdésében is segíthet az internet

Ma már egyre több idős, nyugdíjas ember használja az internetet kommunikációra (levélírásra, fórumozásra). Jól teszik, mivel ez az időskori depresszió és elmagányosodás ellen is védhet.
2014. 05. 13.

Egy, az egyesült államokbeli Health and Retirement Survey adatgyűjtésére épülő, most közzétett tanulmány szerint az internethasználat is segíti a szociális kapcsolatok fennmaradását, ily módon szerepe lehet az időskori depresszió kivédésében.

 

Az elemzés alapjául az 50 év feletti korosztályból kikerülő 3075 résztvevő adata szolgált, akik 2002–2008 között összesen 4 alkalommal, kérdőíves felmérés keretében adtak számot a depressziós tünetek esetleges fennállásáról és az internethasználattal kapcsolatos szokásaikról. Az így összegyűlt mintegy 12 300 kérdőív elemzésével arra keresték a választ, hogyan változik a nyugdíjba vonulással az ún. CES-D (Center for Epidemiologic Studies – Depression) skála pontszáma, amely a depresszió egy gyakran használt jelzője, és milyen kapcsolatban áll a depressziós tünetek megléte a világháló használatával.

 

Az adatok elemzése során az etnikai hovatartozást és a családi állapotot is figyelembe vették. Külön kitértek annak modellezésére, vajon az internethasználat a szociális elszigetelődés kivédése révén gyakorol-e befolyást a depressziós tünetekre.

 

A felmérés 6 éve alatt a válaszadók átlagosan 13–15 százalékánál jelentkeztek depressziós tünetek. Amíg azonban a világháló kínálta kommunikációs lehetőségekkel élő nyugdíjasok körében csupán 9 százalék volt a depresszió gyakorisága, addig az internetet nem használó csoportban 16 százalékos arányban fordultak elő depressziót jelző tünetek. A webhasználatnak a depresszió kockázatát csökkentő hatása az egyedül élő nyugdíjasok körében mutatkozott a legkifejezettebbnek, és az egy háztartásban élők számának növekedésével párhuzamosan kismértékben csökkent. A CES-D pontszámok alakulása arra is utal, hogy a barátokkal–rokonokkal való internetes kapcsolattartás a már meglévő depresszió enyhülését is elősegítheti.

 

A kutatók feltételezése szerint az internet használata az idős kori elmagányosodás kivédése révén járulhat hozzá a mentális egészség kedvezőbb alakulásához. A világháló megkönnyíti a (távol élő) barátokkal és a rokonokkal való kapcsolattartást, így az idősek is aktív tagjai maradhatnak egy kisebb-nagyobb közösségnek. A felmérés arra is rávilágít, hogy az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik a meglévő társas kapcsolatok fenntartása. A szociális kötelékek a fizikális és a mentális állapotra is kedvezően hatnak, talán azért, mert nem érezzük úgy, hogy „elmegy mellettünk az élet”.

 

Mindazonáltal, a szerzők egyikének egy korábban publikált kutatómunkája azt jelzi, hogy a web alapú közösségi oldalakat rendszeresen látogató idősek körében harmad akkora valószínűséggel alakul ki depresszió, mint azoknál, akik nem élnek ezzel a világháló kínálta lehetőséggel.

 

A vizsgálati eredmények az internet egy újabb értékére világítanak rá – összegzik megállapításaikat a szerzők. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a telekommunikációban rejlő lehetőségek kiaknázásához szükséges alapismeretek elsajátításához az idősebb generáció segítségre szorulhat. Ha kell, az ismeretek átadása elkezdhető a legalapvetőbb mozzanattal: a számítógép bekapcsolásával. Segítsük idősebb rokonainkat, ismerőseinket, mert rendkívül hasznos lehet számukra.

 

A Preventissimo oldalain hasznos, a mindennapi életet segítő praktikákat olvashat a lelki egészség mellett a mozgás és táplálkozás témakörében is. A Tudástárban vagy a Hírek menüben olvasható írásokat pedig megoszthatja barátaival, rokonaival a világháló segítségével, így párbeszédet indíthat az olvasottakról. Ha pedig arra kíváncsi, Önt fenyegeti-e a depresszió, töltse ki részletes kérdőíveinket és ismerje meg, miket tehet lelki egészsége védelmében.

 

Forrás:

http://www.otszonline.hu

http://psychsocgerontology.oxfordjournals.org

 

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A demencia kockázati és védőtényezői
A demencia kialakulásában feltehetően szerepet játszó tényezőkről olvashat az alábbiakban.
A demenciáról
Ahogy az ember öregszik, egyre szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat. Mégsem törvényszerű, hogy az emlékezetünk, gyakorlatiasságunk, idős korunkra jelentősen romoljon....
Idősek világnapja - október 1.
Ma ünnepeljük szüleinket, nagyszüleinket. Egészségükért, vagyis az időskorban fellépő betegségek megelőzéséért sosem késő tenni. Kezdje már ma és segítse szüleit,...
Kihez forduljunk pszichés probléma esetén?
Pszichés problémák esetén pszichológushoz, pszichoterapeutához és/vagy pszichiáter szakorvoshoz fordulhatunk. A választás függhet a probléma súlyosságától és attól...
Pszichés kockázatok és védőtényezők
Összefoglaltuk, hogy melyek a legfontosabb stressz eredetű, pszichés kockázati és védő tényezők. Kérdőívünk kitöltése után megtudhatja, hogy ezek közül melyek vonatkoznak...
Társas támogatottság
A tartós magány krónikus stresszt okoz. A krónikus stressz hatására pedig súlyos betegségek alakulhatnak ki. Statisztikailag egyértelműen igazolt tény, hogy az egészséges...
A lelki egészség világnapja - október 10.
A lelki betegeket érintő előítéletekkel szemben, ha megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak a kórházi, illetve gyógyszeres kezelés mellett, ezek az emberek...