Idősek világnapja - október 1.

Ma ünnepeljük szüleinket, nagyszüleinket. Egészségükért, vagyis az időskorban fellépő betegségek megelőzéséért sosem késő tenni. Kezdje már ma és segítse szüleit, nagyszüleit is ebben!
2013. 10. 01.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek – önkéntes munkával - tapasztalataik átadásával.

 

Az időskor sokak számára - különösen a mai szépség-, fiatalságkultuszban - elrémisztő jövőkép. Nagyszüleink kihagyó emlékezete, megrokkant egészsége, idősödő szüleink egyre gyakoribb betegségei láttán nem csoda, ha nehezen tudjuk elképzelni, egyszer mi is erre a sorsa jutunk.

 

A jó hír az, hogy ez ellen sokat tehetünk mi magunk is, függetlenül attól, milyen genetikai örökséget kaptunk tőlük. A szellemi és fizikai fittségünk, a betegségek megelőzése a mi kezünkben van: megfelelő étrenddel, rendszeres testmozgással, társas kapcsolataink ápolásával és agyunk karbantartásával már egészen fiatal korunktól kezdhetünk időskori napjainkra felkészülni.

 

Fotó: 123rf.com

 

Mérje fel Ön is egészségi állapotát, ismerje meg kockázatait és azt, milyen lépéseket tehet annak érdekében, hogy megőrizze egészségét és megelőzze a többnyire az időseket érintő betegségeket! Nincs más dolga, mint kitölteni Kérdőívünket.
Kapcsolódó cikkek
Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és...
A demencia kockázati és védőtényezői
A demencia kialakulásában feltehetően szerepet játszó tényezőkről olvashat az alábbiakban.
A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő...
Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét...
A mozgásnak minden életkorban van előnye
Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves,...
Testmozgás időskorban
Kétségtelen tény, hogy az életkor előrehaladtával a felnőttkori élettani funkciók hanyatlásnak indulnak. Ám rendszeres mozgással a kedvezőtlen folyamatok késleltethetők.
A rendszeres testmozgás hatása az öregedésre
Az életkor előrehaladtával szerveink, sejtjeink nem csupán alaki, hanem működésbeli változáson mennek keresztül. Ki gondolná, hogy a rendszeres, egyénre szabott testmozgás...